Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V tuňákové konzervě vůbec nemusí být tuňák, ukázaly testy

  10:00aktualizováno  10:00
Při koupi konzervy označené jako tuňák vás čeká hned několik nástrah. Konzerva nemusí obsahovat tuňáka žádného, protože dle evropského nařízení se jako tuňák může prodávat i tunec pruhovaný. Navíc jsou kvůli masu tuňáků loveni i delfíni.

I maso tuňáka z konzervy by mělo vonět a nebýt nepříjemně cítit rybinou. | foto: Profimedia.cz

Spotřebitelský časopis dTest nechal zkontrolovat 25 konzerv s touto oblíbenou rybou a některé z nich se nedaly označit za kvalitní ani náhodou. Buď obsahovaly maso z nepravého tuňáka nebo měly zvýšený obsah toxického amoniaku. Z některých konzerv se navíc linul nepříjemný zápach nebo mělo rybí maso podivnou příchuť.

Pravých tuňáků je málo, tak je nahrazuje tunec

Tuňák obecný

Tuňák obecný

"Ukázalo se, že není radno spokojit se s tím, že na konzervě je napsáno tuňák. On totiž není tuňák jako tuňák. Ti opravdu praví jsou z rodu Thunnus, ostatní z rodů Sarda a Euthynnus. A možná proto, že těch pravých tuňáků už v oceánech a mořích tolik není, dle evropského nařízení rozšířil jejich řadu tunec pruhovaný z rodu Euthynnus," prozradila překvapivou informaci šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová.

U jedenácti z 25 testovaných výrobků zůstává utajeno, jaká ryba se skutečně v konzervě skrývá. Tipni si, zákazníku. "Kdyby to byl pravý tuňák, tak se s ním výrobci budou jistě chlubit," naznačuje Rozová, jak k nákupu konzerv s tuňákem přistupovat. Skutečný obsah konzervy logicky neoznačují hlavně ti výrobci, kteří se pravým tuňákem chlubit nemohou.

V sítích často uvíznou i delfíni

Ještě v 50. letech 20. století chytali rybáři tuňáky na udice. Poté se spustily průmyslové metody lovu, které stavy tuňáka decimují natolik, že nyní žije v Atlantiku odhadem jen 15 procent tuňáků ve srovnání s dobami před zavedením lovu do sítí.

Helikoptéry a čluny vyhledávají hejna tuňáků, které prozradí delfíni zdržující se na hladině. Ti se podobně jako tuňáci drží hejn sardinek, sleďů, makrel a dalších menších druhů ryb, kterými se živí. Rybářská loď obkrouží dostihnuté hejno měšcovitou sítí, jejíž spodní okraj sahá desítky metrů pod hladinu. Jakmile se kruh sítě uzavře, stáhnou rybáři i její spodek a ze sítě není úniku. V síti však uvíznou nejenom tuňáci, ale i delfíni.

I kdybyste se zřekli masa z tuňáka, delfíny tím nezachráníte. K jejich ochraně ale můžete přispět cíleným výběrem takových produktů z tuňáka, které jsou označeny symbolem "Dolphin safe" nebo "Dolphin friendly". 

Dolphin Safe: lov tuňáků (hlavně žlutoploutvého) bez obklíčení delfínů. Zavedena v devadesátých letech americkou nevládní organizací Earth Island Institute (EII).

Dolphin Friendly: lov tuňáků s postupným omezením počtu delfínů chycených do sítí až na nulu. Zavedena Dohodou o mezinárodním programu ochrany delfínů (AIDCP); obsahuje povinnosti a opatření, která musí být plněna a implementována během rybolovu ve východním Pacifiku. Výlovy tuňáků chycených podle pravidel AIDCP nemohou být prodávány na americkém trhu jako "Dolphin Safe".

Alergici pozor, použitý olej může být i sójový

Je-li na konzervě uvedeno "přírodní" či "ve vlastní šťávě", což je jedno a to samé, nemusíte blíže studovat složení. Buď je jako nálev použita tekutina vylučující se z ryby během vaření před konzervací, nebo solný roztok, případně spolu s bylinkami a kořením. Pokud ale dáváte přednost tuňákovi v oleji, pečlivě si hlídejte, v jakém se "koupe".

"Výrobci mohou uvádět a také uvádějí pouze označení "v rostlinném oleji". Ale mnozí z nich už v deklarovaném složení nedodávají, neboť dodávat nemusí, v kterém konkrétním oleji. A protože mohou používat rostlinné oleje jak samostatně, tak v jejich směsi, je jisté, že v konzervě bude směska, protože je vyjde mnohem levněji než čistý rostlinný olej," přidává další indicii, jak vybrat dobrou konzervu z tuňáka Ida Rozová.

Pokud jste tedy alergičtí na sóju, buďte bdělí. Je-li v obchodním názvu konzervy uveden rostlinný olej, v každém případě si pečlivě prostudujte složení. Až teprve v něm bylo u několika výrobků uvedeno, že byl použit olej sójový. Ve směskách se samozřejmě může vyskytovat i olej sójový, takže na takovou konzervu by měl alergik raději zapomenout.

Ten, kdo trpí nesnášenlivostí vůči histaminu, by se měl tuňáka vzdát už ze zásady. Již velice malé množství, které zdravému člověku neublíží, by u něj mohlo vést k zarudnutí obličeje a ucpanému nosu.

V některých případech ovšem nebylo spolehlivé ani uvedení přesného údaje. "U tuňáka v oleji značky Albert Quality a drceného tuňáka Giana byl namísto deklarovaného sójového oleje použit olej jiný. Tyto výrobky se i s ohledem na další pochybení umístily až na samém chvostu žebříčku hodnocení," uvedl dTest.

U tří výrobků značek Kaiser Franz Josef, Interspar Despar a John West byly podle časopisu dTest naměřeny mírně zvýšené hodnoty amoniaku, což může signalizovat nedostatky při výrobě, jako je například nevhodného zacházení s rybou před zpracováním či neodpovídající skladování konzerv.

"Dobrou zprávou pro spotřebitele je, že i přes řadu zjištěných nedostatků je na trhu kvalitních tuňáků dostatek. Také mezi drcenými tuňáky lze nalézt dobré výrobky, ačkoliv obecně platí, že se kvalitou pohybují o třídu níž," konstatovala Ida Rozová, šéfredaktorka časopisu dTest, který uvádí kompletní výsledky testu na svých webových stránkách. Vzhledem k náročnosti testů, s důrazem na jejich nezávislost, jsou ovšem přístupné pouze předplatitelům či za jednorázový poplatek.

Na uvedené internetové adrese ale můžete i tak zjistit základní údaje, jako cenu za 100 gramů masa nebo druh tuňáka, který je v konzervě. Případně zda výrobce tento údaj raději ani neuvádí.





Nejčtenější

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Další z rubriky

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.