Testujeme kurzy vaření: v Hiltonu vás naučí vyznat se v asijských surovinách

aktualizováno 
Při kurzech vaření v hotelu Hilton se dostanete do špičkové profesionální kuchyně, to se jen tak každému nepodaří. Kurz samotný je určený těm, koho neodradí zatím ještě komplikovanější shánění surovin a občas dost složité recepty.

Kuchaři pro nás připravili na ochutnávku malou ukázku typické thajské kuchyně | foto: Michaela Červená

Pokud chcete proniknout do hotelové kuchyně a poznat tajemství špičkových thajských jídel, zkuste kurzy vaření v Hiltonu. My jsme je vyzkoušeli pro vás: pod dohledem šéfů jsme se ponořili do exotických barev a chutí Asie.

Cena za kurz (2 900 Kč) nám nepřipadala vysoká. Pokud byste jídla zvládli tak dobře jako jako místní kuchaři, s trochou nadsázky se vám vrátí zpět v okamžiku, kdy si odepřete jednu návštěvu místní restaurace Zinc.

Poznáte asijské suroviny

Tajemství citronové trávy, mučenky nebo liči zůstávalo pro Čechy dlouho ukryto v šuplíku. Na trzích a u vietnamských prodejců ale na tyto suroviny narážíte stále častěji, přesto nevíte, co s nimi. I já jsem váhala. Jak je připravit, abych si pochutnala? Vyrazila jsem proto na kurzy vaření do Hiltonu, kde mě to naučili dva šéfkuchaři - Ari Munandar a Chaiysaith Lam Srichom.

Kuchaři nás nejdříve podrobně seznámili se surovinami

Kuchaři nás nejdříve podrobně seznámili se surovinami

Zázvor, chilli, šalotka, speciální cukr... Všechny suroviny byly autentické

Zázvor, chilli, šalotka, speciální cukr... Všechny suroviny byly autentické

O všech surovinách nám nejdříve obšírně vyprávěli. K čemu slouží a jak se používají a hlavně kde se dají sehnat. Všechno jsme pečlivě očichali, ochutnali a později při přípravě jídla i oloupali, oškrábali, nakrájeli, nadrtili či rozmixovali.

Hlavní chod o 22 ingrediencích

Usměvaví kuchaři společně s účastníky kurzu připravovali tradiční thajské pokrmy jako mořské plody s limetkou a dresinkem z citronové trávy, kachní kari s červenou kari pastou a roládu Pavlova s mangem a mučenkou s čerstvým lesním ovocem a kokosovým krémem.

Roláda mě zaujala natolik, že jsem ji hned druhý den zkusila doma. Recept nebyl nikterak složitý a zvládla jsem ho, ačkoliv na kurzu ho připravovala hlavně cukrářka. Z lekce jsem si odnesla všechny recepty, a tak příprava sladké dobroty byla hračkou.

Na thajské kari je potřeba spousta surovin. Společně se vaří v hrnci

Na thajské kari je potřeba spousta surovin. Společně se vaří v hrnci

Roláda Pavlova s mučenkou a čerstvým ovocem

Roláda Pavlova s mučenkou a čerstvým ovocem

Zato hlavní chod mi přišel natolik složitý, že bych musela oběhnout půlku tržnice, abych sehnala všechny potřebné suroviny a pak nad ním strávila dlouhé desítky minut. Jen si to poslechněte, co všechno je součástí pokrmu: kachna, badyán, skořice, slupky z mandarinky, sojová omáčka, vinný ocet, kokosové mléko, cherry rajčata, thajský lilek, liči nebo ananas, kafrové limetové lístky, citronová tráva, galangal, šalotka, česnek, koriandr, cukr, sůl, rybí omáčka, kuřecí vývar, olej, kari pasta.

A troufnu si říct, že ani s chutí bych si nebyla příliš jistá, je složité trefit se do té správné.

Kari vonělo po ananasu a skvěle chutnalo. Stejně jako rýže připravovaná v rýžovaru

Kari vonělo po ananasu a skvěle chutnalo. Stejně jako rýže připravovaná v rýžovaru

Salát z mořských plodů plný svěžích salátů

Salát z mořských plodů plný svěžích salátů

Pokud se ale vyžíváte v surovinově náročnějších pokrmech, je recept pro vás špičkový. Asijské kořeny nezapře, přesto v něm ucítíte i moderní evropskou podobu.

Zato samotná pečená kachna není nikterak složitá a s chutí ji někdy vyzkouším.

Salát s mořskými plody voněl po dresingu z limetek a rybí omáčky a byl plný mořských plodů.

S úsměvem, ale jen anglicky

Jako největší mínus kurzu vidím to, že je vedený v angličtině. Jeden z kuchařů mluví sice velice dobře česky, ale angličtina je mu bližší, a tak ji používá ve větší míře. Nejsem zrovna expert na cizí jazyky, naštěstí mi ochotně pomohli ostatní účastníci kurzu, s nimiž jsme společně poté všechno snědli. A vypili, protože sommeliér nás vydatně zásoboval vybraným vínem. U kachničky jsme si dávali dokonce několikrát nášup.

Sympatičtí šéfkuchaři nás provedli celým kurzem

Sympatičtí šéfkuchaři nás provedli celým kurzem

Na památku si odnesete nejen certifikát, ale i zástěru. Takže i za domácím sporákem si budete připadat jako v hotelové kuchyni. A právě profesionální kuchyně byla i tím, co mě na kurz zlákalo. Málokomu se totiž poštěstí nahlédnout do zákulisí, kde probíhá hotová kulinářská alchymie.


Nejčtenější

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Do Ostravy jela šéfová zbytečně. Dobře tu vařili, přesto zkrachovali

Přes svou závislost na alkoholu se Richard Konečný ukáže jako schopný kuchař,...

Restaurace uprostřed sídliště plného lidí má šanci na úspěch, o klientelu by nemusela mít nouzi. Jenže zkuste to v...

Zákaz srkaček, háku i míra na okouny. Nová pravidla při lovu ryb

Okoun má konečně míru.

Rybářský řád se každý rok nějakým způsobem mění. Většinou jsou to změny kosmetické a nejinak je to i v řádu pro revíry...

Čeští modeláři v Británii opět nezklamali. Přivezli 63 medailí

Jeden z exemplářů na výstavě ke stům letům československé aviatiky.

Čeští modeláři letos opět zabodovali na mezinárodním mistrovství v britském Telfordu. Na klání, které se konalo během...

Blesková večeře. Pohlreich uvařil polévku z kukuřice a papriky

Polévka z kukuřice s paprikou, jarní cibulkou a koriandrem

Zdeněk Pohlreich ve svém pořadu Teď vaří Šéf! zkouší převést na televizní obrazovku, jak se stravovat kvalitně a přitom...

Další z rubriky

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Do Ostravy jela šéfová zbytečně. Dobře tu vařili, přesto zkrachovali

Přes svou závislost na alkoholu se Richard Konečný ukáže jako schopný kuchař,...

Restaurace uprostřed sídliště plného lidí má šanci na úspěch, o klientelu by nemusela mít nouzi. Jenže zkuste to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Najdete na iDNES.cz