Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Tip na nejsladší kraslice z perníku upečené ve formičkách z naběraček

  1:00aktualizováno  1:00
Třiasedmdesátiletá Marie Švirgová z Lanžhotu napeče poloviny skořápek z perníku, dovnitř schová překvapení, slepí je a namaluje cukrovou polevou. Za 35 let už dobře ví, že u dětí mají tyto kraslice obrovský úspěch.

Perníkové kraslice s překvapením Marie Švirgová peče a zdobí už přes třicet let . | foto: ČTK

S nápadem na perníkové kraslice přišel kdysi její manžel. Potřeboval kus železa, tak ho šel hledat na skládku šrotu podniku Maryša v Rohatci u Hodonína. A mezi ostatním odpadem tam našel dvě formičky ve tvaru vajíček.

Formičky z tvarovaných naběraček

Bylo to před pětatřiceti lety, kdy nalezené formičky dal manželce s tím, že by je mohla použít při pečení perníku. Hned myslel na perníkové kraslice. Jenže se ukázalo, že formiček je málo. Proto jí další vyrobil z naběraček, které ovšem musel patřičně vytvarovat.

Perníková vajíčka s překvapením maluje Marie Švirgová tradiční cukrovou polevou. Perníková vajíčka s překvapením připravuje pro děti každé Velikonoce Marie Švirgová z Lanžhotu na Břeclavsku.

Nyní mají u Švirgů 16 velikostí vajíčkových formiček a každý rok z nich vyrábějí asi 25 kraslic. Perníkové těsto vytvarují do naběračkových formiček, poloviny vejce se přitom pečou každá zvlášť. Při slepování se mezi obě půlky schová malá hračka nebo sladké překvapení. A nakonec paní Švirgová ozdobí kraslici bílkovou polevou. Většinou jde o kresbičky labutí, zajíčků či kuřátek, častým motivem jsou i kytičky.

Perníková vajíčka s překvapením maluje Marie Švirgová tradiční cukrovou polevou. Perníková vajíčka s překvapením maluje Marie Švirgová tradiční cukrovou polevou.
Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Na webu najdete 10 tisíc míst, kde si můžete natrhat úrodu zdarma

Iniciativa Na ovoce pořádá řadu akcí se sběrem jablek a moštováním, ale i...

Speciální web ukazuje místa, kde je možné trhat ovoce, aniž by vás jeho majitel hnal. Interaktivní mapa zobrazí přes 10...

Další z rubriky

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Najdete na iDNES.cz