Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V kupovaných majonézách téměř nenajdete žloutek. Udělejte si domácí

  11:55aktualizováno  11:55
Ani označení národní značkou kvality potravin Klasa neznamená, že nekupujete ošizený výrobek. Ukázaly to testy spotřebitelského časopisu dTest, když se před Vánocemi zajímal o kvalitu majonéz na českém trhu. V sedmi ze sedmnácti testovaných výrobků odhalily nedostatečný podíl vaječných žloutků.

Testy ukázaly, že poctivou čerstvou domácí majonézu tou kupovanou nenahradíte. | foto: Profimedia.cz

Prosinec je ideální čas podívat se, jak jsou na tom výrobci s poctivostí, tedy zda do majonéz dávají povinné množství surovin, které ukládá potravinářská vyhláška. Sdružení dTest také ověřovalo, zda množství vaječných žloutků odpovídá označení na obalech. 

I receptury už jsou méně "poctivé" než za našich babiček

Potravinářská vyhláška diktuje výrobcům, že do majonéz patří alespoň dvě procenta vaječných žloutků, tedy minimálně jeden vaječný žloutek na kilo majonézy. Tři ze 17 testovaných majonéz ale překvapivě obsahovaly žloutků ještě méně, než je touto vyhláškou stanovené minimum.

Jak zajišťuje dTest nezávislost a objektivitu testů

Výrobky se nakupují v obchodech a analýzy probíhají v nezávislých laboratořích a zkušebnách. Na stránkách spotřebitelského časopisu nesmí být publikovány žádné reklamy či inzeráty. Náklady spojené s testováním výrobků hradí spotřebitelská organizace, finanční prostředky získává prodejem časopisu, z grantů a státní dotace.

"Povinný podíl žloutků ve vyhlášce je tak nízký, že jsme původně ani nepočítali s odhalením hříšníků," řekl redaktor dTestu Václav Beneš. Všechny tři majonézy s různými názvy jsou od stejného výrobce, jímž je Agricol s.r.o. Polička. Mezi takto ošizenými výrobky byla dokonce i majonéza Poličanka, která na svém obalu hrdě nese označení národní značkou kvality potravin Klasa. 

Další čtyři výrobky sice vyhověly vyhlášce, ale obsahovaly méně žloutku, než měly uvedeno na obalu. Zákon o potravinách přitom zakazuje nabízet k prodeji potraviny klamavě označené. Navíc by si měli spotřebitelé důkladně pročíst složení konkrétního výrobku na etiketě, protože v některých jsou konzervanty, zahušťovadla i škrob a převažující složkou může být voda. Není to zakázané, ale taková majonéza mívá příchuť škrobu a řídkou konzistenci.

Už při porovnání závazných receptur z dob před padesáti lety s těmi současnými se nestačíte divit. "To, co se dnes prodává například jako Babiččina majonéza či Tradiční majonéza, by tehdy vůbec nebylo možné, neboť se do prodávaných majonéz dnes dává osmkrát méně vaječných žloutků, než výrobcům ukládaly oborové tzv. Normy studené kuchyně z roku 1959," srovnává Beneš. Nárokům tehdejší normy by nevyhověl žádný ze současných testovaných výrobků.

Kdo chce dobrou majonézu, udělá si během chvilky domácí

Pro mnohé je překvapivé zjištění, že příprava domácí majonézy je tak jednoduchá, že vám zabere sotva dvě tři minuty. Stačí čerstvá vajíčka a kvalitní olej. Pro dochucení pak někdo přikápne bílý vinný ocet, jiný šťávu z citronu.

Podrobný návod, jak postupovat, aby se vám majonéza nesrazila a další vychytávky najdete v předchozím článku Domácí majonézu na salát vyrobíte tyčovým mixérem za pár vteřin. A podívejte se, jak vám krásně zhoustne: 

Autor:




Nejčtenější

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Další z rubriky

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo.
PORADNA: Jak řešit zavzdušněné topení. Automatické ventily nepomohou

Stále se mi zavzdušňuje topení, nepomohly by mi automatické odvzdušňovací ventily? ptá se čtenář Martin. Podle odborníků je daleko lepší zjistit příčinu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.