Vyzkoušeli jsme „geniální“ internetové triky. Fungují jen napůl

aktualizováno 
Loupání vajec a brambor ve slupce patří mezi nejotravnější kuchyňské činnosti. Internet ale nabízí perfektní řešení, vypadají skoro jako zázrak. Vyzkoušeli jsme je v praxi a byli jsme mírně rozčarovaní. Ne všemu na internetu lze věřit.

V testu nám pomáhal kuchař a manažer českého reprezentačního kulinářského týmu Asociace kuchařů a pekařů ČR Tomáš Konopka. Na postupy, které jsme po něm požadovali, se tvářil velmi nedůvěřivě. "Neumím si představit, že by takové finty mohly fungovat," konstatoval. Na jeho slova došlo už za pár chvil.

Vejce bez loupání

Když potřebujete oloupat jedno vejce, nebudete se zabývat nějakým ulehčením práce. Když ji ale bude deset (třeba po Velikonocích), stála by nějaká ta finta za hřích.

Na špičkách vajíčka udělejte otvor.

Na špičkách vajíčka udělejte otvor.

Loupání foukací metodou se vyplatí u čerstvých vajec.

Loupání foukací metodou se vyplatí u čerstvých vajec.

Podle videí, která kolují po internetu, stačí oloupat jen špičky vejce a bílek se pak vzniklými otvory jednoduše vyfoukne. "Myslím, že mám docela silné plíce, ale kdybych to takto měl dělat pravidelně, tak vypustím duši," komentoval výsledek. "To radši vezmu vajíčko a obyčejně ho oloupu," uzavřel pokus, na který se můžete podívat na prvním videu.

Zároveň ale doporučuje: "Tato metoda není nijak nová, ale skutečně se vyplatí jen u úplně čerstvých vajec, které lze jen velmi špatně loupat – bílek se neodděluje od skořápky. Pokud tedy zjistíte, že jste natrefili na podobný kousek, tak proč ne."

Slupka z brambor po namočení do ledové vody

Brambory ve slupce vaříme hlavně na Vánoce, když připravujeme bramborový salát. Kvůli chuti se ale doporučuje vařit brambory ve slupce i normálně, to ale skoro nikdo nedělá kvůli "nimračce" spojené s loupáním.

Teoreticky by měla jít slupka velmi snadno sundat.

Teoreticky by měla jít slupka velmi snadno sundat.

Nevedlo se nám ani s novou, ani se starou bramborou.

Nevedlo se nám ani s novou, ani se starou bramborou.

Dopadlo to neslavně. Slupka držela tak silně, že se brambora při pokusu o...

Dopadlo to neslavně. Slupka držela tak silně, že se brambory při pokusu o loupání rozpadla.

Podle internetové rady by mělo stačit bramboru na pět vteřin namočit do zhruba 6 °C studené vody a slupka z ní sjede jako po másle.

Vyzkoušeli jsme několik odrůd, pozdní i rané, výsledek byl katastrofální v obou případech. Slupka na bramboře seděla tak pevně, že při silnějším stisku (ve snaze ji sundat) se brambora prostě rozpadla.

"Tak toto je marné. Prostě musíte být trpělivý, vzít loupací nožík a práci udělat ručně," říká Konopka, "anebo mají ve světě odrůdy brambor, které se u nás neprodávají." Jak probíhal pokus se podívejte na videu.

Zkoušeli jste něco podobného? A fungovalo to? Podělte se s ostatními v diskusi.

Autor:

Nejčtenější

VIDEO: Největšího vola Austrálie nemohli vzít na jatka. Nevešel se jim tam

Vedle tohoto býka jsou ostatní kravičky jako nedochůdčata.

Australského volka Knickerse zachránil před jatky unikátní vzrůst. Podle řezníků se totiž nevejde do linky, kde se...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Další z rubriky

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Vybírejte nejlepší místo pro relaxaci. Můžete vyhrát infrasaunu

Je to lestní stráň s překrásným výhledem na labský kaňon. A když nastane období...

Vyhlásili jsme soutěž o infrasaunu. Jediným úkolem je poslat snímek místa, kde nejraději trávíte volný čas a užíváte si...

V roce 2035 půjde díky třídění na skládky jen deset procent odpadků

Velké kusy papíru popeláři hodí do vozu. Malé papírky nechávají doúklidové...

Jestli lidem v Česku něco jde, tak je to třídění odpadových obalů. Ale přesto na skládkách stále končí necelá polovina...

Najdete na iDNES.cz