Testujeme kurzy vaření: v Ola Kala užijete legraci s nádechem Francie

aktualizováno 
Kombinaci humoru a čerstvých surovin nabídl kurz ve studiu Ola Kala. Krásné prostředí ve stylu francouzského venkova přímo vybízí k tomu, abyste do jídla přidávali hodně vína a bylinek.

Učili jsme se servírovat saláty | foto: Michaela Červená

Kurz Telecí maso byl součástí "osmidílného" balíku kurzů Domácí jídelníčky, na nějž chodí parta lidí, kteří se už navzájem znají a mají si o čem povídat. Některé jejich hlášky pro vás tedy zůstávají passé, cestu do gurmánského kolektivu si musíte po malých krůčcích vyšlapat.

Kuchyně je zařízena rustikálním nábytkemÚčastníci kurzu okukují šéfkuchaře

Kurz pořádalo kulinářské studio za 2 100 korun a byl určen pro začátečníky a mírně pokročilé. Šéfkuchař Radek Kašpárek už předem založil na vývar, takže jsme vkročili do již provoněné místnosti. Na stole nás čekaly karafy s vodou a džusem, rozlévalo se úžasné víno, mlaskali jsme nad lahůdkami. Vyfasovali jsme zástěry, rozdělili se do čtyř skupinek a hned začali krájet a odblaňovat pořádné fláky telecího masa.

Začali jsme variacemi salátů

Z internetových stránek jsem už předem věděla, že nás jako předkrm čeká variace salátů se zálivkami (každá skupina připravovala jinou), jež nás šéfkuchař naučil moderně servírovat. "Nikdy bych nevěřila, jak jde díky pár plátkům okurky jídle zdobně načančat," podotkla trefně jedna z účastnic. Zatímco jsme ochutnávali první část menu, pomocnice, která byla velmi milá, po nás uklidila veškerý nepořádek a umyla nádobí. Takový servis bych potřebovala i doma.

Vařilo se ve čtyřech skupinách

Potom jsme se vrhli na zadělávanou telecí polévku. Hojně jsme ji prolévali vínem, přidávali jsme bylinky a čerstvou zeleninu. Samotná kombinace surovin byla sama o sobě pecka, přesto jsme ještě polévku dozdobili opečenými krutonky z listového těsta.

Kurzy vaření

Bili jsme se za to, abychom do trouby nestrčili jen apartní vyřezaná kolečka, ale i okrájené zbytky těsta, vždyť se to přece všechno schroupne. "To si dělejte doma, tady musí být všechno špička," odmítl nás šéf kurzu.

Nezklamalo ani telecí na paprice, na které jsme hned v úvodu porcovali maso. "Jen ty krupicové nočky se moc nepovedly," posteskl si jediný mužský účastník kurzu. Šikovný a domyšlený byl i předem vytištěný seznam receptů a postup, do něhož jsme si jen doplňovali podrobnosti.

Na štrúdl je expert Hanka

Sladkou tečku představoval štrúdl. Připravovali jsme hned dva - jeden z fio těsta a druhý český tažený, u kterého jsme se opravdu zasmáli. Radek ho připravoval poprvé a každý kus práce doprovázel slovy: "Hanka říkala..." Právě neznámá cukrářka Hanka mu totiž recept poradila. Pokud si někdy nevěděl rady, hned jsme si neodpustili poznámku: "To Hanka neříkala?"

Příprava vanilkové omáčky

"Samotný štrúdl by ale neměl šmrnc, a tak si připravíme i vanilkovou omáčku," překvapil nás kuchař Radek dalším minireceptíkem.

Jak jsem to viděla

Je vidět, že studio je přímo určeno k pořádání kurzů, čemuž svědčí krásně a efektivně vybavená kuchyně. K dispozici jsou navíc letáčky, nechybí kuchařské knihy, domů si navíc odnesete krásnou zástěru. V ní se bude vařit jedna báseň.

Příště bych ale zvolila kurz, který není součástí celého bloku lekcí. Nebo naopak - rovnou bych vyrazila na celou sérii. Přesto kulinářská tříhodinovka v Ola Kala nezklame.

Ola Kala

  • k dispozici je kromě vína i nealko pití
  • zástěra vám zůstane na památku
  • kurzisté si objednávají domů například maso nebo koření




Nejčtenější

Skotská klapouchá. Kočičí společnice, která je stínem svého majitele

Klapouchost se projeví jen u jedinců, kteří jsou nositeli genu způsobujícího...

Jemná malá ouška sklopená dopředu dávají této kočce jedinečný výraz, těžko si ji spletete s jinou. Tedy pokud zdědila...

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...



Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Inteligentní kočka ocicat připomíná ocelota, ale aportuje jako pejsek

Jana Georgievová má chovný pár, kterému se nedávno narodila čtyři koťata. Toto...

Jana Georgievová za Žďárska chová atraktivní a inteligentní plemeno kočky domácí. Připomíná divokou šelmu ocelota, ale...

Vybíráme wapku: větší tlak, nebo průtok vody? Lepší je to sjednotit

Pro očistu tvrdých povrchů je dobrým pomocníkem vysokotlaký čistič.

U výběru tlakové myčky není rozumné honit se jenom za jediným parametrem, kterým se chlubí výrobci. Mnohem lepší je...

Další z rubriky

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...

Někteří šílení sběratelé dávají jmění i za nedojedený toast celebrity

Sbírka Johna Hoatsona

Zaplatili byste desítky nebo stovky tisíc za použitý těhotenský test, vytržený zub, nakousnutý toast nebo nošené spodní...

Rakovina prsu může postihnout každou ženu. Včasné odhalení je klíčové
Rakovina prsu může postihnout každou ženu. Včasné odhalení je klíčové

Říjen je celosvětově označován jako měsíc boje proti rakovině prsu. Cílem řady kampaní a přednášek je především poukázat na to, že rakovina prsu může postihnout každou ženu bez ohledu na věk. Včasné nalezení nádoru značně zvyšuje šanci uzdravení.



Najdete na iDNES.cz