Tymiánová hořčice

Tymiánová hořčice | foto: DOMA DNES

Bylinky ze Středomoří v kuchyni: zkuste recept na tymiánovou hořčici

  • 2
Bylinky se Středomoří většinou milují teplo, plné slunce a propustnou půdu. Vysaďte je nejlépe do smíšené skupiny, vytvoří si příznivé mikroklima.

Můžete se těšit

V magazínu DOMA DNES každou středu:

12. 3. Středomořské bylinky

Výroba pesta, bylinkové hořčice, octa, ochucených olejů

 

19. 3. Zapomenuté bylinky

Bylinky a krása

Výroba bylinkového mýdla a polštářků

 

26. 3. Čajové bylinky

Bylinková lékárna

Výroba bylinkových mastí, sirupů, olejů a tinktur

Zahradní kalendář

Mezi typické středomořské koření řadíme oregano, tymián, bazalku, šalvěj či rozmarýn. Většinou je používáme k ovonění pokrmů a rádi se k nim vracíme, protože nám připomínají letní prosluněné cestování po oblastech kolem Středozemního moře.

Pokud se pustíte do pěstování středomořských bylin, zkuste si vyrobit hořčici, na to jsou čerstvé bylinky nejlepší. Přinášíme recept na výrobu tymiánové hořčice, ale stejně tak lze vyrobit i verzi s mátou, oreganem nebo třeba s rozmarýnem.

Tymiánová hořčice

1 a půl hrnku hořčičných semínek, 1 hrnek bílého vinného octa, 1 hrnek olivového oleje, hrst čerstvého tymiánu, 2 lžíce cukru, sezamová semínka (nejsou nutná).

Tymián nasekejte, hořčičná semínka nahrubo rozdrťte a smíchejte s ostatními přísadami. Nechte uležet přes noc a druhý den ještě rozmixujte. Naplňte do sklenic a nechte v chladu dva týdny uležet. Stejným způsobem můžete připravit i hořčici s mátou, oreganem nebo třeba rozmarýnem.