Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Výbornou poctivou pizzu zvládnete i doma, jen nechte odpočinout těsto

  1:29aktualizováno  1:29
Bez odleželého těsta, vyzrálých rajčat a kvalitního olivového oleje dobrou pizzu neuděláte, přestože je její příprava v podstatě velmi jednoduchá. Navíc těsto na pizzu využijete i jako základ na přípravu neodolatelné slané sýrové „bábovky“ zvané focaccia al formaggio (čti fokača al formadžo).

Těsto na pizzu si připravte nejlépe den dopředu, má se nechat minimálně 12 hodin odležet v ledničce. Pokud z něj budete péct opravdu jen pizzu, použijte při rozdělávání droždí perlivou vodu, pizza bude křupavější.

Jak na přípravu těsta na pizzu

Budete potřebovat 1 kg hladké mouky, 2 lžíce panenského olivového oleje, kostku droždí, zhruba půl litru vlažné vody a sůl.

Droždí rozdělejte s vlažnou vodouDroždí rozdělané s vlažnou vodou a olivovým olejem po částech přidávejte do hnětače k hladké mouce

Droždí rozdrobte do misky, přidejte vlažnou vodu, dvě lžíce olivového oleje a špetku soli a rozmíchejte. Směs s droždím přidejte do mísy k hladké mouce a zpracujte v suché, ale vláčné těsto, které se nelepí. Můžete použít i elektrický hnětač jako Emanuele.

Hotové těsto na pizzu by se nemělo lepit Hotové těsto roztrhněte na čtyři díly, z kterých vytvořte bochánky Bochánky těsta na pizzu nechte odpočinout minimálně 12 hodin ve folii  lednici, těsto na bábovku nechte naopak odpočívat v teple

Hotové těsto rozdělte na čtyři čtvrtkilové bochánky, zabalte je do fólie a nechte alespoň 12 hodin odležet v lednici. Pokud chcete polovinu těsta použít na přípravu slané bábovky se sýrem, nechte si dva bochánky naopak odležet v teple, stačí na dvě hodiny.

Za půl dne už můžete péct pizzu

Emanuele peče doma pizzu na klasickém obdélníkovém plechu, prý to tak v Itálii dělají i v řadě restaurací. Celou připraví jako Margheritu s mozzarellou a bazalkou pro děti, na půlku ale ještě přidá šest ančoviček jako na Napoletanu, kterou mají rádi dospělí.

Chcete-li to udělat stejně, připravte si 300 g loupaných rajčat v plechovce, 300 g mozzarelly, pár lístků bazalky, 6 ančoviček, cukr, sůl a panenský olivový olej. Rajčata rozmixujte v míse a dochuťte je špetkou soli, lžící olivového oleje a lžící cukru.

Plech na pečení vymažte olivovým olejem. Odleželé těsto nejprve na prkénku roztlačte do stran do tvaru obdélníku, pak ho přeneste na plech a prsty roztáhněte až do krajů vymazaného plechu.

Odleželé těsto prsty roztáhněte po celém plechu vymazaném olivovým olejemTěsto potřete rajčatovou směsí, ozdobte plátky mozzarelly a lístky bazalky. Na půlku přidejte ještě filátka ančoviček

Těsto potřete připravenou rajčatovou směsí, ozdobte plátky mozzarelly a lístky bazalky. Na jednu půlku přidejte ještě filátka ančoviček.

Vše zakápněte olivovým olejem a pečte v rozpálené troubě při nejvyšší teplotě. Délku pečení si musíte ohlídat, je závislá na vlastnostech trouby. V každém případě ale musí být okraje těsta upečené dozlatova.

Slaná bábovka se sýrem neboli focaccia al formaggio

Pokud už máte připravené těsto na pizzu, vezměte jeden z bochánků odpočívajících alespoň dvě hodiny v teple (250 g), jinak si připravte těsto stejné jako na pizzu (viz recept na pizzu a úvodní video) a nechte ho dvě hodiny v teple odpočívat.

Dále budete potřebovat 150 g hladké mouky na podsypávání těsta a suroviny na směs, kterou zapracujete do odpočinutého těsta na pizzu, tzn. 120 g sýra pecorino nebo jiného měkčího ovčího sýra, 80 g parmazánu, 3 celá vejce, 2 žloutky, asi 100 ml panenského olivového oleje, sůl a sádlo na vymazání formy.

Zhruba 120 gramů sýru pecorino nebo jiného měkčího ovčího sýru nakrájejte na kostičkyDo misky rozklepněte tři vejce, přidejte dva žloutky, kostičky ovčího sýru a nastrouhejte parmazán

V míse rozšlehejte tři celá vejce a dva žloutky, přidejte na kostičky nakrájený sýr pecorino, strouhaný parmazán, olivový olej.

Přidejte ještě olivový olej a směs rozšlehejte metličkouSměs se krásně spojí, jen kousky ovčího sýra zůstanou celé

Vše dobře promíchejte, jen kousky pecorina zůstanou celé.

Rozšlehanou směs pak potřebujete zapracovat do bochánku kynutého těsta Při zapracovávání směsi do těsta vám pomůže hladká mouka, kterou si  těsto průběžně podsypávejte

Směs postupně spojujte s odleželým těstem na pizzu a přisypávejte mouku, až vypracujete vláčné těsto. Trošku rozšlehané směsi si nechte stranou na potření, tedy bez kousků pecorina.

Hotové těsto na bábovku nechte dvě hodiny kynoutNakynuté těsto na slanou bábovku se sýrem zdvojnásobí svůj objem

Z vypracovaného těsta udělejte bochánek, který poprášíte moukou, položte ho na misku, přikryjte ubrouskem a nechte opět 2 hodiny odležet v teple. Nakyne na dvojnásobek.

Nerezový hrnec vymažte vepřovým sádlemNakynuté těsto opatrně překlopte do vymazaného hrnce, můžete si přitom pomoci stěrkouNakynuté těsto navrchu potřete rozšlehaným vajíčkem

Poté si připravte nerezový hrnec nebo formu na bábovku, počítejte ale s tím, že focaccia hodně nabude. Vymažte hrnec poctivým vepřovým sádlem, nakynuté těsto překlopte z misky do formy, vršek potřete zbytkem vajíčkové směsi a hodinu pečte v předehřáté troubě na 180 °C.

Po upečení bábovce lehce pomožte dlouhým nožem od stěn hrnceBábovku z hrnce vyklopte a můžete ji nakrájet

Pak bábovce pomozte nožem od stěn hrnce, vyklopte ji a nakrájejte na díly. Focacciu podávejte ještě teplou, dokonalá je s parmskou šunkou.

Pokud si dnes vpodvečer o šesté nenecháte na Primě ujít poslední prázdninovou reprízu pořadu S Italem v kuchyni, dozvíte se, kde podle Emanuela dělají v Praze tu nejlepší pizzu, protože na ni mají tu správnou pec vyrobenou přímo v Neapoli. Díky tomu, že se rozpálí až na 500 stupňů, upeče se v ní křupavá pizza během minuty a deseti sekund.

Takovou pizzu doma samozřejmě neupečete, ale i tak se můžete od Emanuela naučit výbornou domácí Margheritu a Napoletanu (viz obě videa u tohoto článku). K tomu italský kuchař přidá ještě recept na cizrnový krém s pastou (pasta e ceci) a rýžový dezert (frittelle di riso).




Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....



Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta...

Nejchutnějším jablkem je Angold z Holovous, který vydrží až do dubna

Vítězná odrůda Angold

Nejchutnější odrůdou jablek z loňské úrody je odrůda Angold. Rozhodla o tom degustace jablek v Holouvousích na...

Další z rubriky

Vědci ze singapurské univerzity ukázali, jak obrátit vodu ve víno

Vědci v Singapuru představili první virtuální koktejl.

Nimesha Ranasinghe představil takzvaný Vocktail, díky němuž můžete pití ochutnat, aniž byste ho skutečně pili. Ačkoliv...

V Londýně nabízejí selfieccino. Do pěny na cappuccinu udělají váš portrét

Selfieccino

V kavárně na Oxford Street v Londýně mají nový hit: selfieccino. Do mléčné pěny v kávě vyrobí portrét, který si sami...

Jednohubky z královny zeleniny - cibulové kroužky v pivním těstíčku

cibulové kroužky, jednohubky

„Člověku se snáz vaří bez ohně než bez cibule, praví jedno staré přísloví. Ať už hraje tato zelenina hlavní, nebo...

Najdete na iDNES.cz