Tymián | foto: shutterstock.com

Tymián obecný (Thymus vulgaris)

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

. Víte, že...

Někteří vědci tvrdí, že název tymián pochází z řeckého slova znamenajícího „odvaha“. Tato rostlina má totiž silně povzbuzující vlastnosti.

Popis rostliny: Tato stále zelená rostlina dorůstá výšky 20 - 30 cm. Její lodyha je dole dřevnatá, čtyřhranná. Listy jsou na okraji lehce podvinuté, oválného až kopinatého tvaru.Květy nachové barvy jsou sestaveny do vidlatých svazečků. Pochází ze Středomoří, u nás se pěstuje spíš v truhlíkách, přes zimu vymrzá.

Stanoviště: Tymián vyžaduje slunce a teplo, suchou, propustnou půdu.

Období květu: Kvete pozdě na jaře a počátkem léta.

Použitelné části: galSbírají a suší se listy a kvetoucí lodyhy.

Léčivé účinky:
Tymián zlepšuje trávení, působí proti nadýmání, je antiseptický a uklidňující. Podporuje hojení ran, zmírňuje kašel a přidáním do koupele pomáhá při dýchacích onemocnění a revmatismu.

Bylinková kuchyně: Tymián je pěstován pro své listy, které mají na rozdíl od jiných bylin větší aromatizující účinek sušené než čerstvé. Jeho specifická nasládlá chuť skvěle pozvedne například skopovou pečeň. Jinak je znám jako součást takzvaného Provensálského koření. 

. Jehněčí na hráškovém pyré

PRO 4 OSOBYgal

Příprava: 55 minut
Marinování: 5 hodin


* 800 g jehněčího hřbetu
* 4 lžíce oleje
* 1 lžíce másla
* 1 lžička hladké mouky
* 5 lžic balzamikového octa
* 4 snítky tymiánu
* 600 g hrášku
* 4 lžíce smetany 12%
* 1 stroužek česneku
* 200 g anglické slaniny
* pečené brambory


1. Jehněčí maso odblaníme, osolíme, opepříme, posypeme částí tymiánu a potřeme polovinou oleje a lžící octa. Zabalíme do alobalu a necháme 5 hodin odležet.
Maso zprudka opečeme v pekáčku na rozpáleném oleji, přendáme do předehřáté trouby a pečeme při 180 - 200 stupních asi 30 minut. Během pečení maso přeléváme výpekem a otočíme, ale nepodléváme.


2. Maso vyjmeme a udržujeme v teple. Do výpeku přidáme lžíci másla promíchanou s lžičkou mouky a zalijeme trochou vody s octem, přidáme zbylý tymián a povaříme asi 10 minut. Šťávu pak přecedíme a dochutíme solí a pepřem.


3. Hrášek uvaříme doměkka a rozmixujeme se smetanou a prolisovaným česnekem, osolíme a opepříme. Maso nakrájíme na filety a podáváme s pyré, opečenou slaninou, přelité balzamikovou šťávou a s pečenými bramborami.