Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Podívejte se cukrářce pod ruce, tvarohové polštářky zvládnete také

aktualizováno 
Kdo by odolal něčemu malému, sladkému a hlavně domácímu ke kávě? Příprava přitom nemusí být složitá, stačí vybrat recept, který je opravdu vychytaný. Třeba ten na tvarohové polštářky či taštičky Markéty Krajčovičové, cukrářky z Jablonce nad Nisou. Na videu jí můžete přímo koukat pod ruce, jak je tvoří.

Polštářky se pečou z hladkého těsta z polohrubé mouky a tvarohu. Kdo tvaroh miluje, přijde si na své. Těsto můžete zpracovat jak ručně, tak v robotu.

Recept na tvarohové polštářky

Potřebné ingredience:

Na zhruba 12 kousků taštiček budete na přípravu těsta potřebovat: 500 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 250 g tvarohu, 4 lžíce mléka, 1 lžíci rostlinného oleje, 2 celá vejce a špetku soli. A samozřejmě mouku na posypání válu.

Na náplň do taštiček spotřebujete zhruba 200 g tvarohu, 100 g cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 2 vejce, 4 lžíce vanilkového pudinku v prášku a rozinky.

Navrch na upečené taštičky pak přijde 4 až 6 lžic meruňkové marmelády, trocha skořice a plátky sekaných mandlí.

V zadělávací míse promíchejte mouku s práškem do pečiva, přidejte tvaroh, mléko, olej, vejce a špetku soli a zpracujte v těsto. Mělo by být krásně hladké a nemělo by se lepit.

Dejte ho chvíli odpočinout do lednice a mezitím si v misce připravte tvarohovou náplň: jednoduše utřete tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem, vejcem, vanilkovým pudinkem a rozinkami.

Připravte si vál a váleček, tvarohovou náplň a můžete se pustit do taštiček. Nezapomeňte si také předehřát troubu. Na pomoučeném válu z těsta vyválejte placku a vykrájejte z ní sudý počet koleček o průměru zhruba 7 až 9 cm.

Na polovinu z nich dejte doprostřed lžičku tvarohové náplně, přiklopte je druhým kolečkem a obě kolečka po okrajích pečlivě spojte, aby náplň při pečení nevytekla.  

Fotogalerie

Pečte v troubě předehřáté na 200 °C (máte-li horkovzdušnou, tak na 180 °C, plynovou na 3. stupeň) a pečte zhruba 20 minut.

Meruňkovou marmeládu rozehřejte v kastrolku, přidejte trochu skořice a nalijte ji na polštářky. Na ještě horkou směs nasypte na polštářky oloupané posekané mandle a nechte úplně vychladnout. Před podáváním můžete polštářky ještě pocukrovat.

Cukrářka Markéta si nejvíc vyhraje s potahovanými dorty

Recept na tvarohové taštičky je jakousi cenou útěchy pro ty, kdo si zatím netroufnou na marcipánem potahované dorty, kterými se cukrářka Markéta proslavila. Leccos z jejích pracovních postupů se ovšem dá odkoukat v pořadu Božské dorty od Markéty, v pondělí po osmé večer na televizi Prima love.

Pro trenéra libereckých Bílých tygrů Markéta Krajčovičová vytvořila dort v

Pro trenéra libereckých Bílých tygrů Markéta vytvořila dort v podobě brankářské lapačky.

Tentokrát bude z korpusu upečeného z mramorovaného piškotu tvořit dortovou imitaci brankářské lapačky. Jednotlivé kousky spojí čokoládovým krémem, kterým nakonec zahladí i celý korpus a potáhne ho bílou marcipánovou hmotou; v podstatě stejně, jako to dělala u dokonalé imitace kaktusu (článek s videem zde).

Podobně jako s detaily na kaktusu si také vyhraje s prošíváním švů lapačky či imitací patiny na kožené lapačce. Z marcipánu vytvoří i puk s klubovým znakem.

Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

VIDEO: Nejjednodušší postup na povidla. Upečte je v troubě

Nejjednodušší způsob pro výrobu povidel je péct je v troubě.

Pokud se nechystáte pálit slivovici, povidla jsou jistotou pro případ, že máte doma hromádku přezrálých švestek, které...

KVÍZ: Ošibori, maguro nebo wašoku. Jak se vyznáte v japonské kuchyni?

Jen malá ukázka z pochoutek, které si můžete v restauraci objednat.

Japonská kuchyně je u nás čím dál populárnější. Protože rádi objevujeme nové chutě a také proto, že se u nás...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Najdete na iDNES.cz