Šéfkuchař Thomas Keller v kuchyni své restaurace Per Se v New Yorku kontroluje

Šéfkuchař Thomas Keller v kuchyni své restaurace Per Se v New Yorku kontroluje uvařené jídlo. | foto: ČTK

V New Yorku najdete šest z deseti nejlepších amerických restaurací

  • 8
Podle nejnovějšího žebříčku sestaveného gastronomickými odborníky se sice vítězem třetího ročníku ankety serveru The Daily Meal stal kalifornský podnik The French Laundry šéfkuchaře Thomase Kellera. Ale hned šest z deseti nejlépe hodnocených restaurací najdete v New Yorku.

Podle agentury Reuters se stal vítězem třetího ročníku ankety serveru The Daily Meal kalifornský podnik The French Laundry v Yountville. Restaurace patří ke světovým gastronomickým stálicím a do čela žebříčku se vyhoupla z loňského pátého místa. Její šéfkuchař Thomas Keller ji koupil v roce 1994 a od té doby díky ní posbíral řadu ocenění. Například průvodce Michelin jí dává nejvyšší možné hodnocení, tedy tři hvězdičky.

Americkou kulinářskou Mekkou je ovšem jednoznačně New York. Podle nejnovějšího žebříčku sestaveného gastronomickými odborníky se tam nachází hned šest z deseti nejlépe hodnocených restaurací.

Žebříček stovky nejlepších podniků v USA pro server věnovaný dobrému jídlu sestavuje 150 lidí z oboru; jsou mezi nimi například kritici restaurací, bloggeři i novináři. Letos rozhodli o tom, že top ten suverénně ovládl New York. Hned za vítězem se totiž na druhém až pátém místě seřadily tamní restaurace Gramercy Tavern, Le Bernardin, Momofuku Ssam Bar a Eleven Madison Park.

"Většina šéfkuchařů New York stále považuje za nejprestižnější kolbiště, na němž mohou prokázat svůj talent a schopnost vést podnik," komentoval výsledky zástupce serveru The Daily Meal Colman Andrews.