Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Testujeme kurzy vaření: v Chefparade začátečníci zdržovali pokročilé

aktualizováno 
Kurzy vaření Chefparade můžete absolvovat za baťovskou cenu 990 korun, vaří se z kvalitních a čerstvých surovin. Kurzy jsou ale určeny spíše pro začátečníky, což může zdržovat ty, kdo jsou dál a pídí se už jen po finesách kuchařského umění. Přesto lektorka zvládla svoji úlohu se ctí a kurz byl nakonec přínosný pro všechny.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Chefparade

Svůj úplně první kurz vaření jsem absolvovala v Chefparade na pražském Žižkově. Na lekci italské kuchyně jsem jít původně nechtěla, ale vzhledem k tomu, že jsem se na českou kuchyni přihlásila jako jediná, nabídli mi přesunout se sem.

Provázela nás sympatická a ne příliš výrazná kuchařinka Veronika, která měla zkušenosti s vařením v Itálii. Právě pod kuchařskou pokličku této středomořské země jsme měli nahlédnout, což se dokonale povedlo. Žádný zdlouhavý úvod, po krátkém seznámení jsme se rovnou postavili k plotně.

Vařili jsme v malých skupinkách

V několika miniskupinkách jsme připravovali vybrané jídlo, ale zároveň jsme korzovali i k jiným stolečkům, kde bublala jiná vonící pochutina. V kurzu, který se nakonec protáhl na více než čtyři hodiny, jsme připravovali několik druhů rizota (šafránové, sépiové, houbové), nechyběla ani pizza a focaccia.

Vaří se v malých skupinkách

Vaří se v malých skupinkách

Poctivě jsme zapracovali i na těstovinách. Naučili jsme se všechno - od přípravy těsta, vyválení až po tvarování. Zatímco jedna skupinka motala torteliny, další krájela pláty lasagní. Do všeho jsme si připravili náplně z poctivých surovin, na kterých jsme si s plnými ústy pomlaskávali. Parmazán, parmská šunka, ricotta... Všechno bylo svěží a čerstvé.

Součástí místnosti, kde se vaří, je i gurmánský obchůdek. Pokud nám tedy pochoutka došla, mohli jsme si pro cokoliv doslova doskočit.

Začátečníci někdy zdržují pokročilé

Test kurzů vaření

Kluci v akci

Chefparade

Ola Kala

Kulinářský kurz krásně provoněly bylinky. Z máty jsme připravovali pesto, bazalkou jsme si sypali pastu. Na kurzu jsem si občas připadala jako příliš pokročilá. Překvapilo mě, kolik lidí nevědělo základní věci, například jak oloupat mrkev nebo jak se válí obyčejné těsto.

"V našem kurzu se nebude žádný začátečník cítit hloupě," poznamenala lektorka Veronika. Občas se ale začátečnickým záležitostem věnovala tak podrobně, že bylo méně času ptát se na detaily. Přesto jsme nakonec prakticky všechno pořádně "dostali do ruky".

Obchůdek s pochutinami

Obchůdek s pochutinami

Veronika nám v kurzu udělila praktické rady, dala nám vybrat, co budeme vařit. "Pokud byste se nerozhodli pro tři rizota, mám tu pro vás připraveny dezerty," s úsměvem nechala rozhodnutí na nás.

Jak jsem to viděla

Nemohu si odpustit připomínku, že jsem od kurzu čekala větší show. Jenže každý člověk je jiný, někomu to může vyhovovat právě takto, není každý televizní bavič. Podstatné bylo, že jsem si z kurzu odnesla znalosti, u kterých jsem zatím v rámci italské kuchyně tápala - kvůli tomu jsem se přece do kurzu přihlásila.

Kurz bych doporučila hlavně neposkvrněným začátečníkům, kterým kuchařka pomůže i s tím, jak správně uchopit nůž. Ani pokročilí ale nebudou zklamaní - zopakovat si základy nikdy neuškodí. Lekce má navíc opravdu široký zápřah ve vybrané kuchyni, jen škoda, že se nevěnuje žádný prostor foodstylingu, který je momentálně "in".

Chefparade v kostce

  • Dobrá cena (1 000 Kč jedna lekce) - pití si ale musíte platit
  • Pokud jídlo zbude, odnesete si ho s sebou domů
  • Kurz je v blízkosti centra (budete ale řešit problém s parkováním)
  • Hned na začátku dostanete vytisknuté recepty, do kterých si jen doplňujete detaily





Nejčtenější

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Další z rubriky

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.