Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


To, co tady předvádíte, je naprostý zoufalství, řekl Pohlreich v Plzni

  3:00aktualizováno  3:00
Ponurý sklepní interiér s obskurními halloweenskými rekvizitami plzeňského podniku Simsalabim, kde Zdeňku Pohlreichovi na uvítanou nabídli mraženého klokana, prý pár let šlapal. Jenže se zřejmě okoukal a hosté odešli za dobrým jídlem jinam.

Devětadvacetiletý majitel Tomáš se svojí partnerkou, oba vyučení číšníci, však na svém ujetém konceptu s blikajícími čarodějnicemi, lebkami a tristními názvy pokrmů tvrdošíjně lpí, ačkoliv je zcela reálně mohou připravit o živobytí.

Hospodu nemohou táhnout strašidla ani herna s automaty

Na krku mají půjčky a dvouletého syna, přesto nic nedají ani na rady Tomášovy maminky, zkušené hospodské, která má s provozem restaurací čtyřicetileté zkušenosti. Raději si pozvou Zdeňka Pohlreicha, aby jim pomohl. Ale jak můžete vidět ve čtvrtek večer na Primě, celkem se přepočítali.

Šéfova plzeňská fotogalerie

V této poslední hospodě, kam přijede pomoci v rámci pořadu Ano, šéfe!, má Pohlreich chuť otočit se hned na podpatku. Nejprve má strach, že ho tam promění na křečka, pak zjistí, že stejný provozovatel se snaží ušlý zisk dohnat výdělkem z herny s automaty hned nad restaurací. To je pro něj naprosto nepřijatelné.

"Přestaňte tady hrát divadlo a zrušte ten infantilní Bubákov, jinak už mě tady zítra neuvidíte," dostane majitel od šéfa šibeniční termín na přemalování fialových stěn na světlý odstín a vyházení neuvěřitelného množství dekorací, které s partnerkou shromažďovali čtyři roky. Nakonec se ale do proměny interiéru pustí a změna je to neuvěřitelně pozitivní.

Hospoda musí být o kuchyni, to je základ

Dýchat už se v Tomášově podniku dá, ale ukáže se, že problém je v absolutní neznalosti základních principů, podle kterých musí každá hospoda šlapat. Když slyší Tomášovy diskuse s oběma kuchaři, co a jak vařit, tečou mu nervy.

"Funguje to úplně jednoduše," vysvětluje šéf, že nejdřív se musí rozhodnout, co bude "vývěsním štítem" podniku, jaká kuchyně. A od toho pak odvinout název restaurace i zařízení jejího interiéru. Padá do mdlob, když mu další den majitel vítězoslavně oznámí, že vymyslel nový název: Kontraverze. Když ta neuspěje u šéfa ani u maminky, naservíruje mu Tomáš pod nos Nostalgii a kuchyni dvacátých let. "Proč proboha?" jenom úpí Pohlreich.

Pohlreich dává ochutnat mamince majitele restaurace Simsalabim, jak by se mohlo
Pohlreich dává ochutnat mamince majitele a stávajícím kuchařům restaurace

Pohlreich dává ochutnat mamince majitele a stávajícím kuchařům, jak má chutnat dobrá kuchyně.

Nakonec dostane zelenou Rozmarýn, restaurace se díky nádherným klenbám a členitému prostoru promění ve vkusný a velice příjemný prostor a herna v kavárnu. Kuchaři dostanou od šéfa praktické školení, jsou ovšem natolik otrlí, že v rozhodující den nedorazí do práce; téměř do rána totiž v nedalekém baru "čekali na taxíka". Není divu, že i Tomáš konečně pochopí, že jsou oba zralí na výměnu.

Šéf usoudí, že mladý majitel by si měl nechat radit především od vlastní maminky, která branži rozumí a jeho "podnikání" kryje záda částkou se šesti nulami. Proto nechá rozhodnutí, zda si Rozmarýn zaslouží samolepku, čistě na ní.       





Nejčtenější

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Další z rubriky

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo.
PORADNA: Jak řešit zavzdušněné topení. Automatické ventily nepomohou

Stále se mi zavzdušňuje topení, nepomohly by mi automatické odvzdušňovací ventily? ptá se čtenář Martin. Podle odborníků je daleko lepší zjistit příčinu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.