Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Těsnění na starou lednici každý servis nenabídne

aktualizováno 
Sehnat nové těsnění ke staré ledničce není snadné. Lze ho sice vyrobit na míru, ne každý servis to ale dokáže.

Modernější modely mívají těsnění uložené do drážky, takže není problém je vyndat a nové nasadit i bez řemeslníka | foto: Marek Burza

Komu se podaří zničit těsnění u novější lednice, která se ještě vyrábí anebo k ní servisy ještě skladují náhradní díly, nemá problém. Pak stačí opsat si přesně model a navštívit značkový servis. Komu ale lednice přesluhuje, bude muset nejen hledat servisy opravující jeho značku, ale navíc mezi nimi vybrat ten, který je schopen vyrobit těsnění na míru. Ceny se pohybují podle velikosti a modelu od 250 Kč za kus u vyráběných těsnění. Originály jsou na spodní hranici jen nepatrně dražší, ovšem horní hranice se u luxusních chladniček pohybuje v řádu tisícikorun.

Čtenář impulzem k pátrání

Častou manipulací se může těsnění unavitS dotazem, jak řešit podobnou situaci, se na nás obrátil čtenář. "Těsnění už je v takovém stavu, že musíme odmrazovat ledničku snad každých čtrnáct dní. Je mi jasné, že má své odslouženo, ale v současné době si nemohu dovolit nákup nové. I s vědomím, že spotřebovávám víc energie, než je zdrávo. A tak bych ztráty rád omezil alespoň výměnou toho těsnění, což určitě nemůže být tak drahá oprava," říká. Hledali jsme proto informace, které mohou posloužit i ostatním.

Lednice se čistit má, pokud se ale použijí agresivní přípravky i na těsnění, může se poškoditStaré přístroje stále používá mnoho lidí. Nejen doma, ale třeba i na chatách a chalupách, kam často "vysloužilci" putují. Kvůli občasnému provozu si jen málokdo pořídí supermoderní model.

Výměna těsnění se přitom nemusí týkat jen starých přístrojů. Těsnění se při neopatrné manipulaci s dvířky může protrhnout i u nového modelu. Stejně tak je třeba dát pozor na používané čisticí prostředky. (V nejedné internetové diskusi lze najít povzdech potvrzující, že použít k tomuto účelu neředěné savo nebyl ten nejlepší nápad.) Proto odborníci doporučují těsnění čas od času omýt jen obyčejnou vodu se saponátem.

Výměna není vždy snadná

Na některé modely lednic koupíte těsnění i na internetu"U výměny těsnění je situace velmi individuální. Jak se jednotlivé modely vyvíjely a zdokonalovaly, měnil se i způsob upevnění. Výsledkem je nepřeberné množství systémů," upozorňuje Karel Segeďa z brněnského Chladservisu. Podle něj je několik základních variant. Některé profily se připevňovaly pomocí šroubů, některé byly napevno přilepené, u modernějších bývají uchycené do drážky.

Každý z výrobců mívá na internetových stránkách seznam dostupných servisů opravujících jeho přístroje. Každý z nich má ale jinou strategii. Například u pražského PM Servisu opravující značku Whirlpool nabízeli i výrobu těsnění na zastaralé modely, u brněnského Perfekt servisu téže značky už ale ne. "Pokud je těsnění skladem, technik přijede v dvouhodinovém intervalu do bytu a opravu provede," říká Martina Jakčová. Pokud ale jde o velmi starý přístroj a těsnění už nemají skladem nebo není možnost ho objednat, odkáží vás jinam. Například do již zmíněného Chladservisu, kde ovšem tuto značku neopravují. A jste tam, kde jste byli na začátku.

Podle vzorku nové těsnění na míru

Častá tvorba námrazy znamená vyklidit celou ledniciJak to tedy funguje v praxi? Nezbývá než trpělivě telefonovat a dobrat se k opravně, kde se trefíte do obou požadavků: opravují vaši značku a zároveň nabízejí i výrobu na míru. "I když musím přiznat, že úplně všechno nejde opravit. Na provozovně máme vzorky profilů a je třeba individuálně porovnat, zda se některý z nich bude hodit do toho kterého kusu. My z nich pak svaříme obdélník, který se připevní ke dveřím ledničky nebo mrazáku," popisuje Karek Segeďa.

A může si těsnění nainstalovat každý sám a ušetřit tak za výjezd technika? "U jednoduchých montáží třeba s drážkou nebo šrouby v tom nevidím problém. Horší je to třeba tam, kde se pod napevno přilepeným těsněním objeví zapěněná drážka nebo nějaký jiný nevyzpytatelný systém. Tam bych to raději nechal servismanovi, aby se zajistilo co nejdokonalejší utěsnění vnitřního prostoru," doporučuje servisní odborník.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

Ke hnojení je nejlepší vermikompost. Vyrobit si ho můžete i doma

Pokud připustíte, že vám s kompostováním organických zbytků budou doma pomáhat kalifornské žížaly, lze nejen slupky z...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Najdete na iDNES.cz