Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pět důležitých otázek a odpovědí o topení v krbu nebo krbových kamnech

aktualizováno 
Jak je to s terciálním spalováním dřeva v krbu? Je lepší topit velkými poleny, anebo spíše o menším průměru? A kdy je lepší štípat dříví, hned po pokácení stromu, či až po vyschnutí? Podobné otázky trápí každého, kdo se stal čerstvým majitelem krbu nebo krbových kamen.

Nepřehánějte to v krbu s průměrem polen. | foto: Profimedia.cz

V poslední době se nám redakci sešlo několik dotazů týkajících se topení dřevem v krbové vložce nebo krbových kamnech. Pokusíme se společně s odborníky na ně odpovědět.

1.Špiní se nám dvířka u kamen

"Letos prvně máme doma krbová kamna, ale pořád se nám špiní prosklená dvířka, takže nemáme z ohně takový požitek, v jaký jsme doufali," napsal redakci HOBBY.cz čtenář.

Podle odborníků bývá nejčastější příčinou nedostatečně vyschlé dřevo. Správně by nemělo mít větší vlhkost než 18–20 %. Problém může vznikat i u podezřele levných krbových vložek, které nemají dobře vyřešený systém "omývání" skla dvířek proudem vzduchu. Dalším faktorem přispívajícím ke špinění skla je i nízká teplota spalování a snaha dusit přívod vzduchu, aby dřevo vydrželo déle hořet.

2.Čím větší polena, tím lépe?

Podle některých názorů je výhodnější topit velkými poleny. Podle kamnáře Miloše Pekaře je to však nesmysl. "K hoření je třeba kyslík. Čím větší povrchovou plochu má dřevo přikládací dávky, tím lépe a kvalitněji dokážou shořet všechny spalitelné látky a vznikne méně popeloviny a škodlivých emisí. Proto topte vždy rozštípanými polínky, jejichž průměr je cca 7-8 cm nebo obvod okolo 24 cm. Nikdy ne celými špalky," vysvětluje.

3.Je jedno, zda suším kulatinu, anebo je lepší předem dřevo naštípat?

Jsou lidi, kteří raději suší kulatinu a řežou a štípou ji až před topnou sezonou. Podle Pekaře je daleko výhodnější dřevo zpracovat na polínka hned po vytěžení a pak teprve sušit. Jednak se tím vyhneme hnilobě, kterou mohou v ne zcela optimálních celé pořezané kmeny podléhat, jednak jednotlivá polínka umožňují daleko lepší proudění vzduchu a tím i rychlejší prosychání. I tak se musí orientačně počítat se dvěma lety sušení.

4.Jak je to s terciálním spalováním?

Někdy se směšuje termín sekundární spalování s dvoustupňovým spalováním či CB systémem (clean burning system), do toho vstupuje termín terciální spalování.

"Je bohužel pravda, že v podstatě neexistuje jednotný název pro tento efektivnější systém spalování. Výrobci, kteří tento systém používají, jej nazývají několika termíny. Všechny názvy však označují stejný efektivní systém spalování, který je založen na zplyňování dřeva. K tomuto jevu dochází díky speciální konstrukci kamen, tedy její krbové vložky, kdy se předehřívaný vzduch vede kanálky v zadní nebo horní části spalovací komory do topeniště a umožňuje spalovat dřevoplyn, který vzniká při spalování dřeva. Celý tento systém napomáhá kvalitnějšímu spalování zplodin, snižuje obsah škodlivin ve spalinách a zvyšuje účinnost kamen. Ta pak přesahuje 80 procent," vysvětluje specialista Jiří Janoušek ze společnosti Mountfield.

Jako dvojstupňové spalování se někdy chybně označuje systém s dvěma přívody vzduchu (druhý je v horní části dvířek). Přívod předehřátého vzduchu do horní části kamen a zplyňování však chybí. Tato kamna pak mají menší účinnost.

5.Na materiálu kamen záleží

Obecně lze materiál vložky nebo kamen rozdělit na tři skupiny: z válcovaného plechu, z kamnářské oceli a z litiny. Na první pohled mohou kamna vypadat podobně, ale válcovaný plech má minimální výdrž, nesnáší dlouhodobě vysoké teploty, začne se brzy kroutit.

U kamen z kamnářské oceli lze předpokládat vyšší životnost, uvádí se i deset let, nicméně s akumulací nelze počítat. Opravdu dlouhou životnost dosáhnete jedině při použití litiny. Bohužel taková kamna patří do vyšší cenové kategorie, navíc nemusí každému vyhovovat designem.

Autor:



Nejčtenější

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...



KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

VIDEO: Gorilí samec Richard dělal z nervozity psí kusy, Kamba mu chybí

Richard ve venkovním výběhu poté, co byla Kamba oddělena od ostatních a...

Kamba je téměř dva týdny oddělená od skupiny, a přestože je po operačním zákroku s ostatními v kontaktu alespoň přes...

Další z rubriky

Recept na krémové jahodové tvaronočky, které vás pošlou do ráje

Tvarohové nočky s jahodami na másle neboli tvaronočky

Kdo by nemiloval ovocné tvarohové knedlíky, když spojují dvě úžasné suroviny: tvaroh a jahody jako sezonní ovoce. A...

Místo krkovičky zkuste grilovat raději jehněčí, doporučuje šéfřezník

Hlavní je při porcování krájet maso proti vláknu.

Zkuste zaexperimentovat a vyměnit kuřecí nebo krkovičku za méně obvyklé druhy masa. Dočkáte se tak nových chutí, říká...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde...

Najdete na iDNES.cz