Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

I tygři v zoo se musí udržovat v kondici, tak jim maso roste na stromě

aktualizováno 
Tygry chované v zoo v Blackpoolu se tamní chovatelé snaží udržovat v maximální kondici, jak jen to je u velkých šelem chovaných v lidské péči možné. Logicky totiž v zoo nemají tolik pohybu jako ve volné přírodě a maso dostávají až pod nos, bez lovu. Tak si ho musejí zasloužit alespoň šplháním.

Šplh je skvělá disciplina udržující kondičku a dokonce i ussurijské tygry (Panthera tigris altaica) to donutí se pořádně hýbat a procvičit si svaly, což se chovatelé v britském Blackpoolu snaží využít ve prospěch těchto zvířat.

Fotogalerie

Kusy syrového masa, ke kterým by jinak přišli bezpracně, což je i pro tygry nuda, jim proto umisťují do korun stromů v jejich výběhu.

Na strom umístěná kamera pak skvěle zaznamenala, jak se musí tyto velké kočky snažit, aby se k masu dostaly.

Jde o typický enrichment, tedy o obohacení každodenního života zvířat žijících v lidské péči, kdy se potrava použije jako podnět, díky kterému se zvířata aktivně věnují činnostem, jež pomáhají udržovat i rozvíjet jejich fyzickou i psychickou kondici. Pro většinu zvířat je to nezbytné, proto jsou dnes tyto aktivity v zoologických zahradách běžnou součástí péče o zvířata (více například zde).

Co se šelem v tomto směru týká, na archivním videu z pražské zoo se například můžete podívat, jak si mohou v pražské zoo v sezoně zalovit kočky rybářské, když jim chovatelé vypustí do jezírka živé ryby:

Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....



Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Další z rubriky

Schapendoes je rozčepýřený skokan, který přiroste k srdci

Průměrná délka života tohoto plemene je 15 let.

Holandské národní plemeno se zvláštním jménem schapendoes (čti šapendúz) je v České republice spíše neznámé. Jedná se o...

Kozy mají raději lidi, kteří se usmívají, ukázala studie

Kozy mají raději lidi, kteří se usmívají, ukázala studie

Kozy mají raději lidi se šťastným výrazem v tváři. Prokázala to seriózní vědecká studie, kterou otiskl časopis Open...

Zoo Praha začala zpracovávat kompostovatelné nádobí, pořídila linku

Zoo Praha apeluje na návštěvníky, aby důkladně třídili a správně používali...

Zoo Praha postupně nahradila veškeré plastové nádobí zcela kompostovatelným, které se vyrábí ze škrobu. Spustila také...

Najdete na iDNES.cz