Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Test svíček: Mastí, špiní, čoudí, ale vašemu zdraví neuškodí

aktualizováno 
MF DNES otestovala 14 svíček nakoupených v běžných obchodních řetězcích a má pro vás dobrou zprávu: jedy nevylučují a můžete si je bez obav dopřát. Některé svíčky však nepříjemně mastí a špiní a po jejich sfouknutí musíte větrat, jinak by alergici a astmatici mohli mít potíže.

Že svíčky při hoření člověku neškodí, prověřil Státní zdravotní ústav (SZÚ) na 14 svíčkách nakoupených v běžných obchodních řetězcích. Pracovníci ústavu ve vzdálenosti 40 cm od hořící svíčky zachytávali škodliviny, nečistoty a měřili koncentrace oxidu uhličitého. Zjistili, že dokud svíčky hoří čistě, do ovzduší se uvolňuje jen minimální množství škodlivých látek, které mohou vadit maximálně alergikům.

Fotogalerie

Potíže nastávají při nedokonalém hoření, kdy se svíčka utápí ve vosku, nebo při sfouknutí. V tento okamžik se do ovzduší dostává enormní množství prachu. Expozice kouře je však krátká, maximálně jednu až dvě minuty, takže pokud se v místnosti řádně větrá, nikdo kromě astmatiků by s tím potíže mít neměl.

Obecně by se to však v domácnostech nemělo se svíčkami přehánět. „Jedna vlaštovka jaro nedělá a podobně ani jedna svíčka nikomu neuškodí, zvláště když lidem vytvoří hezkou atmosféru a cítí se u ní příjemně. Obecně si však jakýmkoliv navyšováním nežádoucích částic zvyšujeme celkovou expozici a to je zbytečné. Romantickou večeři při svíčkách bych tak doporučoval raději na terase,“ říká Bohumil Kotlík, vedoucí Národní referenční laboratoře Centra zdraví a životního prostředí SZÚ.

Jak testy dopadly? Vítězná svíčka byla koupena v Tesku

V testu ovšem překvapilo, jak nepříjemně mohou svíčky působit po rozbalení. Polovina z nich totiž na rukou zanechávala mastnotu či barevné flitry, kterými byly svíčky ozdobeny. „Bezostyšnost výrobců mě v tomto směru překvapila,“ říká expert na zdravé ovzduší.

Vůbec nejlépe v testu dopadla zlatá dekorativní svíčka F&F Home koupená v Tesku, která přestože měla metalizovaný povrch, a očekávalo se tak od ní navýšení organických látek při hoření, tak žádné takové škodliviny nevylučovala, a to ani v minimálním množství. Svíčka také jako jediná ze všech testovaných získala čistou známku 1,0 ve všech zkoumaných kategoriích (manipulace se svíčkou, průběh hoření, vylučování škodlivin, koncentrace oxidu uhličitého, bezpečnostní informace na obalu).

Naopak nejhůře dopadla v Testu DNES růžová ručně odlévaná svíčka koupená v květinářství Novák, která byla v kontrastu s hezkým vzhledem velmi nepříjemná do ruky. „Působila jako kus špeku,“ říká Kotlík. Vedle pocitové stránky také špatně hořela, vylučovala škodliviny, i když ve velmi nízké koncentraci, a chyběla jí část bezpečnostních informací na obalu.





Nejčtenější

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Další z rubriky

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.