Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Tip na nejsladší kraslice z perníku upečené ve formičkách z naběraček

  1:00aktualizováno  1:00
Třiasedmdesátiletá Marie Švirgová z Lanžhotu napeče poloviny skořápek z perníku, dovnitř schová překvapení, slepí je a namaluje cukrovou polevou. Za 35 let už dobře ví, že u dětí mají tyto kraslice obrovský úspěch.

Perníkové kraslice s překvapením Marie Švirgová peče a zdobí už přes třicet let . | foto: ČTK

S nápadem na perníkové kraslice přišel kdysi její manžel. Potřeboval kus železa, tak ho šel hledat na skládku šrotu podniku Maryša v Rohatci u Hodonína. A mezi ostatním odpadem tam našel dvě formičky ve tvaru vajíček.

Formičky z tvarovaných naběraček

Bylo to před pětatřiceti lety, kdy nalezené formičky dal manželce s tím, že by je mohla použít při pečení perníku. Hned myslel na perníkové kraslice. Jenže se ukázalo, že formiček je málo. Proto jí další vyrobil z naběraček, které ovšem musel patřičně vytvarovat.

Perníková vajíčka s překvapením maluje Marie Švirgová tradiční cukrovou polevou. Perníková vajíčka s překvapením připravuje pro děti každé Velikonoce Marie Švirgová z Lanžhotu na Břeclavsku.

Nyní mají u Švirgů 16 velikostí vajíčkových formiček a každý rok z nich vyrábějí asi 25 kraslic. Perníkové těsto vytvarují do naběračkových formiček, poloviny vejce se přitom pečou každá zvlášť. Při slepování se mezi obě půlky schová malá hračka nebo sladké překvapení. A nakonec paní Švirgová ozdobí kraslici bílkovou polevou. Většinou jde o kresbičky labutí, zajíčků či kuřátek, častým motivem jsou i kytičky.

Perníková vajíčka s překvapením maluje Marie Švirgová tradiční cukrovou polevou. Perníková vajíčka s překvapením maluje Marie Švirgová tradiční cukrovou polevou.
Autor:




Nejčtenější

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Další z rubriky

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní...
Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.