Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

aktualizováno 
Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou fungovat. Co s tím? ptá se čtenář Josef.

Josef evidentně udělal to samé co hodně lidí. Na konci topného období, když už se zvyšují venkovní teploty, radiátory nastavoval na minimum topného účinku. Jenže obecně se příliš neví, že přes léto, kdy se netopí, je vhodné ventily nastavit na maximum, aby se vřeteno ventilu vrátilo do základní polohy.

Termostatický ventil

Řez termostatickým ventilem

Řez termostatickým ventilem

K regulaci tepelného výkonu otopných těles v systémech vytápění se využívá teplotní objemové roztažnosti. Termostatický ventil zabraňuje přetápění místností a reguluje průtok teplé vody podle vnější teploty. Tím výrazně přispívá k úsporám tepla a financí. Instalace termostatických ventilů oproti obyčejným ventilům může přinést úsporu 5 až 15 % spotřebované energie.

Při dlouhé letní nečinnosti někdy mívá ventil tendenci ve stlačené poloze zatuhnout a propouští jen minimum ohřáté topné vody. Na první zdání to pak vypadá, jako by bylo těleso zavzdušněné. Zbytečně se namáhá jeho pružina a může dojít i k zatuhnutí regulační kuželky, případně k jejímu poškození.

Někdy také dochází ke ztrátě funkce například u hlavic s voskovým čidlem, které po letech přicházejí o svoji regulační funkci, a je tedy vhodné je nahradit novými.

Rozhýbat vřeteno ventilu nebývá v extrémních případech snadné. Bývá úplně zaražené do těla ventilu, takže není možné vzít ho do kleští a jednoduše rozhýbat. Topenáři pak doporučují trpělivost.

Sundejte hlavici ventilu a pak už stačí vzít cokoliv plochého a zkoušet vřeteno stlačit a pouštět. Po určité době pak „tyčinka“, která reguluje průtok radiátorem, zase začne klouzat.

Pokud toto nepomůže, nezbývá než ventil vyměnit, ale stává se to jen málokdy, termostatické ventily spolehlivě fungují mnoho let. Ale rozhodně je lepší provádět to teď ještě před začátkem topné sezony. A pamatovat, že po skončení topné sezony povolit hlavici i ventil na maximum.

Automaticky to za nás dělají elektronické hlavice, které jednou za čas „procvičí“ ventily z jedné do druhé krajní polohy. To jen abyste se nedivili, že občas začnou pracovat i během léta, kdy se netopí.

Autor:




Nejčtenější

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Další z rubriky

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.