Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

aktualizováno 
Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o sobě bude rozehřívat celý víkend, nehledě o naakumulovanému chladu ve zdech.

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní vymoženosti, například indikace teploty v troubě. | foto: Mountfield

Existují dva druhy vytápění: akumulační a konvekční. Akumulační je ideální do objektů, kde se trvale bydlí. Naopak tam, kde se předpokládají jen občasné návštěvy, je ideální volit konvekční vytápění. To je typický příklad chalupy, na kterou se jezdí až do pozdního podzimu, dokud nenadejde čas k definitivnímu zazimování.

Fotogalerie

Konvekční způsob vytápění spočívá v tom, že potřebujete dvouplášťová plechová kamna, která se rychle zahřejí. Přirozená cirkulace vzduchu u nich funguje tak, že nasají studený vzduch od podlahy, ohřejí ho mezi plášti a horem vypustí do místnosti.

Konvekce se postará o rozvod tepla po místnosti, keramika nebo kámen (nejčastěji mastek) po obvodu pláště o akumulaci. Vychládání kamen se pak o něco zpomalí. Na akumulaci ale příliš nespoléhejte. V praxi jde spíš o vzhled než o skutečnou funkčnost nesrovnatelnou se „pravými“ kachlovými kamny.

Na chalupě se však vyplatí spojit funkci topení s možností vaření. Často tak u chalupářů vítězí kombinace jako krbová kamna a k tomu sporák na vaření. A u menších objektů, do kterých spadají i chaty, si vystačíte i se samotným sporákem. Ty mohou mít výkon až kolem deseti kilowattů, takže jejich roztopením zabijete „dvě mouchy jednou ranou“. Podobná kamna mívají schopnost vytopit až 200 m³ prostoru.

Vyhrajte vysavač popela

Vysavač popela je výborným pomocníkem v domácnosti, kde se topí pevnými palivy.

Zodpovězte správně otázku a vyhrajte vysavač popela Ceneplus. Vysavač má výkon 950 W. Má dvě funkce: snadno a rychle vysaje nečistoty a vychladlý popel a zpětným chodem pomůže rozdělat oheň. Cenu do soutěže věnovala společnost Mountfield. Soutěžit až do půlnoci na 15. 9. můžete ZDE.

Navíc se vyrábějí i litinové sporáky, jejich roztopení sice chvilku zabere, ale při vaření zároveň vytopíte celou místnost. Litina bude rovnoměrně sálat ještě nějaký čas po vyhasnutí ohně.

Takový sporák na pevná paliva vybírejte nejen podle plochy a objemu prostoru, ale i podle toho, jakým palivem budete topit. Některá kamna jsou určená jen pro dřevo a dřevěné brikety, v některých můžete topit i hnědým uhlím.

Co se týká designu, je dnes na výběr velká škála vzhledu. Od „babičkovského“ bíle smaltovaného plechu přes slonovou kost a bordó až po kamnářský plech, který vzhledově připomíná litinu. Při výběru volte také správné vyústění odkouření tak, aby odpovídalo poloze vašeho komína – pravé nebo levé zadní. Některá kamna mají odkouření shora. Většina kamen mívá průměr odkouření 1 000 nebo 1 200 mm.

S takovými kamny si užijete „komfortu“, který využívaly naše babičky. Netrápily se nastavování přepínačů intenzity ohřevu jako u městských elektrických nebo plynových sporáků, ale vychytaly si, ve kterém místě litinového tálu kamna sálala nejvíc a kde naopak mohly jen pozvolna táhnout vývar.

Soutěž o vysavač popela

Výhercem vysavače Ceneplus se stala Jana Düringerová. Společnost Mountfield, která je prodejcem, Vás bude informovat o způsobu předání ceny. Blahopřejeme.

Autor:




Nejčtenější

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Další z rubriky

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Alternativní, nebo přirozený? Normální porod chápe každý jinak
Alternativní, nebo přirozený? Normální porod chápe každý jinak

Chcete porod bez léků a věčného vyrušování, jenže lékaři vás označí za alternativní matku.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.