Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

V anketě Grand restaurant letos vyhrál Paulusův michelinský Alcron

  13:07aktualizováno  13:07
V absolutním pořadí zvítězila restaurace Alcron Radisson Blu Alcron Hotel, druhá byla Terasa U Zlaté studně a třetí restaurace Bellevue. V žebříčku nejlepších deseti se mimo jiní objevily i restaurace z Mcel, Brna, Karlových Varů i Tábora.

Ukázka z menu restaurace Terasa u Zlaté studně | foto: Terasa U Zlaté studně

Nezávislá celorepubliková anketa představuje každoročně kolem 900 vybraných podniků. Průvodce vzniká na základě doporučení a hlasování veřejnosti. Každý, kdo se registruje, má možnost dávat tipy na nové zajímavé restaurace a současně může podle své vůle posílat známky od 1–5 (jako ve škole), kterými hodnotí kvalitu jídla, obsluhy a interiéru.

Fotogalerie

Známky jsou průběžně vyhodnocovány, statisticky zpracovány a auditovány. Hlasy záměrně manipulativní jsou vyřazeny na základě přesně definovaných pravidel tak, aby vznikl co nejobjektivnější přehled pozoruhodných kulinárních podniků z celé země.

„Žebříček publikuje deset nejlepších restaurací podle jednotlivých kategorií: jídlo, obsluha, interiér. Z těchto kategorií pak vzniká absolutní vítěz tak, že je sečtena 2× známka za jídlo, protože o to nejvíce jde, 1× za obsluhu a 1× za interiér a to vyděleno čtyřmi. To je přehled deseti absolutně nejlepších restaurací roku,“ popisuje Pavel Maurer, duchovní otec celého projektu. Kompletní výsledky najdete na stránkách ankety.

Pořadí TOP 10

Po kliknutí zvětšíte pořadí TOP 10.

Vyhlášení proběhlo už 1. 12. v Míčovně Pražského hradu a od tohoto data byl zahájen předprodej již tradičního Grand Restaurant Festivalu. Letošní VIII. ročník proběhne v 91 prestižních restauracích Maurerova výběru 15. 1.–28. 2. 2017 v celé republice a nabídne téma „Baroko na talíři“. Ochutnáte zvýhodněné degustační menu inspirované lokálními surovinami, kreativitou těch nejlepších šéfkuchařů a samozřejmě barokem.

Historie ankety sahá až do roku 1996, kdy byl založen průvodce českými restauracemi Gurmán. V roce 2002 ho nahradila publikace Maurerův Výběr Grand restaurant, v současné době knižní podoba už neexistuje, byla přesunuta do aplikace na telefony a tablety. Historické žebříčky, které dobře ukazují stálice na nebi špičkové gastronomie, najdete zde.

Nahlédněte do kuchyně Romana Pauluse:

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?
Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?

Když jsem u nás v kanceláři řekla, že chystám článek o příhodách z dětství, spustila se lavina vzpomínání. Redakce se smíchem rázem otřásala v základech. Jedna si ostříhala řasy, druhá si touhu po papouškovi splnila v bažantnici, třetí nutila mladší sestru jíst mrtvé mouchy… a to není zdaleka všechno!

Najdete na iDNES.cz