Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nový britský hit: papiňák do mikrovlnky uvaří dvacetkrát rychleji

aktualizováno 
V Británii se začal prodávat hrnec, který spojuje rychlost vaření v tlakovém hrnci s úsporou času při použití mikrovln. Brambory uvaří za pět minut, mražený hrášek za dvě.

Plastový papiňák je ideální na jídla z jednoho hrnce. | foto: Lakeland.co.uk

„Vynález“ se objevil v obchodě Lakeland, který zásobuje zákazníky netradičními novinkami z oblasti kuchyňského vybavení. „Tento hrnec si získal oblibu v Japonsku, proto jsme ho přivezli do Británie,“ tvrdí mluvčí obchodu. Podle něj je vyzkoušené, že to, co se v běžném tlakovém hrnci vařilo 50 minut, při kombinaci mikrovln a tlaku je hotové za pět.

Papinův hrnec

Papinův hrnec neboli tlakový hrnec je silnostěnný hrnec sloužící k vaření za vyššího tlaku, než je běžný atmosférický tlak. Vyšším tlakem se dosáhne vyšší teploty vaření (120 °C až 130 °C, teplota varu vody za normálního tlaku je asi 100 °C), a tím i rychlejšího uvaření pokrmu.  Jmenuje se po svém vynálezci, francouzském matematikovi a fyzikovi Denisu Papinovi, jenž jej poprvé sestrojil roku 1679.

Zdroj: Wikipedia

„To může přinést převrat do rodinného vaření. Za dvacet minut může být celý oběd na stole,“ tvrdí obchodník. Namátkou vyjmenovává některé položky z kuchařky dodávané s hrncem. Mražený hrách 2–3 minuty, květákové růžičky 3–4, nové brambory 5–6 minut.

Cílem je umožnit, aby se začalo normálně vařit i v domácnostech, kde je na to minimum času. Tato metoda by přípravu měla urychlit tak, že se časově prakticky rovná ohřívání polotovarů.

Namísto běžného kovového materiálu tlakového hrnce je tento vyrobený z tvrzeného plastu. V současné době se prodává za 35 liber (asi 1 300 Kč). Při vaření v mikrovlnné troubě se využívá spíše nižšího výkonu 700 W.

Autor:



Nejčtenější

Chtěli vylovit basketbalový míč, pod vodou čekalo překvapení

Oficiální míč NBA

Nezvyklý úlovek se podařil manželům Annie a Ianovi Gilbertovým při projížďce na moři. Když chtěli z vody vylovit...

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...



Kdy pes promluví? Zatím se zjistilo, že umí dobře počítat

Detail hlavy psa

Nejchytřejší psi rozumí i několika stovkám povelů v lidské řeči. Blíží se snad doba, kdy si s námi budou normálně...

VIDEO: Dopřejte si na sv. Martina rohlíčky se spoustou másla a ořechy

Martinské rohlíčky

Na svatého Martina určitě stojí za to dopřát si kromě husy i sladkou tečku. A když si zahrajete na marnotratníky,...

Velká soutěž o nejkrásnějšího psa. Pošlete fotku svého mazlíčka

Rotvajler Hank u kufru s aparaturou pro geologický výzkum. Pes našel kufr,...

Redakce iDNES.cz vyhlašuje velkou soutěž o nejkrásnějšího pejska. Během čtyř týdnů můžete posílat fotografie svých psů...

Další z rubriky

Upečte si anglický rostbíf. Podle Pohlreicha není nic jednoduššího

Anglický rostbíf zvládnete i doma. Odpočinuté maso po upečení nakrájíte na...

Pěkný odleželý kus roštěné je dobrý základ pro to, abyste zvládli připravit tradiční anglický rostbíf. Přípravy se...

Kvůli koření tekly potoky krve, vedly se o něj války a sekaly ruce

Kvůli koření se vedly krvavé boje. Ilustrační snímek

Dává jídlu chuť i vůni a dělá z něj gastronomickou lahůdku. Naši předkové ho ale původně používali ke konzervaci...

Neotvírat mrazák, roztopit krbová kamna. Co dělat, když nejde elektřina

Při dlouhém výpadku elektřiny nesnědené potraviny raději vyhoďte.

Až při výpadku elektřiny zjistíme, jak jsme na ní hodně závislí. Kdo má plynový nebo elektrický kotel, nezatopí si. Kdo...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.