Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Topíte se v třešních a už je nemáte komu rozdat? Udělejte z nich likér

aktualizováno 
Mnozí z nás mají na zahradě třešně a už vážně nevědí, co s nimi. První nadšení z úrody už pominulo a všichni sousedé a známí už také dostali. A třešní ne a ne ubýt.

V létě je všeho hodně. Takže je třeba úrodu zavařit. | foto: Profimedia.cz

Vyzkoušejte recept, který se nepřejí. Navíc nedá moc práce, protože plody nemusíte peckovat. Chuť si můžete vylepšit i višněmi.

Budete potřebovat:
Dva šálky třešní, dva šálky višní, dva šálky svařeného cukrového sirupu z 1 ½ šálku vody a 1 ½ šálku cukru, dva šálky kvalitní vodky nebo brandy, koření

Čtěte ve středu

Jahodová zavařenina

Pokračování letního seriálu o bylinkách a zavařování

1. Uvařte ovoce i s peckami ve velkém hrnci do měkka. Vody dejte jen pár centimetrů ode dna. Nechte vychladnout a slijte do lahve se širokým hrdlem a těsným uzávěrem. Přidejte skořici a hřebíček podle chuti.

2. Přilijte vychlazený cukrový sirup. Jeho množství i sladkost závisí na vaší chuti. Čím bude hustší, tím hustší bude váš likér. Můžete použít i trochu medu, třtinového cukru nebo melasy. Prohloubí to chuť likéru.

3. Přilijte alkohol a směs promíchejte dřevěnou vařečkou. Ovoce by mělo být ponořené, nejlépe, když je hladina těsně pod víčkem. Uzavřete sklenici a umístěte ji na tři týdny někam v pokojové teplotě, ale mimo přímé sluneční světlo.

4. Hotový likér přeceďte, slijte do lahví a můžete ochutnávat. Co uděláte s ovocem macerovaným v alkoholu, necháme na vaší fantazii. Ladem určitě ležet nezůstane.

Recepty podle ingredience na Labužník.cz

Jste bez inspirace? Labužník.cz vymyslí recepty za vás, stačí kliknout na ingredience, které máte doma. Třeba z třešní připravíte i originálnější sladkosti než jen bublaninu a džem - doporučujeme zejména třešňové suflé.

Autor:



Nejčtenější

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Sojčí údolí s prostou malebnou zahradou má kouzlo konce světa

Chaloupka v šumavském Sojčím údolí, obklopená zahradou, která slouží k obživě...

Přímo uprostřed drsné šumavské přírody, zhruba v 900 metrech nadmořské výšky, byste našli další zahradu přihlášenou do...

Zahrada budovaná s dětmi, kde nechybí záhony zeleniny, králíci a slípky

Vzorně uspořádaná zahrada, kde mají své místo záhony zeleniny i kurník a výběh...

„Od letošního října nám na zahradě ještě přibudou včely. Už se těším, až pojedeme k panu včelaři pro domluvené oddělky....

U roubenky u lesa vytvořili venkovskou idylu s tradičními záhony

Skalka před poloroubeným domem, suché opěrné zídky osázené kvetoucími...

Polorozpadlou zemědělskou usedlost s několika starými stromy a loukou zarostlou bršlicí a kopřivami si rodina naší...

Najdete na iDNES.cz