Ucho jidášovo | foto: www.houbar.cz

Ucho Jidášovo (Hirneola auricula - judae)

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

midiNejbohatší uplatnění má v Číně, kde její sušené plodnice pod názvem černá houba dávají kuchaři do všech masitých pokrmů, ať už je to maso po s'-čchuansku, osm druhů kuřete, svíčková suang-si, kapr chuang-tao, ledvinky čchao, polévky, saláty a jiná jídla. Předností černé houby je, že nezbarvuje pokrmy a dodává jídlu při žvýkání zvláštní příjemnou konzistenci. 

Plodnice jsou 2 - 7 cm široké s rosolovitou dužinou, dosti tence lupenité, téměř průsvitné, žilkovité a vzhledem jsou podobné ušnímu boltci. Za suchého počasí tvrdnou. Tyto houby mají žlutohnědou barvu a drobné šedivé chloupky na vnějším povrchu. Vnitřní povrch je hladký a lesklý.

Kde a kdy roste

Roste na jaře a na podzim v lesích, zahradách a parcích na odumřelých větvích a kmenech různých listnáčů, především bezu černého.

Z kulinářského hlediska je nejlepší ucho Jidášovo usušit a před použitím jej "oživit" ve vlažné vodě. Je třeba ji dobře povařit. Velmi osvědčený způsob jejího servírování je udělat omáčku (cibule, česnek, bazalka, jemně nakrájené ucho Jidášovo a troška smetany) a použít ji k plnění pečiva nebo k pomazání krutonů.