Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Tymián obecný (Thymus vulgaris)

  9:00aktualizováno  9:00

Tymián | foto: shutterstock.com

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

. Víte, že...

Někteří vědci tvrdí, že název tymián pochází z řeckého slova znamenajícího „odvaha“. Tato rostlina má totiž silně povzbuzující vlastnosti.

Popis rostliny: Tato stále zelená rostlina dorůstá výšky 20 - 30 cm. Její lodyha je dole dřevnatá, čtyřhranná. Listy jsou na okraji lehce podvinuté, oválného až kopinatého tvaru.Květy nachové barvy jsou sestaveny do vidlatých svazečků. Pochází ze Středomoří, u nás se pěstuje spíš v truhlíkách, přes zimu vymrzá.

Stanoviště: Tymián vyžaduje slunce a teplo, suchou, propustnou půdu.

Období květu: Kvete pozdě na jaře a počátkem léta.

Použitelné části: galSbírají a suší se listy a kvetoucí lodyhy.

Léčivé účinky:
Tymián zlepšuje trávení, působí proti nadýmání, je antiseptický a uklidňující. Podporuje hojení ran, zmírňuje kašel a přidáním do koupele pomáhá při dýchacích onemocnění a revmatismu.

Bylinková kuchyně: Tymián je pěstován pro své listy, které mají na rozdíl od jiných bylin větší aromatizující účinek sušené než čerstvé. Jeho specifická nasládlá chuť skvěle pozvedne například skopovou pečeň. Jinak je znám jako součást takzvaného Provensálského koření. 

. Jehněčí na hráškovém pyré

PRO 4 OSOBYgal

Příprava: 55 minut
Marinování: 5 hodin


* 800 g jehněčího hřbetu
* 4 lžíce oleje
* 1 lžíce másla
* 1 lžička hladké mouky
* 5 lžic balzamikového octa
* 4 snítky tymiánu
* 600 g hrášku
* 4 lžíce smetany 12%
* 1 stroužek česneku
* 200 g anglické slaniny
* pečené brambory


1. Jehněčí maso odblaníme, osolíme, opepříme, posypeme částí tymiánu a potřeme polovinou oleje a lžící octa. Zabalíme do alobalu a necháme 5 hodin odležet.
Maso zprudka opečeme v pekáčku na rozpáleném oleji, přendáme do předehřáté trouby a pečeme při 180 - 200 stupních asi 30 minut. Během pečení maso přeléváme výpekem a otočíme, ale nepodléváme.


2. Maso vyjmeme a udržujeme v teple. Do výpeku přidáme lžíci másla promíchanou s lžičkou mouky a zalijeme trochou vody s octem, přidáme zbylý tymián a povaříme asi 10 minut. Šťávu pak přecedíme a dochutíme solí a pepřem.


3. Hrášek uvaříme doměkka a rozmixujeme se smetanou a prolisovaným česnekem, osolíme a opepříme. Maso nakrájíme na filety a podáváme s pyré, opečenou slaninou, přelité balzamikovou šťávou a s pečenými bramborami.

Autoři:


Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Pepřovník černý (Piper nigrum)

Pepřovník černý (Piper nigrum). Pepřovník je léčivou rostlinou rostoucí v

Z pepřovníku se získává známé a každodenně užívané koření po celém světě.

Paulinie nápojná (Paullinia cupana)

Paulinie nápojná (Paullinia cupana).Plodem jsou červené tobolky, které obsahují

Paulinie je známější pod názvem guarana.

Vědci našli v Podyjí šalvěj, o které mysleli, že už v Česku vyhynula

Šalvěj rakouská (Salvia austriaca) roste běžně v Rakousku, Maďarsku a na...

Velké překvapení zažili vědci v Národním parku Podyjí na Znojemsku. Loni v létě tam našli šalvěj rakouskou, o které si...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz