Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Třináct rad, co byste měli udělat na podzim na zahradě

  1:00aktualizováno  1:00
Sázení ovocných stromků, poslední posekání trávníku nebo zastřihávání růží. To jsou jen některé práce čekající na vaší zahradě. Nezapomeňte také před zimou zahradu zalévat.

Prolévání vysazené mladé jabloně | foto: shutterstock.com

Dnes vám nabízíme první část rad do vaší podzimní zahrady. Co vše byste neměli zapomenout udělat, vám prozradí naše zahradnice Květa Sunarto

1. Naposledy posekejte trávník. sphNení ale dobré ho sekat příliš blízko u země. Takže zvyšte pojezd vaší sekačky. Před zimou by měl mít i ten anglický pažit trochu vyšší střih. Také je na místě chemická ochrana. Trávník postříkejte proti zimním plísním. Nakonec mu přilepšete poházením kompostu. Samozřejmě, že kompost by měl být proházený přes síto, aby se po zahradě neválely větší kusy.

2. Pravidelně shrabujte listí. To pak můžete uložit do kompostu. Ale pozor. List z ořešáku v žádném případě sphnekompostujte, protože obsahuje příliš mnoho škodlivých látek. Stejně tak na kompost nepatří nahnilé ovoce (na podzim to bývají většinou jablka), předcházíte tím šíření houbových nemocí. Nahnilé plody zásadně házejte do kontejneru. O kompostování se více dočtete zde.

3. Zryjte všechny záhony po sklizni zeleniny a zaryjte i drobné zbytky rostlin. Máte-li, přidejte i chlévský hnůj tam, kam budete dávat rostliny první tratě (např. rajská jablka, okurky, zelí, květák, celer,..)  Pozor, pro mrkev nesmíte hnojit chlévským hnojem, mohla by se vám objevit pochmurnatka mrkvová (mrkev by byla červivá). O hnojení se více dočtete zde.

sph4. Na zimu  zahradu dokonale odplevelte. Ušetříte si tím práci v příštím roce.

5. Zahradu často zalévejte.  Pro vaše rostliny je to velice důležité. Připravujete tím rostliny na zimní období, kdy zelené části rostlin stále odpařují vodu, ale zem je již zamrzlá, a kořeny rostlin proto vodu nemohou přijímat.

6. Podzim je čas na sázení ovocných stromků, bobulovin a růží. Jámy pro ovocné stromky dělejte dostatečně hluboké. Nejdříve je prolijte vodou, dna dno dejte kvalitní zeminu a pomalu rozpustné hnojivo (např. rohosku) a po nasázení stromek znovu zalijte. Velkou pozornost věnujte výběru vhodných odrůd. Nemáte-li tolik času na ošetřování stromků či chcete-li snížit chemickou ochranu, volte raději vyšlechtěné rezistentní odrůdy. Při nákupu dejte pozor na stav rostlin, zda nemají zaschlé kořeny či poraněný kmínek. Angrešty a rybízy sázejte hlouběji (tzv. je topíme cca 10 cm hluboko od místa rozvětvení), naopak při výsadbě ovocných stromků dávejte pozor, aby očko roubu bylo nad zemí.

7. Na podzim se sází cibuloviny.

8. Stříhejte růže. Na řadu přichází podzimní sestřih, který umožní růžím dobře přezimovat . Více se o stříhání růží dozvíte zde.sph

9. Rostliny, které nesnášejí mráz, přeneste do světlých bezmrazých místností. Musíte být velmi opatrní se zálivkou, protože při nadbytku vody by mohlo dojít k uhnití kořenů či šíření houbových chorob. Po přenesení dovnitř je hluboce seřízněte.

10. Po letošním suchém létě je příliš myší, aplikujete proto do nor jedovaté nástrahy.

11. Opatřete si netkanou textilii na ochranu choulostivějších rostlin proti zimním mrazům. Ještě ji ale nepoužijte. Počkejte, až nastanou silnější mrazy. Je tu nebezpečí, že byste tím připravili vhodné zimoviště pro škůdce, kteří by se vám pod textilii nastěhovali. Na stromy nyní můžete připevňovat lepové pásy, na které se vám škůdci uchytí.

12. Nemocné či uschlé stromy vykopejte i s kořeny.

13. S prvními mrazíky uzavřete přívody vody a vypusťte vodu z kohoutků a hadic. Pokud máte kde, uskladněte hadice přes zimu na suchém a chladném (bezmrazém) místě. Prodlouží se tím jejich životnost.

Autoři:




Nejčtenější

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Další z rubriky

Květinové cibulky musí být pevné a bez známek plísně či jiného poškození.
Tulipány a spol. sázejte právě teď, ať stihnou do jara nabrat sílu

Má-li vaše zahrada na jaře rozkvést pestrými květy cibulovin, právě teď na podzim si vyhrňte rukávy a začněte je strkat do hlíny. Tulipány či narcisy totiž...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Čeští zemědělci už dnes pěstují celou řadu druhů salátů, trh si to vyžádal. Teď...
OBRAZEM: Kdybyste si salát měli sami vypěstovat, nevyhodíte ho

Zelenina patří mezi nejčastěji vyhazovaný druh potravin v evropských domácnostech. Iniciativa Zachraň jídlo se proto vydala po stopách té nejprodávanější,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.