Sendvič s trhaným vepřovým pleckem podle kuchaře Adama Robenka
Ingredience na 10 porcí:
- 600 g vepřové plece
- 200 g cibule
- 300 ml 12° piva
- 80 g medu
- 40 ml rýžového octa
- 200 g rajčatového pyré
- 80 g cukru
- 150 g čedaru
- divoké koření, mleté chilli, sůl, listy salátu, bagetu
Postup:
Vepřovou plec zbavíme nedokonalostí z výroby, například chrupavky, dobře nasolíme a necháme v lednici, než připravíme marinádu.
V hrnci na troše oleje necháme zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli. Přidáme cukr, necháme zkaramelizovat, pak pyré a zarestujeme, než se vypaří většina vody.
Takto připravuje Adam Robenek trhané maso na grilu:
16. června 2017 |
Přidáme ocet a necháme zavařit. Dále přidáme med, pivo a divoké koření (2 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře a 3 bobkové listy). Nakonec špetku chilli, přivedeme k varu, pět minut vaříme a odstavíme ze sporáku.
Týdeník 5plus2Každý pátek zdarma |
Jakmile je marináda vlažná, dáme do ní nasolené maso. Necháme v lednici marinovat alespoň přes noc, ideálně den a noc.
Roztopíme gril na 160 °C a plec vyndáme z lednice i z marinády, jen lehce necháme okapat a zabalíme do alobalu. Zabalenou plec dáme na grilovací rošt a gril zavřeme.
Masu dopřejeme 4 až 5 hodin klidu a samoty. Druhou variantou je večer gril nastavit na 82 °C, maso v alobalu rozložit na rošt a jít spát. Ráno je maso křehké a šťavnaté.
Anebo pokud čekáte večer hosty, zavřeme maso do grilu ráno a večer bude hotové. Kdykoliv v mezičase marinádu svaříme na omáčku, kterou přidáme do sendviče k masu. Hotové maso natrháme vidličkou nebo rukou na kousky. Sendvič poskládáme podle libosti.