„Vynález“ se objevil v obchodě Lakeland, který zásobuje zákazníky netradičními novinkami z oblasti kuchyňského vybavení. „Tento hrnec si získal oblibu v Japonsku, proto jsme ho přivezli do Británie,“ tvrdí mluvčí obchodu. Podle něj je vyzkoušené, že to, co se v běžném tlakovém hrnci vařilo 50 minut, při kombinaci mikrovln a tlaku je hotové za pět.
Papinův hrnecPapinův hrnec neboli tlakový hrnec je silnostěnný hrnec sloužící k vaření za vyššího tlaku, než je běžný atmosférický tlak. Vyšším tlakem se dosáhne vyšší teploty vaření (120 °C až 130 °C, teplota varu vody za normálního tlaku je asi 100 °C), a tím i rychlejšího uvaření pokrmu. Jmenuje se po svém vynálezci, francouzském matematikovi a fyzikovi Denisu Papinovi, jenž jej poprvé sestrojil roku 1679. Zdroj: Wikipedia |
„To může přinést převrat do rodinného vaření. Za dvacet minut může být celý oběd na stole,“ tvrdí obchodník. Namátkou vyjmenovává některé položky z kuchařky dodávané s hrncem. Mražený hrách 2–3 minuty, květákové růžičky 3–4, nové brambory 5–6 minut.
Cílem je umožnit, aby se začalo normálně vařit i v domácnostech, kde je na to minimum času. Tato metoda by přípravu měla urychlit tak, že se časově prakticky rovná ohřívání polotovarů.
Namísto běžného kovového materiálu tlakového hrnce je tento vyrobený z tvrzeného plastu. V současné době se prodává za 35 liber (asi 1 300 Kč). Při vaření v mikrovlnné troubě se využívá spíše nižšího výkonu 700 W.