Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

TREND: Lávový kámen je mrtev. Plynovým grilům „šéfuje“ flavorizér

aktualizováno 
Klasické grily na dřevěné uhlí mají svůj půvab, ale mnoho lidí přechází kvůli rychlejšímu rozpálení a snadnější údržbě na plynové varianty. Zatímco ještě před nedávnem byly hitem grily s lávovými kameny, dnes se u renomovaných výrobců prosazují takzvané flavorizéry nebo grily s přímým ohřevem

Plynové plameny rozpálí ocelové profily, ty pak předají teplo masu na mřížce. | foto: Amgrill.com

Flavorizéry jsou profily vyrobené z oceli smaltované porcelánem či z nerezové oceli. Jsou umístěny přímo nad hořáky, čímž zabraňují kapání tuku a masových šťáv do plamenů a tím i jejich vzplanutí. Podle majitele patentu, společnosti Weber-Stephen, fungují i jako aromatizéry, které zajišťují, že i potraviny grilované na plynovém grilu jsou obklopené typickou vůní grilování.

V principu je rozdíl mezi lávovými kameny a flavorizérem následující: zatímco u lávových kamenů se plynem ohřál materiál kamene, který pak předával teplo masu na mřížce, u flavorizéru plamen hořáku rozpaluje ocelový profil a ten pak rozpálí maso na mřížce.

Mezistupeň pro přímý ohřev mřížky. Hořák ohřívá přímo litinovou mřížku.

Mezistupeň pro přímý ohřev mřížky. Hořák ohřívá přímo litinovou mřížku.

Jednotlivé vrstvy, jak jdou za sebou: hořák, flavorizér, mřížky.

Jednotlivé vrstvy, jak jdou za sebou: hořák, flavorizér, mřížky.

Konstrukce je vymyšlena tak, aby skapávající tuk nepadal na plameny. Stéká po stěnách grilu a odkapává do misky ve spodní části. Nehrozí pak vzplanutí tuku.

U jednodušších konstrukcí plamen rozpálí přímo mřížku grilu. Ta je ale v místě nad hořáky plná, takže tuk skapává mimo plameny. Tady už ale nelze mluvit o pravém flavorizéru.

"Řekl bych, že ve grilech pro domácnost se hlavní průlom odehrál až během poslední doby. Grily s lávovými kameny jsou na ústupu, a to prodáváme hodně značek, třeba Weber, Campingaz, Grillstar nebo Canbera. A ten posun v zájmu zákazníků je znát," popisuje Tomáš Březinský z oddělení zahrady hobbymarketu Bauhaus.

Orientační ceny

Lávové grily: od 2 500 Kč

Grily s přímým ohřevem

  • Malé cestovní: od 2 500 Kč
  • Zahradní: od 5 000 Kč

Grily s flavorizérem: od 13 000 Kč

Proč ta změna? "Představte si, že u lávových kamenů dožhava rozpalujete pořád dokola starý nasáklý tuk z minulého grilování, i když propagátoři lávových kamenů tvrdí, že se vypálí žárem po grilování. I kdyby to byla pravda, řekněte mi, kolik je takových, kdo to poctivě dělá. Ani nechci pomyslet, co se vám do masa vypařuje. Grily s flavorizérem ničím takovým netrpí. Tuk prostě steče do misky. Neumím si představit zdravější grilování," říká Alexander Stibila z Gril centra High Life. Od Webera prodávají s flavorizérem modely Summit, Genesis a Spirit.

Nejnovější trendy přejí životnímu prostředí menší spotřebou energie. Grilování bez lávových kamenů proto nabízí i silný domácí prodejce Campingaz, který byl vždy velkým propagátorem grilování na lávových kamenech. "My nenabízíme přímo flavorizér, ale přímý ohřev grilovací mřížky. Ten by měl být ve srovnání s lávovými kameny rychlejší a spotřebuje se na ohřev zhruba polovina plynu," potvrzuje Zuzana Zelenková ze společnosti Campangaz. Prodávají například modely El Prado, Adelaide, chlubí se i technologií RBS, kde se o přísun tepla starají dva keramické hořáky umístěné na stěnách nádoby, které by měly zajišťovat rovnoměrnou teplotu po celé grilovací ploše.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

ANKETA ČTENÁŘŮ: Zvolte, kterých pět zahrádkářů si zaslouží nové pomocníky

Hlasujte ve čtenářské anketě Naše krásná zahrada a pomozte nám najít pět...

Vyhraje u vás přírodní zahrada, klasika v anglickém stylu, čajová zahrada v Gruzii nebo tzv. bezúdržbový prostor s...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Chtěli vlastní čaj, tak jezdí pečovat o kus čajové zahrady v Gruzii

Když pečujete o pronajaté čajové záhony v Gruzii, přijde se za vámi podívat...

Zahrady mají nejrůznější podoby. Mladý pár z Frýdku-Místku a Třince vycestoval mimo domov a pronajal si malou část...

Najdete na iDNES.cz