Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Test svíček: Mastí, špiní, čoudí, ale vašemu zdraví neuškodí

aktualizováno 
MF DNES otestovala 14 svíček nakoupených v běžných obchodních řetězcích a má pro vás dobrou zprávu: jedy nevylučují a můžete si je bez obav dopřát. Některé svíčky však nepříjemně mastí a špiní a po jejich sfouknutí musíte větrat, jinak by alergici a astmatici mohli mít potíže.

Že svíčky při hoření člověku neškodí, prověřil Státní zdravotní ústav (SZÚ) na 14 svíčkách nakoupených v běžných obchodních řetězcích. Pracovníci ústavu ve vzdálenosti 40 cm od hořící svíčky zachytávali škodliviny, nečistoty a měřili koncentrace oxidu uhličitého. Zjistili, že dokud svíčky hoří čistě, do ovzduší se uvolňuje jen minimální množství škodlivých látek, které mohou vadit maximálně alergikům.

Fotogalerie

Potíže nastávají při nedokonalém hoření, kdy se svíčka utápí ve vosku, nebo při sfouknutí. V tento okamžik se do ovzduší dostává enormní množství prachu. Expozice kouře je však krátká, maximálně jednu až dvě minuty, takže pokud se v místnosti řádně větrá, nikdo kromě astmatiků by s tím potíže mít neměl.

Obecně by se to však v domácnostech nemělo se svíčkami přehánět. „Jedna vlaštovka jaro nedělá a podobně ani jedna svíčka nikomu neuškodí, zvláště když lidem vytvoří hezkou atmosféru a cítí se u ní příjemně. Obecně si však jakýmkoliv navyšováním nežádoucích částic zvyšujeme celkovou expozici a to je zbytečné. Romantickou večeři při svíčkách bych tak doporučoval raději na terase,“ říká Bohumil Kotlík, vedoucí Národní referenční laboratoře Centra zdraví a životního prostředí SZÚ.

Jak testy dopadly? Vítězná svíčka byla koupena v Tesku

V testu ovšem překvapilo, jak nepříjemně mohou svíčky působit po rozbalení. Polovina z nich totiž na rukou zanechávala mastnotu či barevné flitry, kterými byly svíčky ozdobeny. „Bezostyšnost výrobců mě v tomto směru překvapila,“ říká expert na zdravé ovzduší.

Vůbec nejlépe v testu dopadla zlatá dekorativní svíčka F&F Home koupená v Tesku, která přestože měla metalizovaný povrch, a očekávalo se tak od ní navýšení organických látek při hoření, tak žádné takové škodliviny nevylučovala, a to ani v minimálním množství. Svíčka také jako jediná ze všech testovaných získala čistou známku 1,0 ve všech zkoumaných kategoriích (manipulace se svíčkou, průběh hoření, vylučování škodlivin, koncentrace oxidu uhličitého, bezpečnostní informace na obalu).

Naopak nejhůře dopadla v Testu DNES růžová ručně odlévaná svíčka koupená v květinářství Novák, která byla v kontrastu s hezkým vzhledem velmi nepříjemná do ruky. „Působila jako kus špeku,“ říká Kotlík. Vedle pocitové stránky také špatně hořela, vylučovala škodliviny, i když ve velmi nízké koncentraci, a chyběla jí část bezpečnostních informací na obalu.




Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

VIDEO: V čínském cirkuse lev a tygr při tréninku brutálně napadli koně

Lev a tygr napadli koně v čínském cirkusu

Vlnu protestů proti drezůře divokých zvířat v čínských cirkusech spustilo na sociálních sítích video, které natočil...



Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

VIDEO: Podívejte se, jak se vyrábí slavný italský sýr Asiago

Asiago DOP

Asiago je v Česku méně známý italský sýr, který stejně jako slavnější Parmigiano Reggiano a Gorgonzola pochází ze...

Díky mobilní aplikaci snadno odhalíte výrobky s palmovým olejem

Pohled na plantáže s palmou olejnou z ptačí perspektivy: místo původního...

Palmovému oleji v potravinách se podle loňského průzkumu vyhýbá každý třetí Čech a podíl na tom zcela jistě má úsilí...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Najdete na iDNES.cz