Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pohlreich předvede minimalismus v praxi. Tortilla Margherita na grilu

aktualizováno 
Pizza Margherita je ta nejednodušší ze všech druhů pizz. A když pizzatěsto nahradíte tortillovou plackou, vznikne vám pochoutka, kterou na grilu pohostíte celou společnost a prakticky bez přípravy.

Tradiční recept vznikl na počest manželky italského krále Markéty Savojské, italsky Margherity, v roce 1889. Barevnost pizzy souhlasí s trikolorou - rajčata za červenou, mozzarella za bílou a bazalka za zelenou. Nic víc se už do ní nedává.

Zdeněk Pohlreich přesto upozorňuje na stálé chyby, které se v českém provedení provádějí. „Češi mají pocit, že když si koupí drcená rajčata, musí si je ještě dosladit. Zřejmě je to zažité podle toho, že česká rajská omáčka je poměrně sladká,“ vysvětluje si.

Fotogalerie

Radí se zachovat podle zásady, že méně je více. Jen rajčata posolit a opepřit, přidejte trošku oiregana, klidně i sušeného. A stejně tak to nepřehánět s vrstvou rajčat. „Obecně se tady přidává víc než v Itálii. Je to vidět i na těstovinách. Dostanete na nich vždycky kopec omáčky,“ říká. To by se v Itálii nestalo.

Jak tedy na tortillu Margheritu? Použijte obyčejnou kupovanou placku. Ta má výhodu, že ji můžete mít ve spíži vždycky schovanou pro případ nečekané návštěvy. Stejně tak i drcená rajčata v plechovce.

Rajčata osolte a opepřete, placku lehce potřete olivovým olejem a naneste vrstvu rajčat. Natrhejte kousky mozzarelly a dejte péct do přiklopeného grilu na kámen. Nakonec v těchto „polních“ podmínkách možná budete mít lepší podmínky než v troubě, kde dosáhnete maximální teploty 230–250 °C, kdežto v rozpáleném grilu klidně dosáhnete i 500 °C, čímž se přiblížíte klasické pizzapeci. Takže pozor, pečení bude velmi krátké, v podstatě jde jenom o to, nechat lehce povolit sýr.

Bazalkou zdobte až na konec a nezapomeňte upečenou placku ještě pokapat olejem, aby se všechny chutě pěkně spojily.

Blesková placka je jenom tak na rozjezd. V nedělním Rozpal to, šéfe! na Primě si přijdou na své i masožrouti, kterým se seběhnou sliny nad plněnou panenkou. Milovníci ryb si zopakují, jak zacházet s tuňákem a nebude chybět ani sladká banánová tečka.

Autor:



Nejčtenější

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Velká soutěž o nejkrásnějšího psa. Pošlete fotku svého mazlíčka

Rotvajler Hank u kufru s aparaturou pro geologický výzkum. Pes našel kufr,...

Redakce iDNES.cz vyhlašuje velkou soutěž o nejkrásnějšího pejska. Během čtyř týdnů můžete posílat fotografie svých psů...



Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...

Skončilo první kolo velké fotografické soutěže o nejkrásnějšího pejska

Gustav

Čtyřtýdenní soutěž dospěla k prvnímu vyhlášení výsledků, kdy spolu zápolí vždy automatem náhodně vybrané dvojice psů....

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...

Další z rubriky

Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

Zdeněk Pohlreich vysvětluje, jak vám pikantní hořčice pomůže v případě...

Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto...

VIDEO: Dopřejte si na sv. Martina rohlíčky se spoustou másla a ořechy

Martinské rohlíčky

Na svatého Martina určitě stojí za to dopřát si kromě husy i sladkou tečku. A když si zahrajete na marnotratníky,...

Opuštěnou chalupu ochrání pojištění i dobré sousedské vztahy

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

Před příchodem zimy je na čase chaty a chalupy řádně připravit a ochránit je před mrazem i náporem sněhu. Kromě...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.