Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Růžová a fialová vytlačují červenou. I když rudé růže budou in na věky

aktualizováno 
Ať se nám to líbí, nebo ne, tak 14. únor mnohé do květinářství nažene, i kdyby květiny po zbytek roku nekoupili. Můžete sáhnout po rudých nebo bílých růžích, těmi nikdy nic nezkazíte. Ale můžete se vrhnout do růžových a fialových tónů, které v Praze představila nizozemská květinářka Hennie van Leeuwenová.

Květinové trendy pro aktuální sezonu představila nizozemská floristka v pražském květinářství Belles Fleurs, kde jsou na její rukopis nesmírně hrdí. „Do Prahy jezdím už pět let a dříve bylo všechno pouze červené. Nyní se snažíme do kytic vnést i fialové a růžové tóny. A neexistují hranice, možné je všechno,“ vysvětluje floristka, že květinovou vazbu momentálně omezuje v podstatě jen fantazie květináře.

Floristické trendy 2015

Podle zkušeného floristy tohoto pražského květinářství Zbyňka Rulíška je módní diktát pro letošního Valentýna naprosto jasný: 50 % růžové, 30 % červené a 20 % fialové. Tak  by měla být poskládaná kytice pro milovanou osobu, pokud chcete být opravdu trendy.

Letošním valentýnským hitem pak jsou takzvaná živá květinová srdce, tedy živé květy naaranžované do floristické hmoty, která má za úkol udržet květiny co nejdéle čerstvé. Spojení květin a tvaru srdce symbolizuje nejen lásku, ale podle floristky Hennie van Leeuwenové vlastně vše, co by žádný vztah neměl postrádat, tedy jedinečnost, krásu, radost, trvanlivost, vůni i život jako takový. Navíc do nich lze na přání zakomponovat i dárek v podobě šperku či parfému. Tyto vazby koupíte zhruba za 500 až 700 korun. 

Růžové, červené a fialové květy v těchto aranžmá často doplňují nekvetoucí druhy rostlin, které jsou zajímavé třeba nezvyklou strukturou a kytici opravdu ozvláštní. Klidně může jít i o sukulenty, jak se můžete přesvědčit ve fotogalerii.

Fialová se podle floristy Rulíška bude v květinových vazbách prolínat celým rokem 2015, i kdyby měly být fialové květy do kytice přidány čistě jako drobný akcent. Ať už jde o fialové květy orchidejí, fréziií, chryzantém, nebo třeba drobnokvěté statice.

Autor:




Nejčtenější

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Další z rubriky

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Alternativní, nebo přirozený? Normální porod chápe každý jinak
Alternativní, nebo přirozený? Normální porod chápe každý jinak

Chcete porod bez léků a věčného vyrušování, jenže lékaři vás označí za alternativní matku.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.