Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Podívejte se cukrářce pod ruce, tvarohové polštářky zvládnete také

aktualizováno 
Kdo by odolal něčemu malému, sladkému a hlavně domácímu ke kávě? Příprava přitom nemusí být složitá, stačí vybrat recept, který je opravdu vychytaný. Třeba ten na tvarohové polštářky či taštičky Markéty Krajčovičové, cukrářky z Jablonce nad Nisou. Na videu jí můžete přímo koukat pod ruce, jak je tvoří.

Polštářky se pečou z hladkého těsta z polohrubé mouky a tvarohu. Kdo tvaroh miluje, přijde si na své. Těsto můžete zpracovat jak ručně, tak v robotu.

Recept na tvarohové polštářky

Potřebné ingredience:

Na zhruba 12 kousků taštiček budete na přípravu těsta potřebovat: 500 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 250 g tvarohu, 4 lžíce mléka, 1 lžíci rostlinného oleje, 2 celá vejce a špetku soli. A samozřejmě mouku na posypání válu.

Na náplň do taštiček spotřebujete zhruba 200 g tvarohu, 100 g cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 2 vejce, 4 lžíce vanilkového pudinku v prášku a rozinky.

Navrch na upečené taštičky pak přijde 4 až 6 lžic meruňkové marmelády, trocha skořice a plátky sekaných mandlí.

V zadělávací míse promíchejte mouku s práškem do pečiva, přidejte tvaroh, mléko, olej, vejce a špetku soli a zpracujte v těsto. Mělo by být krásně hladké a nemělo by se lepit.

Dejte ho chvíli odpočinout do lednice a mezitím si v misce připravte tvarohovou náplň: jednoduše utřete tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem, vejcem, vanilkovým pudinkem a rozinkami.

Připravte si vál a váleček, tvarohovou náplň a můžete se pustit do taštiček. Nezapomeňte si také předehřát troubu. Na pomoučeném válu z těsta vyválejte placku a vykrájejte z ní sudý počet koleček o průměru zhruba 7 až 9 cm.

Na polovinu z nich dejte doprostřed lžičku tvarohové náplně, přiklopte je druhým kolečkem a obě kolečka po okrajích pečlivě spojte, aby náplň při pečení nevytekla.  

Fotogalerie

Pečte v troubě předehřáté na 200 °C (máte-li horkovzdušnou, tak na 180 °C, plynovou na 3. stupeň) a pečte zhruba 20 minut.

Meruňkovou marmeládu rozehřejte v kastrolku, přidejte trochu skořice a nalijte ji na polštářky. Na ještě horkou směs nasypte na polštářky oloupané posekané mandle a nechte úplně vychladnout. Před podáváním můžete polštářky ještě pocukrovat.

Cukrářka Markéta si nejvíc vyhraje s potahovanými dorty

Recept na tvarohové taštičky je jakousi cenou útěchy pro ty, kdo si zatím netroufnou na marcipánem potahované dorty, kterými se cukrářka Markéta proslavila. Leccos z jejích pracovních postupů se ovšem dá odkoukat v pořadu Božské dorty od Markéty, v pondělí po osmé večer na televizi Prima love.

Pro trenéra libereckých Bílých tygrů Markéta Krajčovičová vytvořila dort v

Pro trenéra libereckých Bílých tygrů Markéta vytvořila dort v podobě brankářské lapačky.

Tentokrát bude z korpusu upečeného z mramorovaného piškotu tvořit dortovou imitaci brankářské lapačky. Jednotlivé kousky spojí čokoládovým krémem, kterým nakonec zahladí i celý korpus a potáhne ho bílou marcipánovou hmotou; v podstatě stejně, jako to dělala u dokonalé imitace kaktusu (článek s videem zde).

Podobně jako s detaily na kaktusu si také vyhraje s prošíváním švů lapačky či imitací patiny na kožené lapačce. Z marcipánu vytvoří i puk s klubovým znakem.

Autor:




Nejčtenější

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Další z rubriky

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.