Mezi nejlepšími restauracemi už nedominuje jen Praha, Morava dotahuje

aktualizováno 
V prestižní soutěži Top restaurace se na první příčce umístila pražská Le terroir. Vysoko se letos dostaly i moravské restaurace.

Jan Punčochář je hlavním tahounem oceněné restaurace. | foto: Le Terroir

Prémiové italské minerální vody S.Pellegrino a Acqua Panna jsou patronem vyhlášené mezinárodní ročenky The World 50 Restaurants. V České republice pak přední kritici vybírají nejlepší restaurace do ročenky S.Pellegrino & Acqua Panna Top restaurace. A ta právě vyhlásila výsledky pro rok 2014.

Nejlepší podniky se po roce utkaly o umístění v šesti kategoriích: fine dininig, evropská kuchyně, světová kuchyně, česká kuchyně, bary a pivnice. O umístění rozhodovala pětičlenná porota složená z milovníků výtečného jídla a pití, jejíž členové byli opakovaně hosty soutěžících podniků.

Fotogalerie

Celkové prvenství si odnesla restaurace Le terroir šéfkuchaře Jana Punčocháře, která obsadila první místo i v kategorii fine dining. „Je to báječná zpráva, ocenění naší každodenní práce,“ radoval se Punčochář, ač by si pro „medaile“ už mohl vyrobit speciální vitrínu.

Obecně se mluví o tom, že restaurace končí, ale Punčochář upřesňuje, že situace není tak horká. „Je to tak, ale bude to asi tak do roka a do dne. A pak se najde někdo, kdo využije těch prostor a bude se pod svou značkou snažit udržet kvalitní restauraci tam, kde byli lidé zvyklí se dobře najíst,“ předvídá do budoucna.

Jako druhá se umístila restaurace Zdeněk‘s Oyster bar, z třetího místa se raduje beskydská restaurace Miura šéfkuchaře Michala Götha.

Kategorii evropská kuchyně ovládlo tentokrát Brno. Nejlepší restaurací zvolili recenzenti brněnský podnik Borgo Agnese, druhá skončila pražská Pasta Fresca a bronz získal další brněnský zástupce Pavillon Restaurant.

V kategorii světová kuchyně se na první místo vyšvihl loňský držitel bronzu, pražský podnik SaSaZu. Druhou příčku obsadilo Ambiente Brasileiro a třetí skončilo brněnské Koishi.

České kuchyni kraluje restaurace Na Pekárně, která loni skončila druhá. Stříbro patří loňskému vítězi Hotelu Diana a třetí místo si odnáší Zdeněk Pohlreich a jeho Café Imperial.

Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Vím, že jako „ti po Pohlreichovi“ neujdeme srovnávání, říká Jitka Pagana

Jitka Pagana, moderátorka nového pořadu Ano, šéfová!

Zdeňka Pohlreicha obdivuje po stránce profesní i lidské, jeho show Ano, šéfe! roky sledovala s přirozeným zájmem...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Další z rubriky

Francouzi se rozhodli zachránit staré maďarské prasečí huňáče mangalica

V houfu vypadají neuvěřitelně, jako z kresleného filmu.

V době, kdy mnozí vedou válku proti tučnému jídlu, se slavné lyonské uzenářství Sibilia snaží ve Francii obnovit chov...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Brambory šetrně skladujte i zpracovávejte, je jich málo a zřejmě zdraží

Brambor se letos urodilo méně, kvůli suchu nenarostly.

Letošní horká a suchá sezona zrovna nenahrávala solidní úrodě brambor, podle bramborářů je sklizeň zhruba o 25 nižší...

Vyhrajte poukaz na Rajče a potěšte své blízké kalendářem, fotoknihou a pexesem
Vyhrajte poukaz na Rajče a potěšte své blízké kalendářem, fotoknihou a pexesem

S příchodem sychravého počasí, padajícího listí a tmavých rán přichází i první myšlenky na nákup vánočních dárků. Letos nemusíte dlouho přemýšlet, potěšte své blízké výrobky z vlastních fotografií. Soutěžte o poukazy na fotoknihy, kalendáře nebo pexeso.

Najdete na iDNES.cz