Vyzkoušeli jsme „geniální“ internetové triky. Fungují jen napůl

aktualizováno 
Loupání vajec a brambor ve slupce patří mezi nejotravnější kuchyňské činnosti. Internet ale nabízí perfektní řešení, vypadají skoro jako zázrak. Vyzkoušeli jsme je v praxi a byli jsme mírně rozčarovaní. Ne všemu na internetu lze věřit.

V testu nám pomáhal kuchař a manažer českého reprezentačního kulinářského týmu Asociace kuchařů a pekařů ČR Tomáš Konopka. Na postupy, které jsme po něm požadovali, se tvářil velmi nedůvěřivě. "Neumím si představit, že by takové finty mohly fungovat," konstatoval. Na jeho slova došlo už za pár chvil.

Vejce bez loupání

Když potřebujete oloupat jedno vejce, nebudete se zabývat nějakým ulehčením práce. Když ji ale bude deset (třeba po Velikonocích), stála by nějaká ta finta za hřích.

Na špičkách vajíčka udělejte otvor.

Na špičkách vajíčka udělejte otvor.

Loupání foukací metodou se vyplatí u čerstvých vajec.

Loupání foukací metodou se vyplatí u čerstvých vajec.

Podle videí, která kolují po internetu, stačí oloupat jen špičky vejce a bílek se pak vzniklými otvory jednoduše vyfoukne. "Myslím, že mám docela silné plíce, ale kdybych to takto měl dělat pravidelně, tak vypustím duši," komentoval výsledek. "To radši vezmu vajíčko a obyčejně ho oloupu," uzavřel pokus, na který se můžete podívat na prvním videu.

Zároveň ale doporučuje: "Tato metoda není nijak nová, ale skutečně se vyplatí jen u úplně čerstvých vajec, které lze jen velmi špatně loupat – bílek se neodděluje od skořápky. Pokud tedy zjistíte, že jste natrefili na podobný kousek, tak proč ne."

Slupka z brambor po namočení do ledové vody

Brambory ve slupce vaříme hlavně na Vánoce, když připravujeme bramborový salát. Kvůli chuti se ale doporučuje vařit brambory ve slupce i normálně, to ale skoro nikdo nedělá kvůli "nimračce" spojené s loupáním.

Teoreticky by měla jít slupka velmi snadno sundat.

Teoreticky by měla jít slupka velmi snadno sundat.

Nevedlo se nám ani s novou, ani se starou bramborou.

Nevedlo se nám ani s novou, ani se starou bramborou.

Dopadlo to neslavně. Slupka držela tak silně, že se brambora při pokusu o...

Dopadlo to neslavně. Slupka držela tak silně, že se brambory při pokusu o loupání rozpadla.

Podle internetové rady by mělo stačit bramboru na pět vteřin namočit do zhruba 6 °C studené vody a slupka z ní sjede jako po másle.

Vyzkoušeli jsme několik odrůd, pozdní i rané, výsledek byl katastrofální v obou případech. Slupka na bramboře seděla tak pevně, že při silnějším stisku (ve snaze ji sundat) se brambora prostě rozpadla.

"Tak toto je marné. Prostě musíte být trpělivý, vzít loupací nožík a práci udělat ručně," říká Konopka, "anebo mají ve světě odrůdy brambor, které se u nás neprodávají." Jak probíhal pokus se podívejte na videu.

Zkoušeli jste něco podobného? A fungovalo to? Podělte se s ostatními v diskusi.

Autor:



Nejčtenější

Skotská klapouchá. Kočičí společnice, která je stínem svého majitele

Klapouchost se projeví jen u jedinců, kteří jsou nositeli genu způsobujícího...

Jemná malá ouška sklopená dopředu dávají této kočce jedinečný výraz, těžko si ji spletete s jinou. Tedy pokud zdědila...

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...



Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Inteligentní kočka ocicat připomíná ocelota, ale aportuje jako pejsek

Jana Georgievová má chovný pár, kterému se nedávno narodila čtyři koťata. Toto...

Jana Georgievová za Žďárska chová atraktivní a inteligentní plemeno kočky domácí. Připomíná divokou šelmu ocelota, ale...

Vybíráme wapku: větší tlak, nebo průtok vody? Lepší je to sjednotit

Pro očistu tvrdých povrchů je dobrým pomocníkem vysokotlaký čistič.

U výběru tlakové myčky není rozumné honit se jenom za jediným parametrem, kterým se chlubí výrobci. Mnohem lepší je...

Další z rubriky

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

VIDEO: Přines, vyber si a odnes. Celý týden se na Žižkově swapuje

Swap se neobejde bez dobrovolníků, kteří donesené věci pomáhají vážit a třídit.

Přines, co chceš poslat dál. Vyber si, co potřebuješ, nebo se ti to líbí a odnes si to. V množství ti ani v jednom...

VIDEO: Uvařit lze levně, rychle a jednoduše, ukazuje nový projekt

Švestkové knedlíky patří mezi chutná a velmi levná jídla.

Projekt Skromná kuchyně představuje recepty, které jsou nenáročné na peníze, úsilí i čas. Nejsou to jídla, která by...



Najdete na iDNES.cz