Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Trsnatec lupenitý (Grifola frondosa)

  12:50aktualizováno  12:50

Trsnatec lupenitý | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

midiNěkteré zdroje uvádějí, že dá trsnatec lupenitý pěstovat na špalcích nebo na pařezech listnatých stromů podobně jako hlívy. K intenzivnímu pěstování se používá výhradně pouze substrát ze sterilizovaných pilin. Po naočkování se pěstuje jako ostatní dřevokazné houby.
Houba je potravinářsky využívaná zejména v Japonsku, kde se mimo jídel užívá i ve formě prášku, granulí, tablet, čaje a jiných nápojů. V zemi vycházejícího slunce jsou uváděny protivirové a protinádorové vlastnosti trsnatce, které byly zjištěny u glutanů, izolovaných z této houby.

Plodnice je trsnatá, 20 - 50 cm široká, tvořená střední částí s mnoha větvícími se třeni, které končí jednotlivými plochými kloboučky. Každý klobouk je 3 - 7 cm široký, na okraji vrásčitý. Celá plodnice je šedavá, ve stáří až hnědá. Třeně jsou světle šedé. Trsnatec lupenitý má na spodu klobouku rourky, ne lupeny, které jsou 2 - 3 mm dlouhé a sbíhají na třeň. Dužnina je bílá a má slabě zatuchlou vůni.

Kde a kdy roste

Trsnatec lupenitý vyrůstá na bázi dubových kmenů, příležitostně i na pařezech, od podzimu až do časné zimy.

Nejlepší způsob, jak tuto báječnou houbu uchovat, je usušit ji. Jinak lze houbové jídlo, které jsme z ní připravili, možné zmrazit. Před kuchyňskou úpravou je nutné trsnatec důkladně očistit, což vám dá jistě spoustu práce. Má tuhou dužninu, proto jej můžeme před úpravou opláchnout studenou vodou. Dobře chutná a můžeme jej uplatnit ve spoustě jídel. Usušený a rozdrcený na prášek jej můžeme přidávat do polévek a k dušenému masu.

Autoři:


Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Bělokosmatka polokulovitá (Humaria hemisphaerica)

Bělokosmatka polokulovitá

Chlupatá koule, která se změní v misku - to je bělokosmatka.

Hřib rudonachový (Boletus rhodopurpureus)

Hřib rudonachový

Kriticky ohrožený hřib rudonachový najdete určitě v Červeném seznamu., v lese však vzácně.

Bedla orosená (Chamaemyces fracidus)

Bedla orosená

Celou houbu pokrývají červené kapičky.

Najdete na iDNES.cz