Jana Dostálová s čokoládovým zámkem Chaumont

Jana Dostálová s čokoládovým zámkem Chaumont | foto: Jan Strouhal, MAFRA

Tři roky starý zámek z čokolády udělal z cukrářky rekordmanku roku

  • 23
Cukrářka Jana Dostálová postavila před třemi lety věrnou kopii francouzského zámku Chaumont. Padly na něj mimo jiné čtyři kilogramy čokolády a pětadvacet kilo tvarovací hmoty. Díky této práci se Dostálová před několika dny stala Rekordmankou roku 2011 na mezinárodním festivalu rekordů a kuriozit v Pelhřimově.

"Když jsem zámek tvořila, ani ve snu by mě nenapadlo, že se díky němu stanu rekordmankou. A navíc ještě tři roky poté, co jsem ho dokončila," neskrývá překvapení Dostálová.

Čtyřicetikilový dort z tvarovací hmoty a čokolády vytvořila ještě jako žákyně Střední školy gastronomie a služeb v Nové Pace pod vedením spoluautorky námětu a učitelky odborného výcviku Jaroslavy Havlové.

"Předlohu jsme vybíraly podle obrázků mnoha českých i zahraničních památek. Francouzský Chaumont na řece Loiře nás zaujal nejvíc především krásnými ozdobami a věžičkami," vzpomíná cukrářka

Na unikátním dortu pracovala denně čtyři měsíce. Kromě čokolády a bílé modelovací hmoty použila ještě řadu materiálů zejména na detaily, které vzhled čokoládového zámku ještě víc přiblížily originálu. Například okna jsou vyrobena ze speciální karamelové výplně.

Dort i po letech stále vypadá k světu

"Každý si představuje dort jako upečenou cukrovinku s krémem. Ten můj ale není pečený. Je ze speciální hmoty, která pouze vyschla na vzduchu a nekazí se. Je celý jedlý, to je základní podmínka účasti na cukrářských soutěžích," uvádí Dostálová.

Za čokoládový model zámku získala hned několik profesních ocenění. To nejvyšší získala v roce 2008 na světové olympiádě cukrářů v německém Erfurtu.

"Zámek je ve skleněné vitríně v muzeu rekordů a kuriozit v Pelhřimově, kam ho musela dopravit vysokozdvižná plošina. Během festivalu jsem se na něj byla podívat a překvapilo mě, že stále vypadá k světu. Obávala jsem se, že z něj už bude troska," konstatovala Dostálová.