Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

To, co tady předvádíte, je naprostý zoufalství, řekl Pohlreich v Plzni

  3:00aktualizováno  3:00
Ponurý sklepní interiér s obskurními halloweenskými rekvizitami plzeňského podniku Simsalabim, kde Zdeňku Pohlreichovi na uvítanou nabídli mraženého klokana, prý pár let šlapal. Jenže se zřejmě okoukal a hosté odešli za dobrým jídlem jinam.

Devětadvacetiletý majitel Tomáš se svojí partnerkou, oba vyučení číšníci, však na svém ujetém konceptu s blikajícími čarodějnicemi, lebkami a tristními názvy pokrmů tvrdošíjně lpí, ačkoliv je zcela reálně mohou připravit o živobytí.

Hospodu nemohou táhnout strašidla ani herna s automaty

Na krku mají půjčky a dvouletého syna, přesto nic nedají ani na rady Tomášovy maminky, zkušené hospodské, která má s provozem restaurací čtyřicetileté zkušenosti. Raději si pozvou Zdeňka Pohlreicha, aby jim pomohl. Ale jak můžete vidět ve čtvrtek večer na Primě, celkem se přepočítali.

Šéfova plzeňská fotogalerie

V této poslední hospodě, kam přijede pomoci v rámci pořadu Ano, šéfe!, má Pohlreich chuť otočit se hned na podpatku. Nejprve má strach, že ho tam promění na křečka, pak zjistí, že stejný provozovatel se snaží ušlý zisk dohnat výdělkem z herny s automaty hned nad restaurací. To je pro něj naprosto nepřijatelné.

"Přestaňte tady hrát divadlo a zrušte ten infantilní Bubákov, jinak už mě tady zítra neuvidíte," dostane majitel od šéfa šibeniční termín na přemalování fialových stěn na světlý odstín a vyházení neuvěřitelného množství dekorací, které s partnerkou shromažďovali čtyři roky. Nakonec se ale do proměny interiéru pustí a změna je to neuvěřitelně pozitivní.

Hospoda musí být o kuchyni, to je základ

Dýchat už se v Tomášově podniku dá, ale ukáže se, že problém je v absolutní neznalosti základních principů, podle kterých musí každá hospoda šlapat. Když slyší Tomášovy diskuse s oběma kuchaři, co a jak vařit, tečou mu nervy.

"Funguje to úplně jednoduše," vysvětluje šéf, že nejdřív se musí rozhodnout, co bude "vývěsním štítem" podniku, jaká kuchyně. A od toho pak odvinout název restaurace i zařízení jejího interiéru. Padá do mdlob, když mu další den majitel vítězoslavně oznámí, že vymyslel nový název: Kontraverze. Když ta neuspěje u šéfa ani u maminky, naservíruje mu Tomáš pod nos Nostalgii a kuchyni dvacátých let. "Proč proboha?" jenom úpí Pohlreich.

Pohlreich dává ochutnat mamince majitele restaurace Simsalabim, jak by se mohlo
Pohlreich dává ochutnat mamince majitele a stávajícím kuchařům restaurace

Pohlreich dává ochutnat mamince majitele a stávajícím kuchařům, jak má chutnat dobrá kuchyně.

Nakonec dostane zelenou Rozmarýn, restaurace se díky nádherným klenbám a členitému prostoru promění ve vkusný a velice příjemný prostor a herna v kavárnu. Kuchaři dostanou od šéfa praktické školení, jsou ovšem natolik otrlí, že v rozhodující den nedorazí do práce; téměř do rána totiž v nedalekém baru "čekali na taxíka". Není divu, že i Tomáš konečně pochopí, že jsou oba zralí na výměnu.

Šéf usoudí, že mladý majitel by si měl nechat radit především od vlastní maminky, která branži rozumí a jeho "podnikání" kryje záda částkou se šesti nulami. Proto nechá rozhodnutí, zda si Rozmarýn zaslouží samolepku, čistě na ní.       




Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Holubi mi zničili celý balkon, zachránila mě až síť, popsala čtenářka

Holubi si na balkoně udělali hnízdo.

Naše sousedka tak poctivě krmila holuby, až si zvykli na ni čekat. A našli si k tomu balkon mého syna, který studuje,...

OBRAZEM: Zlínská výstava Retrosbírky představuje poklady z dob socialismu

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky,...

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky, odznaky, známky, časopisy, mince, pivní...

HUBNUTÍ: Dvojnásobná maminka zhubla 20 kilogramů
HUBNUTÍ: Dvojnásobná maminka zhubla 20 kilogramů

Maminka pod přezdívkou Adenka84 dokazuje, že opravdu lze omládnout! Během pár měsíců zhubla dvacet kilogramů – se dvěma dětmi, při návratu do práce a potížích se štítnou žlázou.

Najdete na iDNES.cz