Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu oceňovat pokrmy, které vařily babičky, ale my jsme na ně pozapomněli pod náporem „světovosti“. A protože ďábel se podle něj skrývá v detailu, pečlivě je vychytává k dokonalosti.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J58a55n 17V16e72s64e49l31ý

31. 1. 2018 8:27

Dočetl jsem odpověď první otázky a dál už ne. I v článku o jídle se kope do prezidenta. Ubohost

0 1
možnosti

J24i25ř96í 16K10á25b64r33t

30. 1. 2018 12:18

Malinko mi vadí,že je napsáno,že jsme 40 roků vařili ze špatných potravin.Teď je vše zdravé,že nevíme,kdy nás to porazí!Mléko,tvaroh,jogurty,maso,uzeniny atd.

2 0
možnosti

Neměli jsme možná tolik surovin na výběr, ale ty které byly dostupné, nebyly geneticky upravené, byly z našeho českého zemědělství a nebyla to z 50% éčka.

0 0
možnosti

Pěkně ho ti amíci vošlehli8-o

0 0
možnosti

Ta mnozstvi jsou v klidu. Jedu podle Vasich kucharek ale s mnozstvim si hlavu nedelam. Stredne velka cibule nebo lzice masla - je mi to jedno, delam to od oka a stejne to v 99% pripadu "vyjde". Krasa je v jednoduchosti a dodrzeni postupu a skladby surovin. Pak je vysledek zaruceny.

0 0
možnosti

varit jsem se naucil, kdyz mama a teta rozhodly, ze my kluci musime do kurzu vareni a prihlasily nas do Narodaku k pani Urbanove. Oba dohromady, snad abychom se nebali a neutekli odtamtud.;-D

Predtim uz ale nase babicka pridrzovala vnoucata k vareni - livance, omelety, bramboraky, sugo al pomodoro, rizky...vanocni cukrovi!

Umeni varit se mi moc vyplatilo kdyz jsem se usadil v Australii, protoze jsem se umel postarat sam o sebe a nemusel navstevovat zadne rodiny s vdavekchtivymi slecnami jen proto, abych si pochutnal na domaci kuchyni.;-) Uvaril jsem si sam.

Manzelka (neni Ceska) varit umi, ale na ceska a vubec evropska jidla jsem doma sefem ja.

Varim stylem - otevru lednici, spiz a mrazak, z obsahu dostanu inspiraci a dam se do dila.

Pokud se potrebuji podivat na urcity recept, delam to jen pro seznam prisad, jejich mnozstvi si urcim sam. Peceni je ale neco jineho, tam je pomer prisad dulezity zachovavat.

1 0
možnosti

Mám jeho kuchařky rád a ačkoli dávám normálně přednost papírovým verzím, tak jeho Poklady české kuchyně a Klenoty evropské kuchyně jsem si pořídil interaktivní. Jsou tam hezké videonávody a je tam možnost si dopisovat poznámky.

0 0
možnosti

To je teď strašná móda, hlavně asijská kuchyně. Přitom ta česko-rakouská kuchyně je skvělá, pestrá, chutná. A když se to dobře udělá a zvolí vhodně druh a velikost příloh tak nemusí být ani nezdravá a těžká.

1 0
možnosti

J55a33n 61T22a69r67a21b54a

21. 1. 2018 19:43

Pan Vaněk trochu dost mlží. S výjimkou 4 pokrmů : cmunda, kyselo, dršťková polévka a šlejšky českâ kuchyně neexistuje. Na rozdíl od kuchyně slovenské, například. Za původní česká nesprávně vydáváme jídla původně rakouská, například Rindbraten mít Rahmsoße, Schweinsbraten mít Kraut und Knödel, Schweinshaxe, Obstknödel, atd. A to pan Vaněk samozřejmě dobře ví.

0 13
možnosti
Foto

ale samozřejmě že existuje, těch jídel je daleko víc, a to že by koleno bylo pouze rakouské, přece nemůžete myslet vážně, to si myslíte, že jako všude jinde se koleno vyhodilo nebo co ? Zpracovávalo se všude stejně ...Že bramborové noky jsou vynález rakušáků a němců ? A opravte si v těch jídlech ty chyby, když už chcete tvrdit, že jsou ryze rakouské ..

8 0
možnosti

Najde se na českých serverech jeden jediný článek, rozhovor, text, do kterého by se nezatahovali prezidentští kandidáti? Rv Nudné, trapné, otravně rádoby podprahové. Čekám, kdy ten či onen bude zmiňován v souvislosti s předpovědí počasí. [>-]

8 3
možnosti

kuřecí steak s broskvíR^;-D

4 0
možnosti

J80a13n 32T45a79r46a95b57a

21. 1. 2018 19:44

Ještě drsnější je to na krkovici....

1 0
možnosti
Foto

I když takové umělecké vzdělání nemám, docela rád si něco dobrého uvařím, moje to nikdy neuměla. Nemusí to vždy být velké menu, ale jsou i drobné požitky české tradiční kuchyně.

Třeba dnes chléb s husím sádlem a husími játýrky, to sádlo jsem z husy vybral na drobno nařezal, vyškvařil, hezky pomalu a pak do něj dal na 15 minut ta játra.

Ale třeba i cmunda, do té dávám ovesné vločky aby křupala, a muší se opékat na vepřovém sádle, to si vyškvařím pro jistotu také sám.

Nedávno jsem si namočil kroupy, hrách a vše druhý den do měkka podusil. Polité sádlem s opečenou cibulkou je to delikatesa.

Čočka, hrách, fazolky, kroupy, to býval základ zimní kuchyně, k tomu nezbytně patří i domácí kvašené zelí. Maso k tomu ani vždy být nemusí, nanejvýš nožička z párku, lžíce sádla s opečenou cibulí stačí.

V Čechách a na Moravě byly v zimě také často husté, horké polévky, třeba zelňačka, kyselo, dršťková, čočková, kulajda, chlebová, fazolová, zkrátka sortiment dost velký ve srovnání se západem. A nikdy se mi ty polévky nepřejedly.

K tomu panu prezidentovi- jako zlého si ho nemohu představit, myslím, že my dva jsme z podobného dřeva. Ovšem, umí říct, co si myslí, netají to, někdy také řekne, co se i mně nelíbí, ale hlavně že to řekne.

Tichošlápka s klotovými rukávy a bačkorami, který půl hodiny předtím, než větu vypotí, analyzuje, zda mu to něco přinese, nebo ne, bych nerad. To byl Klaus.

Jeho o číslo větší vydání se opět nabízí.

5 2
možnosti
  • Nejčtenější

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti

19. dubna 2024

Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...

Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů

18. dubna 2024

Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....