Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nové terasové terče si poradí s křivým povrchem. Mají pohyblivé klouby

aktualizováno 
Na popraskaný balkon nemusí platit sbíječka. Daleko jednodušší a čistší je opravit ho pomocí terčového systému, kdy starou dlažbu neodstraníte a novou položíte na terče.

Hlava terčů je naklápěcí na volně loženém kloubu, takže se ustaví sama. Proti samovolnému otočení terčů slouží aretační kroužek. | foto: HPI-CZ.eu

Proč nepostupovat klasicky? Aby vás po čase nepotkal stejný problém. V okamžiku, kdy dlažba popraská, poruší se izolace a začne zatékat do místnosti pod ní. Systém volného ložení dlažby se používá proto, aby pod ní položená izolace byla lehce přístupná při jakémkoliv karambolu.

Fotogalerie

Systémy terčů nejsou u nás nijak nové. Začalo se s nimi už v devadesátých letech a v praxi se osvědčily (vyzkoušeno na vlastní kůži, naše terasa bezchybně funguje už 20 let). Rozdílný je systém, který se neustále zdokonaluje, zrychluje a zjednodušuje aplikaci uložení dlažby.

Nové terče je možné pokládat až ve výšce 200 mm, což umožňuje vést pod finálním povrchem různé rozvody od vody po elektřinu.

Terče jsou šroubovací, což usnadní vyrovnání plochy, protože není potřeba používat distanční podložky jako dřív (viz obrázek starého systému v galerii). Aby se zabránilo svévolnému pootočení při rázovém zatížení, je terč vybaven aretačním kroužkem.

Praktické je volné uložení horní nosné hlavy, takzvaného nosného terminálu, které umožňuje sklon až pět procent. To v praxi znamená, že terčík nemusíte umístit na absolutně rovný povrch, protože se při uložení dlažby nebo prken přizpůsobí.

Nosnost terčů se liší podle výšky uložení povrchu od pěti tun na terč u nízkého uložení až po jednu tunu při maximálně vyšroubovaných kroužcích. Pokládat lze nejen dlažbu, ale i prkenné podlahy, třeba čtverce, které se prodávají v hobbymarketech a které si položíte svépomocí.

Autor:




Nejčtenější

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.