Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Třicet nejčastějších otázek a odpovědí o topení v krbu a kamnech

aktualizováno 
Druh, kvalita a stupeň vysušení dřeva na otop. Na tom při topení záleží nejvíc. A protože není právě levné, zajímají se lidé, čím vším je možné topit.

Romantika krbových kamen | foto: www.uss.cz

Ne každý má s topením v krbu osobní zkušenosti. Přesto ho najdete v mnoha nových rodinných domcích. Po nastěhování do novostavby pak mnozí začátečníci tápou.

1. Jaký druh dřeva je pro krb a kamna nejlepší? Tvrdé, jako třeba dub, nebo měkké, jako například borovice?

Jak už to bývá, pravda je někde uprostřed. Nejvýhodnější je používat směs obou druhů. Měkčí dřevo, které hoří rychleji, se postará o kvalitnější rozhoření toho tvrdšího. Pokud se přiloží ještě kůrová briketa, je o dlouhotrvající teplo skvěle postaráno.

2. Je dobré kupovat kulatinu, tedy dlouhé dřevo?

Zpravidla se pod tímto názvem prodávají metrové kulány, které bývají k dostání za velmi výhodnou cenu. Při koupi je třeba se informovat, zda jsou to čerstvé kusy, které se musí ještě na jeden až dva roky uskladnit, nebo už dostatečně proschlé dřevo připravené k topení. V obou případech si kupující musí dřevo sám přiříznout, případně naštípat.

Kdo není líný a připraví si dřevo sám, může výrazně ušetřit.

Kdo není líný a připraví si dřevo sám, může výrazně ušetřit.

3. Jsou pohodlnější polena a palivové dříví?

Tímto pojmem se označuje zboží předem upravené na stejně dlouhé kusy. Zpravidla mají univerzální délku 25 nebo 33 cm, takže jsou použitelné prakticky v každém krbu. Představují proto velmi pohodlnou alternativu.

4. Jsou polena vždy připravena k topení?

Nemusí to být pravidlem. Při nákupu je třeba rozlišovat mezi čerstvým dřevem a dřevem suchým, s obsahem vlhkosti pod 20 procent.

5. Vyplatí se dřevo ze sušicí komory?

Člověk si tak rozhodně ušetří čas na sušení, dokud dřevo nedosáhne optimální vlhkosti pod 15 %. Takto sušené dříví má ale samozřejmě svou cenu.

6. Kupují se třísky na podpal zvlášť?

Je to možné, ale člověk si připlatí za štípání. Výhodnější je nadělat si třísky svépomocí z polena odpovídající délky. Jednotlivé kousky by přitom neměly přesáhnout průměr 0,5 až 2,5 cm.

7. Proč se na podpal používá raději smrkové nebo jedlové dřevo?

Jedle a smrk rychle hoří, proto jsou na podpal ideální. Za tuto schopnost vděčí v neposlední řadě také vyššímu obsahu pryskyřice.

8. Dá se na podpal použít i nasbírané klestí?

Jistěže dá, ale plamenům trvá trochu déle, než proniknou do hladkého povrchu kulatých větviček. Lepší je větve pokud možno naštípat, aby se jim oheň rychleji dostal na kobylku. Nejlepším řešením zůstávají třísky ze smrkového nebo jedlového dřeva.

Dřevo skládejte tak, aby mohlo větrat.

Dřevo skládejte tak, aby mohlo větrat.

Užitečný pomocník na štípání velkých špalků

Užitečný pomocník na štípání velkých špalků

9. Ohledně bezpečnosti: na co je třeba dát pozor, pokud mají být kamna blízko koberce?

Kamna i krb musí vždy stát na nehořlavém podkladu. Může to být skleněná nebo kovová deska, případně dlažba. Tato krytina by měla přesahovat půdorys krbu minimálně o 55 cm do stran. Vepředu, kam mohou odletovat jiskry, to musí být dokonce 110 cm.

10. Otevřený oheň je na pohled krásný. Na co je ale potřeba dát pozor?

Dřevo jako jedle, smrk a borovice má kvůli obsahu pryskyřice tendenci drobně prskat. Díky tomu hlasitě praská a může od něj i sem tam odletět nějaká ta jiskra. Tyto druhy dřeva je proto lepší používat jen ve směsi s dřevinami s menším obsahem pryskyřice. Není-li to možné, doporučujeme před ohniště postavit ochrannou mříž a dbát na to, aby krytina kolem krbu byla dokonale nehořlavá.

Majitel krbu by měl být vybavený kvalitní sekerou.

Majitel krbu by měl být vybavený kvalitní sekerou.

Ideální rozměry špalku

Ideální rozměry špalku

11. Musí se dodržovat ještě jiné zvláštní odstupy od krbu?

Sálajícím teplem se mohou vznítit nechráněné stavební díly nebo nábytek. Aby se tomu předešlo, je třeba dodržet odstup hořlavých materiálů, jako jsou závěsy, záclony nebo nábytkové vybavení, nejméně 80 cm. Zde platí raději dál než blíž.

12. Smí se na kamnech sušit prádlo?

Je to sice lákavé, ale rozhodně to nedoporučujeme. Hořlavé textilie se na kamnech snadno zapomenou, takže se mohou rázem ocitnout v plamenech.

13. A když už přece jen dojde k požáru?

Požár krbu a jeho okolí se nikdy nesmí hasit vodou. Vždy je třeba použít práškový hasicí přístroj a případně přivolat hasiče. Po uhašení nezapomeňte nechat krb zkontrolovat kominíkem.

14. Čím vším se smí v krbu topit?

Podle zákona o ochraně ovzduší se smí v domácích ohništích spalovat jen paliva s nízkou kouřivostí a suché dřevo v přírodním stavu. V žádném případě se nesmí spalovat lakované nebo chemicky ošetřené dřevo (například tlakově impregnované).

15. Může do kamen laťovka?

Ne, stejně jako dřevotříska obsahuje pojivo a klih, a proto do krbu nepatří.

16. Papír, lepenka a karton?

Ani tyto materiály do krbu nepatří. Spalování odpadu, kartonu, plastů nebo papíru v krbu nejen škodí životnímu prostředí, ale také zvyšuje riziko nebezpečného požáru.

17. Jak likvidovat popel?

I když už oheň dávno vyhasl, popel ještě dlouho žhne a smí se proto skladovat jen v nehořlavých nádobách. Do popelnice se smí vysypat, teprve až úplně vychladne.

18. Jak očistit dvířka začouzená od sazí?

Osvědčeným domácím prostředkem je kus vlhkého novinového papíru, který se ještě pokryje vychladlým popelem. Jednoduchý, ale účinný. Existují ale i speciální přípravky (viz předchozí článek).

19. Kde je nejlepší skladovat dříví v interiéru?

Jak už jsme zmiňovali, z hlediska bezpečnosti všechny hořlavé předměty musí mít odstup od krbu nejméně 80 cm. Platí to samozřejmě i pro skladování palivového dříví. Výjimka je možná, pokud je mezi dřevem a krbem nehořlavá stěna.

20. Může dřevo skladováním v interiéru přeschnout?

Přeschnout je možná nesprávné slovo, může ale silně proschnout. U důkladně odleželého dřeva z venkovního dřevníku to může být už po týdnu. To znamená, že dřevo pak shoří mnohem rychleji, než by si člověk přál.

21. Jak lze zabránit nežádoucímu proschnutí krbového dřeva?

Nejjednodušší je nenosit domů více dřeva, než kolik se spotřebuje během následujících tří dnů (samozřejmě za předpokladu, že bylo předtím venku řádně skladováno).

22. Jak se pozná, že už je dřevo správně proschlé?

Digitální vlhkoměr. Nejlevnější koupíte už od pěti stovek.

Digitální vlhkoměr. Nejlevnější koupíte už od pěti stovek.

S citem nebo zkušeností to má jen málo společného. Nedá se ani říct, že rok skladování je málo a dva roky moc. Jediným spolehlivým ukazatelem je elektronický vlhkoměr.

23. Může se palivové dříví sušit ve sklepě?

Uskladnit čerstvě naštípané mokré dřevo ve sklepě znamená odsoudit je k téměř jistému zplesnivění nebo dokonce zpráchnivění. Ve sklepě lze uskladnit jen dřevo s minimální zbytkovou vlhkostí.

24. Jak nejlépe skladovat dříví venku?

Pro optimální venkovní uskladnění je nejlepší si pořídit nebo vybudovat dřevník. Pokud se umístí k jižně orientované straně domu, lze hovořit o ideálních podmínkách.

25. V jaké formě by se dřevo mělo skladovat?

V každém případě ve formě polen, tedy naštípané. Kulatina je méně výhodná, protože zpomaluje proces schnutí a v krbu chytá hůř než naštípané kusy s roztřepenými okraji.

26. Jak dřevo správně ukládat do dřevníku?

Alfou a omegou správného uložení je důkladné provětrávání. Mezi vrstvou dřeva v dřevníku a stěnou domu by měl být odstup zhruba 5 až 10 cm. Vzduch tak může cirkulovat i ze zadní strany. Jednotlivá polena by se také neměla klást na sebe příliš natěsno. Proto je dobré nechávat mezi nimi mezery, aby tudy mohlo protahovat.

27. Musí se uskladněné dříví chránit před deštěm?

Střecha, která ochrání před deštěm a zároveň nebrání cirkulaci, je jistě dobrá. Nikdy se ale dřevo nesmí zakrývat plastovou plachtou. Brání cirkulaci vzduchu a podněcuje vznik plísní a hniloby.

28. Co znamená, když prodejce prodává takzvaný pevný metr dřeva?

Pevný metr v podstatě znamená krychli srovnaného dřeva bez vzduchových mezer o rozměru 1×1×1 m.

29. Co potom znamená prostorový metr?

To je v obchodě s palivovým dřívím asi nejpoužívanější jednotka. Je to opět metrová krychle, ale tentokrát naplněnou naskládanými kulány a poleny, mezi nimiž jsou vzduchové mezery. Jeden pevný metr se rovná zhruba 1,6 prostorového metru.

30. A sypaný metr?

V tomto případě se hotová polena nasypou do nádoby o objemu jednoho krychlového metru a takto se odměří. Sypaný metr rovná se 0,7 prostorového metru a zhruba 0,4 pevného metru.

Autoři:




Nejčtenější

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Další z rubriky

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.