Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Testujeme kurzy vaření: v Chefparade začátečníci zdržovali pokročilé

aktualizováno 
Kurzy vaření Chefparade můžete absolvovat za baťovskou cenu 990 korun, vaří se z kvalitních a čerstvých surovin. Kurzy jsou ale určeny spíše pro začátečníky, což může zdržovat ty, kdo jsou dál a pídí se už jen po finesách kuchařského umění. Přesto lektorka zvládla svoji úlohu se ctí a kurz byl nakonec přínosný pro všechny.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Chefparade

Svůj úplně první kurz vaření jsem absolvovala v Chefparade na pražském Žižkově. Na lekci italské kuchyně jsem jít původně nechtěla, ale vzhledem k tomu, že jsem se na českou kuchyni přihlásila jako jediná, nabídli mi přesunout se sem.

Provázela nás sympatická a ne příliš výrazná kuchařinka Veronika, která měla zkušenosti s vařením v Itálii. Právě pod kuchařskou pokličku této středomořské země jsme měli nahlédnout, což se dokonale povedlo. Žádný zdlouhavý úvod, po krátkém seznámení jsme se rovnou postavili k plotně.

Vařili jsme v malých skupinkách

V několika miniskupinkách jsme připravovali vybrané jídlo, ale zároveň jsme korzovali i k jiným stolečkům, kde bublala jiná vonící pochutina. V kurzu, který se nakonec protáhl na více než čtyři hodiny, jsme připravovali několik druhů rizota (šafránové, sépiové, houbové), nechyběla ani pizza a focaccia.

Vaří se v malých skupinkách

Vaří se v malých skupinkách

Poctivě jsme zapracovali i na těstovinách. Naučili jsme se všechno - od přípravy těsta, vyválení až po tvarování. Zatímco jedna skupinka motala torteliny, další krájela pláty lasagní. Do všeho jsme si připravili náplně z poctivých surovin, na kterých jsme si s plnými ústy pomlaskávali. Parmazán, parmská šunka, ricotta... Všechno bylo svěží a čerstvé.

Součástí místnosti, kde se vaří, je i gurmánský obchůdek. Pokud nám tedy pochoutka došla, mohli jsme si pro cokoliv doslova doskočit.

Začátečníci někdy zdržují pokročilé

Test kurzů vaření

Kluci v akci

Chefparade

Ola Kala

Kulinářský kurz krásně provoněly bylinky. Z máty jsme připravovali pesto, bazalkou jsme si sypali pastu. Na kurzu jsem si občas připadala jako příliš pokročilá. Překvapilo mě, kolik lidí nevědělo základní věci, například jak oloupat mrkev nebo jak se válí obyčejné těsto.

"V našem kurzu se nebude žádný začátečník cítit hloupě," poznamenala lektorka Veronika. Občas se ale začátečnickým záležitostem věnovala tak podrobně, že bylo méně času ptát se na detaily. Přesto jsme nakonec prakticky všechno pořádně "dostali do ruky".

Obchůdek s pochutinami

Obchůdek s pochutinami

Veronika nám v kurzu udělila praktické rady, dala nám vybrat, co budeme vařit. "Pokud byste se nerozhodli pro tři rizota, mám tu pro vás připraveny dezerty," s úsměvem nechala rozhodnutí na nás.

Jak jsem to viděla

Nemohu si odpustit připomínku, že jsem od kurzu čekala větší show. Jenže každý člověk je jiný, někomu to může vyhovovat právě takto, není každý televizní bavič. Podstatné bylo, že jsem si z kurzu odnesla znalosti, u kterých jsem zatím v rámci italské kuchyně tápala - kvůli tomu jsem se přece do kurzu přihlásila.

Kurz bych doporučila hlavně neposkvrněným začátečníkům, kterým kuchařka pomůže i s tím, jak správně uchopit nůž. Ani pokročilí ale nebudou zklamaní - zopakovat si základy nikdy neuškodí. Lekce má navíc opravdu široký zápřah ve vybrané kuchyni, jen škoda, že se nevěnuje žádný prostor foodstylingu, který je momentálně "in".

Chefparade v kostce

  • Dobrá cena (1 000 Kč jedna lekce) - pití si ale musíte platit
  • Pokud jídlo zbude, odnesete si ho s sebou domů
  • Kurz je v blízkosti centra (budete ale řešit problém s parkováním)
  • Hned na začátku dostanete vytisknuté recepty, do kterých si jen doplňujete detaily




Nejčtenější

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Na webu najdete 10 tisíc míst, kde si můžete natrhat úrodu zdarma

Iniciativa Na ovoce pořádá řadu akcí se sběrem jablek a moštováním, ale i...

Speciální web ukazuje místa, kde je možné trhat ovoce, aniž by vás jeho majitel hnal. Interaktivní mapa zobrazí přes 10...

Zahradu s biotopem buduje rodina jako jedinečné království

Jezírko bylo tím prvním, co Piherovi na své zahradě vybudovali. Teprve pak se...

Holou parcelu bez jediného stromu koupili v malebné jihočeské vesničce před sedmi lety na stavbu rodinného domu a spolu...

Další z rubriky

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Holubi mi zničili celý balkon, zachránila mě až síť, popsala čtenářka

Holubi si na balkoně udělali hnízdo.

Naše sousedka tak poctivě krmila holuby, až si zvykli na ni čekat. A našli si k tomu balkon mého syna, který studuje,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz