Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


TREND: Lávový kámen je mrtev. Plynovým grilům „šéfuje“ flavorizér

aktualizováno 
Klasické grily na dřevěné uhlí mají svůj půvab, ale mnoho lidí přechází kvůli rychlejšímu rozpálení a snadnější údržbě na plynové varianty. Zatímco ještě před nedávnem byly hitem grily s lávovými kameny, dnes se u renomovaných výrobců prosazují takzvané flavorizéry nebo grily s přímým ohřevem

Plynové plameny rozpálí ocelové profily, ty pak předají teplo masu na mřížce. | foto: Amgrill.com

Flavorizéry jsou profily vyrobené z oceli smaltované porcelánem či z nerezové oceli. Jsou umístěny přímo nad hořáky, čímž zabraňují kapání tuku a masových šťáv do plamenů a tím i jejich vzplanutí. Podle majitele patentu, společnosti Weber-Stephen, fungují i jako aromatizéry, které zajišťují, že i potraviny grilované na plynovém grilu jsou obklopené typickou vůní grilování.

V principu je rozdíl mezi lávovými kameny a flavorizérem následující: zatímco u lávových kamenů se plynem ohřál materiál kamene, který pak předával teplo masu na mřížce, u flavorizéru plamen hořáku rozpaluje ocelový profil a ten pak rozpálí maso na mřížce.

Mezistupeň pro přímý ohřev mřížky. Hořák ohřívá přímo litinovou mřížku.

Mezistupeň pro přímý ohřev mřížky. Hořák ohřívá přímo litinovou mřížku.

Jednotlivé vrstvy, jak jdou za sebou: hořák, flavorizér, mřížky.

Jednotlivé vrstvy, jak jdou za sebou: hořák, flavorizér, mřížky.

Konstrukce je vymyšlena tak, aby skapávající tuk nepadal na plameny. Stéká po stěnách grilu a odkapává do misky ve spodní části. Nehrozí pak vzplanutí tuku.

U jednodušších konstrukcí plamen rozpálí přímo mřížku grilu. Ta je ale v místě nad hořáky plná, takže tuk skapává mimo plameny. Tady už ale nelze mluvit o pravém flavorizéru.

"Řekl bych, že ve grilech pro domácnost se hlavní průlom odehrál až během poslední doby. Grily s lávovými kameny jsou na ústupu, a to prodáváme hodně značek, třeba Weber, Campingaz, Grillstar nebo Canbera. A ten posun v zájmu zákazníků je znát," popisuje Tomáš Březinský z oddělení zahrady hobbymarketu Bauhaus.

Orientační ceny

Lávové grily: od 2 500 Kč

Grily s přímým ohřevem

  • Malé cestovní: od 2 500 Kč
  • Zahradní: od 5 000 Kč

Grily s flavorizérem: od 13 000 Kč

Proč ta změna? "Představte si, že u lávových kamenů dožhava rozpalujete pořád dokola starý nasáklý tuk z minulého grilování, i když propagátoři lávových kamenů tvrdí, že se vypálí žárem po grilování. I kdyby to byla pravda, řekněte mi, kolik je takových, kdo to poctivě dělá. Ani nechci pomyslet, co se vám do masa vypařuje. Grily s flavorizérem ničím takovým netrpí. Tuk prostě steče do misky. Neumím si představit zdravější grilování," říká Alexander Stibila z Gril centra High Life. Od Webera prodávají s flavorizérem modely Summit, Genesis a Spirit.

Nejnovější trendy přejí životnímu prostředí menší spotřebou energie. Grilování bez lávových kamenů proto nabízí i silný domácí prodejce Campingaz, který byl vždy velkým propagátorem grilování na lávových kamenech. "My nenabízíme přímo flavorizér, ale přímý ohřev grilovací mřížky. Ten by měl být ve srovnání s lávovými kameny rychlejší a spotřebuje se na ohřev zhruba polovina plynu," potvrzuje Zuzana Zelenková ze společnosti Campangaz. Prodávají například modely El Prado, Adelaide, chlubí se i technologií RBS, kde se o přísun tepla starají dva keramické hořáky umístěné na stěnách nádoby, které by měly zajišťovat rovnoměrnou teplotu po celé grilovací ploše.

Autor:




Nejčtenější

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Německý boxer
Psi, kterým se jen tak nevybijí baterky. Jen pro páníčky plné energie

Hledáte parťáka, který vás donutí chodit na dlouhé procházky, běhat či začít s nějakým psím sportem? Prostě psa s energií na rozdávání? K těm, co potřebují...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Další z rubriky

Aplikaci PlantNet k určování divokých druhů rostlin si lze do mobilního...
Stačí vyfotit list nebo květ rostliny a aplikace prozradí její jméno

Uživatelsky příjemnou aplikaci, díky níž se z vás může stát vášnivý botanik, vyvinuli francouzští vědci. Stačí vyfotit list, květ, plod nebo kůru rostliny a...  celý článek

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Batáty neboli sladké brambory lze grilovat, péct v troubě i zpracovat na pyré....
Podzimní zelenina jako zdravá lahůdka na posílení imunity

Odborníci mají červenou řepu, batáty, růžičkovou kapustu či dýni za ideální suroviny pro sychravé dny. Zasytí a posílí imunitu. Co z nich uvařit?  celý článek

Rodičovská v životopisu: Patří tam, nebo ne?
Rodičovská v životopisu: Patří tam, nebo ne?

Sehnat práci s dítětem se dá, jen se na to musí správně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.