Tuto rychlou svačinku připravíte na grilu jen tak mimochodem a přitom si luxusně pochutnáte. Zasytí tedy i náročné strávníky. Jen musíte vybrat opravdu dobrou, na jemné plátky nakrájenou sušenou španělskou šunku. Pak stačí už jen dobrý chleba, česnek, rajčata, olivový olej, sůl pepř a struhadlo.
Chleba pokrájejte na plátky, které z obou stran dostatečně pokapejte olivovým olejem a dokřupava je opečte. Také z obou stran.
Mezitím si do mističky nastrouhejte rajčata podle počtu topinek. Každé rozpulte a do misky strouhejte jen dužninu, směrem od rozkrojeného středu. Slupku, která vám zůstane v ruce, vyhoďte. Vzniklou kašičku ochuťte pepřem a solí a promíchejte.
Hotové topinky pak klasicky „očesnekujte“ stroužkem česneku, navrch rozetřete nastrouhaná ochucená rajčata a přidejte velkorysou porci španělské šunky. Přihoďte pár lístků rukoly a užijte si tu báječnou chuť.
Jasně, Zdeněk Pohlreich tyto topinky připravil přímo u zdroje, na kamínkové pláži ve slunném Španělsku, kde musí báječně chutnat všechno. Vůbec celý 5. díl Rozpal to šéfe, ve Španělsku!, odvysílaný v neděli v podvečer, je natolik prodchnutý atmosférou naprosté volnosti, bezstarostnosti a báječných chutí, že byste všeho nechali a vyrazili k moři také. Ale to neznamená, že si takovou dobrotu nemůžete připravit na grilu u vás na terase nebo na dvorku.