Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Třetina lidí se na noc nezamyká. To se zlodějům líbí, varují odborníci

aktualizováno 
Zamknout se na noc by podle odborníků mělo být samozřejmostí. Přesto podle průzkumu nechává odemčeno téměř třetina oslovených lidí. Zamknutím na dva západy se přitom výrazně snižuje možnost případné nevítané návštěvy zlodějů. Ti totiž neváhají krást ani ve chvíli, kdy majitel domu či bytu v klidu spí.

Na dvakrát otočit klíčem nikoho nezabije. | foto: ASSA ABLOY

Zamykáte na noc byt nebo dům? Takovou otázku položila společnost ASSA ABLOY osmi stovkám lidí. A odpověď byla poměrně překvapivá. Hned 232 dotázaných se přiznalo, že na noc vůbec nezamyká. Tím ale značně usnadňují práci zlodějům.

„Je to jako pozvánka k vám domů. Zloděj nezamčené dveře překoná během pár vteřin,“ varuje Jan Hrnčíř, bezpečnostní odborník ze společnosti ASSA ABLOY, která v Čechách vyrábí i známou značku FAB.

Celkový výsledek

Celkový výsledek

Zamykají jenom dvě třetiny mužů.

Zamykají dvě třetiny mužů.

Ženy jsou opatrnější.

Ženy jsou opatrnější.

Jak se tedy zlodějům bránit? Kromě kvalitního zabezpečení stačí jednoduchá věc. „Dvakrát otočte klíčem v zámku, než jdete spát. V kombinaci s kvalitní cylindrickou vložkou pak nenechavci prakticky nemají šanci,“ dodává.

Množí se také případy, kdy zloději v noci vniknou do nezamčeného bytu a vezmou si jen klíče a třeba pár drobností. Druhý den, když jsou všichni pryč, jednoduše odemknou a mají dost času si odvézt vše, co potřebují. „Vždy, za všech okolností, svoje dveře zamykejte na dva západy nebo pomocí přídavného zámku. I když jste zrovna doma, zvláště přes noc. Nenápadnému vloupání tak zamezíte,“ říká Jan Hrnčíř.

Průzkum se také zaměřil na jednotlivá pohlaví. A zjistil, že mužům dělá zamykání větší problémy. Nezamyká jich hned 119 z 350, což je více než třetina. To ženy jsou důslednější, na noc zamknou tři čtvrtiny z nich.

Zamykáte na noc?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 22. ledna 2016. Anketa je uzavřena.

Ano, opatrnosti není nikdy dost 1941
Ne, považuji to za zbytečné 505
Autor:




Nejčtenější

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Na této fotce mají štěňata velmi dobře zřetelný ridge na zádech.
Thajský ridgeback je přírodní plemeno, potřebuje důslednost, ale i něhu

Thajský ridgeback, zkráceně thajec, je původní nešlechtěné plemeno, o němž se tvrdí, že je staré až tři tisíce let. Jedná se o velmi vášnivého běžce a skokana,...  celý článek

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Další z rubriky

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.