Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Topíte se v třešních a už je nemáte komu rozdat? Udělejte z nich likér

aktualizováno 
Mnozí z nás mají na zahradě třešně a už vážně nevědí, co s nimi. První nadšení z úrody už pominulo a všichni sousedé a známí už také dostali. A třešní ne a ne ubýt.

V létě je všeho hodně. Takže je třeba úrodu zavařit. | foto: Profimedia.cz

Vyzkoušejte recept, který se nepřejí. Navíc nedá moc práce, protože plody nemusíte peckovat. Chuť si můžete vylepšit i višněmi.

Budete potřebovat:
Dva šálky třešní, dva šálky višní, dva šálky svařeného cukrového sirupu z 1 ½ šálku vody a 1 ½ šálku cukru, dva šálky kvalitní vodky nebo brandy, koření

Čtěte ve středu

Jahodová zavařenina

Pokračování letního seriálu o bylinkách a zavařování

1. Uvařte ovoce i s peckami ve velkém hrnci do měkka. Vody dejte jen pár centimetrů ode dna. Nechte vychladnout a slijte do lahve se širokým hrdlem a těsným uzávěrem. Přidejte skořici a hřebíček podle chuti.

2. Přilijte vychlazený cukrový sirup. Jeho množství i sladkost závisí na vaší chuti. Čím bude hustší, tím hustší bude váš likér. Můžete použít i trochu medu, třtinového cukru nebo melasy. Prohloubí to chuť likéru.

3. Přilijte alkohol a směs promíchejte dřevěnou vařečkou. Ovoce by mělo být ponořené, nejlépe, když je hladina těsně pod víčkem. Uzavřete sklenici a umístěte ji na tři týdny někam v pokojové teplotě, ale mimo přímé sluneční světlo.

4. Hotový likér přeceďte, slijte do lahví a můžete ochutnávat. Co uděláte s ovocem macerovaným v alkoholu, necháme na vaší fantazii. Ladem určitě ležet nezůstane.

Recepty podle ingredience na Labužník.cz

Jste bez inspirace? Labužník.cz vymyslí recepty za vás, stačí kliknout na ingredience, které máte doma. Třeba z třešní připravíte i originálnější sladkosti než jen bublaninu a džem - doporučujeme zejména třešňové suflé.

Autor:



Nejčtenější

Po Česku se prohání tisíce bobrů, lidí už se nebojí a umí i zabíjet

Bobr evropský v plné práci. Vyrušit ho, to se vám nemusí vyplatit.

V české přírodě se znovu zabydlelo zvíře, které jsme kdysi vyhubili. Máme se z návratu bobrů radovat, nebo nabíjet...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...



KVÍZ: Bazmek nebo pačok. Vyznáte se ve starém řemeslnickém slangu?

Rozumíte, když s vámi mluví řemeslník?

Řemeslníci někdy mají tendenci používat termíny, kterými chtějí ohromit zákazníky, aby dali najevo odbornou převahu. Ne...

Češi jsou považováni za krále recyklace, ukázal průzkum

Kontejnery na tříděný odpad

Díky třídění odpadu dokážou Češi za rok vrátit „do oběhu“ 9 z 10 stromů, které byly pokáceny kvůli papíru. Třídění se u...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

Další z rubriky

VIDEO: Od pařezu k trávníku během dvaceti minut. Jak se pracuje s frézou

Rameno lze i zvednout, takže lze frézovat i vyšší pařezy.

Frézování pařezů je rychlou a spolehlivou metodou, jak se zbavit této překážky na zahradě. Během dvaceti minut tak...

Proti plevelu na chodníku zkuste horkou vodu nebo speciální kartáč

Kartáčem na dlouhé rukojeti jednoduše několikrát - podle potřeby - přejedete...

Plevel mezi dlažbou na chodníku je mor, kterému snaží vyhýbat každý majitel domu. Ti zodpovědnější ví, že použít k...

VIDEO: Vodu v zahradě udrží kompost plný humusu. Podívejte se na pokus

Hnůj a žížaly. Pomůžou vám zadržet vodu na zahradě.

Sucho posledních týdnů vyslalo jasný signál, že se musíme naučit lépe hospodařit s vodou. Nejde jen o chytání dešťovky...

Najdete na iDNES.cz