Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

aktualizováno 
Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.

Jak na to, nám na kameru ukázal kuchař Adam Robenek, který si připravil speciální peletkový gril Traeger. Gril, který má tu výhodu, že je přímo předurčený pro pomalé úpravy masa.

Suroviny na 10 porcí:

  • Vepřová plec - 600 g
  • Cibule - 200 g
  • Plzeň 12° - 300 ml
  • Med - 80 g
  • Rýžový ocet - 40 ml
  • Rajčatové pyré - 200 g
  • Cukr - 80 g
  • Divoké kořeni
  • Mleté chilli
  • Sůl
  • Listy salátu
  • Bageta
  • Čedar - 150 g

Nasypete do něj peletky, které šnekový podavač automaticky posouvá k hořáku podle toho, jakou teplotu si na něm navolíte.

Vepřovou plec zbavte nedokonalostí z výroby - například chrupavky, dobře nasolte a nechte v lednici, než připravíte marinádu.

V hrnci na troše oleje nechte zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli. Přidejte cukr, nechejte zkaramelizovat, pak pyré a zarestujte, než se vypaří většina vody. Pak přidejte ocet a nechte zavařit.

Dále přidejte med, pivo a divoké koření (2 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře a 3 bobkové listy). Nakonec špetku chilli, přiveďte k varu, pět minut vařte a odstavte ze sporáku.

Fotogalerie

Jakmile je marináda vlažná, dejte do ní nasolené maso. Nechejte v lednici marinovat alespoň přes noc, ideálně den a noc.

Gril roztopte na 160 °C a plec vyndejte z lednice i z marinády, jen lehce nechejte okapat a zabalte do alobalu.

Zabalenou plec dejte na grilovací rošt a gril zavřete. Masu dopřejte 4–5 hodin klidu a samoty.

Soutěžte o ceny za 100 000 Kč

Vyfoťte svůj oblíbený grilovaný pokrm a pošlete do redakce společně s receptem. Nejlepší z vás mohou vyhrát jeden z pěti grilů s příslušenstvím v celkové hodnotě 100 000 Kč. Podrobnější pravidla najdete ZDE.

Ceny do soutěže věnovala společnost PENTA, prodejce hobby a potřeb pro zahradu G21.

Druhou variantou je večer gril nastavit na 82 °C, maso v alobalu rozložit na rošt a jít spát. Ráno je maso křehké a šťavnaté. Anebo pokud čekáte večer hosty, zavřete maso do grilu ráno a večer bude hotové.

Kdykoliv v mezičase marinádu svařte na omáčku, kterou přidáte do sendviče k masu. Hotové maso natrhejte vidličkou nebo rukou na kousky.

Sendvič poskládejte podle libosti. „Já používám světlou francouzskou bagetu, trhaný salát a čedar nakrájený na plátky a celý sendvič krátce zapeču v grilu,“ radí kuchař.

Autor:



Nejčtenější

VIDEO: V čínském cirkuse lev a tygr při tréninku brutálně napadli koně

Lev a tygr napadli koně v čínském cirkusu

Vlnu protestů proti drezůře divokých zvířat v čínských cirkusech spustilo na sociálních sítích video, které natočil...

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...



Vymysleli automat na skládání prádla. Cena je však ďábelská

Po ukončení skládání vyjmete prádlo ze spodní zásuvky.

Robotický prádelní skládací stroj FoldiMate složí oblečení do úhledných komínků. Na stroj se jen zavěsí prádlo a on ho...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Díky mobilní aplikaci snadno odhalíte výrobky s palmovým olejem

Pohled na plantáže s palmou olejnou z ptačí perspektivy: místo původního...

Palmovému oleji v potravinách se podle loňského průzkumu vyhýbá každý třetí Čech a podíl na tom zcela jistě má úsilí...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Najdete na iDNES.cz