Vždyť Tereza své dovednosti v kuchyni také dokázala změnit. Posuďte sami a upečte si spolu s ní Josífkovu vánočku. (Další skvělé recepty brzy najdete v knize Čas na pečení, kterou Tereza s Josefem vydávají.)
Recept na Josífkovu vánočku
Suroviny: 500 g hladké mouky, 250 g mléka, 100 g cukru krupice, 10 g vanilkového cukru, 150 g másla, 100 g zlatých rozinek, 30 g žloutků, 20 g droždí, 5 g soli, 2 g muškátového oříšku, 1 g mletého anýzu a kůra z jednoho citronu (chemicky neošetřeného).
Pracovní postup:
V mléce rozdrobte droždí, přidejte 100 g mouky, vanilkový cukr a nechte přikryté kynout asi hodinu. Poté přidejte zbylé ingredience kromě másla a rozinek. Vypracujte hladké a nelepivé těsto.
Přidejte máslo a pokračujte v hnětení. Teprve když těsto přestane lepit, přidejte rozinky a jen lehce zamíchejte. Nechte při pokojové teplotě kynout asi hodinu.
Těsto rozválejte do jednotlivých pramenů a spleťte do vánočky, jak jste zvyklí. Upletenou vánočku nechte nakynout, potřete rozšlehaným vejcem a hrubě sekanými mandlemi.
Vyhřejte troubu na 200 °C, vánočku do ní vložte a ihned teplotu stáhněte na 160 °C. Pečte cca 30 minut a před vytažením zkuste špejlí, jestli je vánočka propečená. Nechte ji vychladnout a potom lehce pocukrujte.
Videonávody na pletení ze šesti pramenů, jak ji plete Tereza Bebarová, nebo ze čtyř, jak ji pletla žena Zdeňka Štěpánka, najdete dále.