Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


S balíčkem sušeného ovoce můžete zkonzumovat i porci živých roztočů

aktualizováno 
Co na první pohled vypadá jako krystalky vysráženého cukru na sušených meruňkách či fících, se několikanásobně zvětšené může ukázat jako shluky skladištního roztoče mlékohuba obecného. Zjistil to časopis dTest ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby v Praze. Podezřelé ovoce si můžete dát zadarmo zkontrolovat.

Testy odhalily, že bilými zrníčky na sušeném ovoci nemusí vždycky být vysrážené krystalky cukru. Může jít o roztoče mlékohuba obecného, způsobujícího alergie. | foto: Profimedia.cz

Paradoxem je, že právě sušené ovoce si většina lidí kupuje jako alternativu pro zdravé mlsání a netuší, že spolu s ovocem může konzumovat i alergeny. Je to sázka do loterie. U některých druhů ovoce bylo roztoči napadeno i každé druhé balení, jen v případě datlí ho odborníci nenašli vůbec.

"Tito roztoči produkují látky, které u citlivějších jedinců vyvolávají alergie. Podobně jako jiní roztoči šíří v potravinách také plísně, jež jsou častými producenty mykotoxinů," vysvětluje šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová. Přitom podle vyhlášky Ministerstva zemědělství č. 157/2003 Sb. musí být sušené ovoce bez známek poškození živočišnými škůdci včetně nepřítomnosti živých či mrtvých živočišných škůdců v jakémkoliv stádiu jejich vývoje.

Mlékohub k ovoci pronikne i přes celofán či alobal

Tým odborníků Výzkumného ústavu rostlinné výroby nakoupil v průběhu prvního pololetí letošního roku 180 balíčků různých druhů sušeného ovoce. Po laboratorním prozkoumání uvedeného zboží zjistili ve 13 procentech případů zamoření mlékohubem.

Mlékohub ve fotogalerii

Nejvíce byly zasaženy sušené meruňky, skladištního škůdce obsahovala víc než polovina balení tohoto oblíbeného ovoce. V jediném gramu sušených meruněk dokonce v laboratoři napočítali až 650 roztočů mlékohuba. S jedinou sušenou meruňkou jich tak můžete zkonzumovat až několik tisíc.

Tento roztoč se navíc vyznačuje schopností proniknout přes celofán a dokonce i hliníkovou fólii, takže se bez problémů šíří i do již zabaleného ovoce.

Abyste mlékohuba na sušeném ovoci odhalili, stačí vzít binokulární lupu se čtyřicetinásobným zvětšením: bílé tečky najednou obživnou a můžete pozorovat, jak živočichové lezou jeden přes druhého. Jenže takové zařízení se dá těžko nosit s sebou na nákup a nepatří ani k běžnému vybavení domácností.

Přispějte k monitoringu sušeného ovoce na pultech

Časopis dTest chce společně s Výzkumným ústavem rostlinné výroby nadále monitorovat stav sušeného ovoce na pultech českých obchodů, proto spotřebitele vyzývá ke spolupráci. Máte-li podezření, že bílé shluky na zakoupeném sušeném ovoci nejsou vykrystalizovaným cukrem, nýbrž signálem výskytu roztočů, obraťte se po předchozí telefonické dohodě (233 022 265) na oddělení ochrany zásob a bezpečnosti potravin Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze a nechte si sušené ovoce zdarma zkontrolovat. Důležité ovšem je, abyste dodali i originální obal koupeného sušeného ovoce a informace o místě nákupu.

S kým máte v případě mlékohuba tu čest

Mlékohub obecný, snímek z fluorescenčmího mikroskopu

Mlékohub obecný, snímek z fluorescenčmího mikroskopu

Mlékohub obecný se objevuje hlavně v sušeném mléku, miluje ale i některé druhy sýrů a nepohrdne právě ani sušeným ovocem. Přehlédnete ho snadno, protože je velký zhruba jen čtyři desetiny milimetru. A bohužel ho z ovoce ani neopláchnete (sušené plody většinou bývají sířené, a ty se mají vždycky před konzumací nebo použitím při vaření oplachovat), protože si do něj vyžírá komůrky, ve kterých případnou vodní sprchu přečká.  

Nepříjemné a nebezpečné je, že se mlékohub neuvěřitelně rychle množí a v potravinách šíří plísně, se kterými žije v symbióze. A plísně jsou zdrojem zdraví škodlivých mykotoxinů. 

Autoři:




Nejčtenější

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.