Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

aktualizováno 
Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou fungovat. Co s tím? ptá se čtenář Josef.

Josef evidentně udělal to samé co hodně lidí. Na konci topného období, když už se zvyšují venkovní teploty, radiátory nastavoval na minimum topného účinku. Jenže obecně se příliš neví, že přes léto, kdy se netopí, je vhodné ventily nastavit na maximum, aby se vřeteno ventilu vrátilo do základní polohy.

Termostatický ventil

Řez termostatickým ventilem

Řez termostatickým ventilem

K regulaci tepelného výkonu otopných těles v systémech vytápění se využívá teplotní objemové roztažnosti. Termostatický ventil zabraňuje přetápění místností a reguluje průtok teplé vody podle vnější teploty. Tím výrazně přispívá k úsporám tepla a financí. Instalace termostatických ventilů oproti obyčejným ventilům může přinést úsporu 5 až 15 % spotřebované energie.

Při dlouhé letní nečinnosti někdy mívá ventil tendenci ve stlačené poloze zatuhnout a propouští jen minimum ohřáté topné vody. Na první zdání to pak vypadá, jako by bylo těleso zavzdušněné. Zbytečně se namáhá jeho pružina a může dojít i k zatuhnutí regulační kuželky, případně k jejímu poškození.

Někdy také dochází ke ztrátě funkce například u hlavic s voskovým čidlem, které po letech přicházejí o svoji regulační funkci, a je tedy vhodné je nahradit novými.

Rozhýbat vřeteno ventilu nebývá v extrémních případech snadné. Bývá úplně zaražené do těla ventilu, takže není možné vzít ho do kleští a jednoduše rozhýbat. Topenáři pak doporučují trpělivost.

Sundejte hlavici ventilu a pak už stačí vzít cokoliv plochého a zkoušet vřeteno stlačit a pouštět. Po určité době pak „tyčinka“, která reguluje průtok radiátorem, zase začne klouzat.

Pokud toto nepomůže, nezbývá než ventil vyměnit, ale stává se to jen málokdy, termostatické ventily spolehlivě fungují mnoho let. Ale rozhodně je lepší provádět to teď ještě před začátkem topné sezony. A pamatovat, že po skončení topné sezony povolit hlavici i ventil na maximum.

Automaticky to za nás dělají elektronické hlavice, které jednou za čas „procvičí“ ventily z jedné do druhé krajní polohy. To jen abyste se nedivili, že občas začnou pracovat i během léta, kdy se netopí.

Autor:



Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...



Drahý kopaný bazén stavět nemusíte. Osvěžení na zahradě rychle a levně

Bazén je vítaným letním osvěžením.

Ceny malých bazénů strmě klesají, a tak dávají možnost každému, kdo má trochu místa na zahradě, zchladit se po úmorném...

Klidná zahrada plná ovoce uprostřed města je splněným rodinným snem

Vysazení třešně a meruňky bylo prvním zahradnickým počinem manželů, kteří si...

„Naším prvním zahradnickým počinem bylo vysazení třešně a meruňky, které se nám po letech péče odměňují velkou úrodou...

S citem budovaná zahrada je vzpomínkou na bratra, který jí dal nejvíc

V oblasti Lužických hor se nádherně kvetoucím rododendronům a azalkám skvěle...

Přes tři desítky let práce se skrývají za rozlehlou zahradou, kde původně rostly jen náletové dřeviny a ležela spousta...

Další z rubriky

Česko 21. století: zůstáváme věrni teplým večeřím a společnému stolování

Rodiny v Česku zůstávají věrné teplým večeřím a společnému stolování.

Podle průzkumu mají lidé v Česku stále rádi teplé večeře a společné stolování. Tři čtvrtiny zdejších domácností mají...

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke grilovanému masu, k...

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což nebyl vůbec snadný...

Najdete na iDNES.cz