Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Testujeme kurzy vaření: v Hiltonu vás naučí vyznat se v asijských surovinách

aktualizováno 
Při kurzech vaření v hotelu Hilton se dostanete do špičkové profesionální kuchyně, to se jen tak každému nepodaří. Kurz samotný je určený těm, koho neodradí zatím ještě komplikovanější shánění surovin a občas dost složité recepty.

Kuchaři pro nás připravili na ochutnávku malou ukázku typické thajské kuchyně | foto: Michaela Červená

Pokud chcete proniknout do hotelové kuchyně a poznat tajemství špičkových thajských jídel, zkuste kurzy vaření v Hiltonu. My jsme je vyzkoušeli pro vás: pod dohledem šéfů jsme se ponořili do exotických barev a chutí Asie.

Cena za kurz (2 900 Kč) nám nepřipadala vysoká. Pokud byste jídla zvládli tak dobře jako jako místní kuchaři, s trochou nadsázky se vám vrátí zpět v okamžiku, kdy si odepřete jednu návštěvu místní restaurace Zinc.

Poznáte asijské suroviny

Tajemství citronové trávy, mučenky nebo liči zůstávalo pro Čechy dlouho ukryto v šuplíku. Na trzích a u vietnamských prodejců ale na tyto suroviny narážíte stále častěji, přesto nevíte, co s nimi. I já jsem váhala. Jak je připravit, abych si pochutnala? Vyrazila jsem proto na kurzy vaření do Hiltonu, kde mě to naučili dva šéfkuchaři - Ari Munandar a Chaiysaith Lam Srichom.

Kuchaři nás nejdříve podrobně seznámili se surovinami

Kuchaři nás nejdříve podrobně seznámili se surovinami

Zázvor, chilli, šalotka, speciální cukr... Všechny suroviny byly autentické

Zázvor, chilli, šalotka, speciální cukr... Všechny suroviny byly autentické

O všech surovinách nám nejdříve obšírně vyprávěli. K čemu slouží a jak se používají a hlavně kde se dají sehnat. Všechno jsme pečlivě očichali, ochutnali a později při přípravě jídla i oloupali, oškrábali, nakrájeli, nadrtili či rozmixovali.

Hlavní chod o 22 ingrediencích

Usměvaví kuchaři společně s účastníky kurzu připravovali tradiční thajské pokrmy jako mořské plody s limetkou a dresinkem z citronové trávy, kachní kari s červenou kari pastou a roládu Pavlova s mangem a mučenkou s čerstvým lesním ovocem a kokosovým krémem.

Roláda mě zaujala natolik, že jsem ji hned druhý den zkusila doma. Recept nebyl nikterak složitý a zvládla jsem ho, ačkoliv na kurzu ho připravovala hlavně cukrářka. Z lekce jsem si odnesla všechny recepty, a tak příprava sladké dobroty byla hračkou.

Na thajské kari je potřeba spousta surovin. Společně se vaří v hrnci

Na thajské kari je potřeba spousta surovin. Společně se vaří v hrnci

Roláda Pavlova s mučenkou a čerstvým ovocem

Roláda Pavlova s mučenkou a čerstvým ovocem

Zato hlavní chod mi přišel natolik složitý, že bych musela oběhnout půlku tržnice, abych sehnala všechny potřebné suroviny a pak nad ním strávila dlouhé desítky minut. Jen si to poslechněte, co všechno je součástí pokrmu: kachna, badyán, skořice, slupky z mandarinky, sojová omáčka, vinný ocet, kokosové mléko, cherry rajčata, thajský lilek, liči nebo ananas, kafrové limetové lístky, citronová tráva, galangal, šalotka, česnek, koriandr, cukr, sůl, rybí omáčka, kuřecí vývar, olej, kari pasta.

A troufnu si říct, že ani s chutí bych si nebyla příliš jistá, je složité trefit se do té správné.

Kari vonělo po ananasu a skvěle chutnalo. Stejně jako rýže připravovaná v rýžovaru

Kari vonělo po ananasu a skvěle chutnalo. Stejně jako rýže připravovaná v rýžovaru

Salát z mořských plodů plný svěžích salátů

Salát z mořských plodů plný svěžích salátů

Pokud se ale vyžíváte v surovinově náročnějších pokrmech, je recept pro vás špičkový. Asijské kořeny nezapře, přesto v něm ucítíte i moderní evropskou podobu.

Zato samotná pečená kachna není nikterak složitá a s chutí ji někdy vyzkouším.

Salát s mořskými plody voněl po dresingu z limetek a rybí omáčky a byl plný mořských plodů.

S úsměvem, ale jen anglicky

Jako největší mínus kurzu vidím to, že je vedený v angličtině. Jeden z kuchařů mluví sice velice dobře česky, ale angličtina je mu bližší, a tak ji používá ve větší míře. Nejsem zrovna expert na cizí jazyky, naštěstí mi ochotně pomohli ostatní účastníci kurzu, s nimiž jsme společně poté všechno snědli. A vypili, protože sommeliér nás vydatně zásoboval vybraným vínem. U kachničky jsme si dávali dokonce několikrát nášup.

Sympatičtí šéfkuchaři nás provedli celým kurzem

Sympatičtí šéfkuchaři nás provedli celým kurzem

Na památku si odnesete nejen certifikát, ale i zástěru. Takže i za domácím sporákem si budete připadat jako v hotelové kuchyni. A právě profesionální kuchyně byla i tím, co mě na kurz zlákalo. Málokomu se totiž poštěstí nahlédnout do zákulisí, kde probíhá hotová kulinářská alchymie.





Nejčtenější

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.