Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Desatero babských rad: Na okna s pudinkovým práškem, na hrnce s colou

aktualizováno 
Aby si ulehčil práci, je člověk ochoten vyzkoušet takřka cokoliv. Někdy s povděkem vezme za svou i takzvanou babskou radu, která vypadá na první pohled šíleně, ale může opravdu fungovat. Redakce magazínu DOMA sesbírala 222 podobných tipů, přinášíme ochutnávku.

Tipů a triků na mytí oken existuje bezpočet. Jde jen o to, vybrat si takový způsob, který vám vyhovuje. | foto: Profimedia.cz

Na okna s balíčkem světlého pudinku
Mytí oken patří k té nejnamáhavější domácí práci, kterou si ale lze ulehčit jednoduchým trikem. A ještě budete překvapeni skvělým výsledkem. Do pěti litrů vlažné vody rozpustíte jeden balíček světlého pudinku a tímto roztokem umyjete okna. Nechte uschnout a pak už vám leštění půjde skoro samo, stačí jen přetřít suchým hadříkem.

Tolik babská rada, kterou si redakce magazínu DOMA MF DNES ověřila na vlastní kůži v praxi. Pokud ale dáte spíš na profesionála, nechte si poradit od prezidentky Asociace úklidu a čištění (článek, jak okna vyčistit rychle a účinně, najdete zde). Kouká se na to dobře, jak se můžete přesvědčit na videu: 

Jak vyzrát na mytí žaluzií
Nejen okna, i žaluzie je potřeba občas umýt. Nejjednodušší způsob, jak rychle vyčistit zejména hliníkové žaluzie, je, když je sklopíte přímo na okně do roviny a setřete přímo na ruce navlečenou bavlněnou rukavicí namočenou v octové vodě. Jakmile jedna strana oschne, překlopíte žaluzie a postup opakujete.

Prach a nečistotu lze ze žaluzií odstranit i pomocí vysavače, ale zdaleka ne každého. Využít se dá jen takový, u kterého lze regulovat výkon, na vysávání prachu ze žaluzií je nutné zvolit ten nejnižší. Jinak se žaluzie poničí. Čištění vám zjednoduší i použití speciálního malého nástavce původně určeného na péči o čalouněný nábytek.

Obrazovka bez prachu
Zbytečnému usazování prachu na televizní obrazovce můžete zabránit tak, když na hadr kápnete trošku oblíbené aviváže a obrazovku s ní přetřete.

Co s připálenou troubou
Když při pečení bábovky těsto překypí a znečistí troubu‚ co nejdříve místo vydatně posypte solí. Až trouba vystydne‚ odstraňte nečistoty kartáčkem a místo otřete mokrým hadříkem.

Řešení pro připálené hrnce
Pokud se vám stane, že připálíte jídlo v hrnci, nevyhazujte ho. Stačí, když do něj nalijete tolik coca-coly, aby byla připálenina ponořená. Pak vařte na sporáku na mírném ohni alespoň půl hodiny. Horkou tekutinu vylijte, přidejte saponát a hrnec houbičkou vyčistěte.

Pach z lednice vyžeňte jablkem
Lednice zůstane dlouho voňavá, když rozkrojíte jablko a v misce vložíte do lednice. Ovoce zneutralizuje zápach a šíří příjemnou vůni, která ovšem není agresivní k ostatním potravinám.

Zbavte se i molů ve skříni
V malé lahvičce rozmíchejte stejné množství (zhruba 5 ml) levandulového, rozmarýnového, hřebíčkového a citronového esenciálního oleje. Vnitřek skříní nejprve umyjte mýdlovou vodou a po uschnutí přetřete hadříkem, který jste pokropili vonnou bylinnou směsí. Více o tom, proč byste se molů měli zbavit, se dočtete zde.

Pach z cigaret pohltí cibule
Byla u vás návštěva a zůstal po ní nepříjemný modrý dým? Rozkrojte cibuli, položte na talířek a postavte doprostřed místnosti. Cibule spolehlivě a maximálně do hodiny pohltí pach cigaretového kouře.

Pachu zbavte i potravinové dózy
Umělohmotné dózy jsou dobrým pomocníkem při skladování potravin v ledničce.
Bohužel mají tu nevýhodu, že rády přejímají pach svého obsahu. Toho se zbavíte, když dno pokryjete kávovou sedlinou, uzavřete a necháte přes noc účinkovat. Káva zápach zneutralizuje. Potřebujete-li rychlejší variantu, namočte misky i s víčky na dvě hodiny do vody s přidanou šťávou ze dvou citronů.

Z koupelny vyžeňte rybenky
Tento vlezlý hmyz miluje vlhko a vypadá zdánlivě neškodně, ale dovede zničit i látky a knihy. Zbavit se rybenek nebývá jednoduché, protože dobře odolávají i chemii, přeci jen na ně ale platí směs boraxu a cukru. V misce tedy smíchejte moučkový cukr s boraxem v poměru 1:1 a nejlépe přes noc posypejte touto směsí podlahu koupelny. Nezapomeňte ani na kouty, kam rybenky s chutí zalézají. Ráno směs vysajte a umyjte vše vodou s kapkou sava.

Autor:




Nejčtenější

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Detail hlavy psa
Rumunský carpatin: pro pohodový život je to značka ideál

Kdo se setká s carpatinem, pozná jeho neskutečně klidnou a vyrovnanou povahu. Pokud tedy zrovna neohrožujete jeho stádo ovcí či rodinu. To netradiční plemeno...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Další z rubriky

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.