Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

V kupovaných majonézách téměř nenajdete žloutek. Udělejte si domácí

  11:55aktualizováno  11:55
Ani označení národní značkou kvality potravin Klasa neznamená, že nekupujete ošizený výrobek. Ukázaly to testy spotřebitelského časopisu dTest, když se před Vánocemi zajímal o kvalitu majonéz na českém trhu. V sedmi ze sedmnácti testovaných výrobků odhalily nedostatečný podíl vaječných žloutků.

Testy ukázaly, že poctivou čerstvou domácí majonézu tou kupovanou nenahradíte. | foto: Profimedia.cz

Prosinec je ideální čas podívat se, jak jsou na tom výrobci s poctivostí, tedy zda do majonéz dávají povinné množství surovin, které ukládá potravinářská vyhláška. Sdružení dTest také ověřovalo, zda množství vaječných žloutků odpovídá označení na obalech. 

I receptury už jsou méně "poctivé" než za našich babiček

Potravinářská vyhláška diktuje výrobcům, že do majonéz patří alespoň dvě procenta vaječných žloutků, tedy minimálně jeden vaječný žloutek na kilo majonézy. Tři ze 17 testovaných majonéz ale překvapivě obsahovaly žloutků ještě méně, než je touto vyhláškou stanovené minimum.

Jak zajišťuje dTest nezávislost a objektivitu testů

Výrobky se nakupují v obchodech a analýzy probíhají v nezávislých laboratořích a zkušebnách. Na stránkách spotřebitelského časopisu nesmí být publikovány žádné reklamy či inzeráty. Náklady spojené s testováním výrobků hradí spotřebitelská organizace, finanční prostředky získává prodejem časopisu, z grantů a státní dotace.

"Povinný podíl žloutků ve vyhlášce je tak nízký, že jsme původně ani nepočítali s odhalením hříšníků," řekl redaktor dTestu Václav Beneš. Všechny tři majonézy s různými názvy jsou od stejného výrobce, jímž je Agricol s.r.o. Polička. Mezi takto ošizenými výrobky byla dokonce i majonéza Poličanka, která na svém obalu hrdě nese označení národní značkou kvality potravin Klasa. 

Další čtyři výrobky sice vyhověly vyhlášce, ale obsahovaly méně žloutku, než měly uvedeno na obalu. Zákon o potravinách přitom zakazuje nabízet k prodeji potraviny klamavě označené. Navíc by si měli spotřebitelé důkladně pročíst složení konkrétního výrobku na etiketě, protože v některých jsou konzervanty, zahušťovadla i škrob a převažující složkou může být voda. Není to zakázané, ale taková majonéza mívá příchuť škrobu a řídkou konzistenci.

Už při porovnání závazných receptur z dob před padesáti lety s těmi současnými se nestačíte divit. "To, co se dnes prodává například jako Babiččina majonéza či Tradiční majonéza, by tehdy vůbec nebylo možné, neboť se do prodávaných majonéz dnes dává osmkrát méně vaječných žloutků, než výrobcům ukládaly oborové tzv. Normy studené kuchyně z roku 1959," srovnává Beneš. Nárokům tehdejší normy by nevyhověl žádný ze současných testovaných výrobků.

Kdo chce dobrou majonézu, udělá si během chvilky domácí

Pro mnohé je překvapivé zjištění, že příprava domácí majonézy je tak jednoduchá, že vám zabere sotva dvě tři minuty. Stačí čerstvá vajíčka a kvalitní olej. Pro dochucení pak někdo přikápne bílý vinný ocet, jiný šťávu z citronu.

Podrobný návod, jak postupovat, aby se vám majonéza nesrazila a další vychytávky najdete v předchozím článku Domácí majonézu na salát vyrobíte tyčovým mixérem za pár vteřin. A podívejte se, jak vám krásně zhoustne: 

Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Mělník, Znojmo i Karlštejn. Šest tipů, kam se vydat za slavnostmi vína

Vinobraní na jižní Moravě.

Podzim žije vinobraním. V průběhu nejbližších měsíců se těšte na spoustu akcí, kde můžete ochutnávat nejen letošní...

OBRAZEM: Bizarní světové rekordy zapsané do Guinessovy knihy 2019

Fanoušci rekordů se minulý čtvrtek dočkali nového vydání Guinessovy knihy....

Fanoušci rekordů se minulý čtvrtek dočkali nového vydání Guinessovy knihy. Podívejte se, s jakými bizarnostmi lze...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

Vhodná alternativa mateřského mléka existuje!
Vhodná alternativa mateřského mléka existuje!

To, že je kojení přínosné pro dítě i pro matku, a to jak z krátkodobého, tak i z dlouhodobého hlediska, je všeobecně známé. Kojení dětí je proto doporučováno až do šesti měsíců jejich věku. Bohužel však méně něž 17 % žen ve Velké Británii dokáže po celou tuto dobu pouze kojit, aniž by muselo dítě přikrmovat. A právě v těchto situacích je nutné najít adekvátní alternativu.

Najdete na iDNES.cz