Šest rad, jak po topné sezoně uspat kamna, abyste příští rok nevyhořeli

Nejvhodnější doba na údržbu krbu nadchází v okamžiku, kdy skončí topná sezona. Udržovaný krb odvádí lepší práci a hlavně se tím prodlouží jeho životnost. Jinak se postupuje u kamen a u krbů.
Kuchyňská kamna se používají celý rok, ale krby a krbová kamna slouží jen přes...

Kuchyňská kamna se používají celý rok, ale krby a krbová kamna slouží jen přes topnou sezonu. | foto: Jan Temr

„Údržba krbu je snadná, jen u krbu na dřevo to chce trpělivost,“ říká kamnář Jan Temr, mnohaletý člen Cechu kamnářů ČR. „Postup pro posezonní údržbu je třeba odlišit pro tři základní individuálně stavěná topidla: kachlová a omítaná akumulační kamna, kachlové sporáky a krby. U každého je potřeba něco trochu jiného,“ popisuje.

Přestože jaro považuje za ideální čas pro údržbu, setkává se s lidmi, kteří to nechávají naopak až na podzim na dobu před začátkem topné sezony. „Což není problém, údržbu lze provést vždycky, když necháte celý systém vychladnout. Raději pozdě, než nikdy,“ radí.

1. Kachlová (případně omítaná) akumulační kamna

Kromě občasného odpopelňování topeniště (vybírání popela) v průběhu topení, je nutné po sezoně vyčistit akumulační tahy od pevných usazenin (sazí, v horším případě dehtu). Pokud není uživatel dokonale znalý svých kamen i způsobu jejich čištění, je vždy lepší, pokud je čistí vždy kamnář, který je projektoval a stavěl.

Akumulační tahy jsou přístupné skrz čisticí kachle (otvory) v kachlovém nebo omítaném plášti, nebo samostatnými víčky. Kamna stavěná moderními postupy se vzduchovou mezerou mají obvykle víčka dvojí, otevření takových víček někdy vyžaduje speciální nářadí či přípravek.

Občas je nutná speciální čisticí štětka, která nepoškodí materiál tahů, jindy zase fígl, který zajistí, aby nedošlo k nenávratnému propadnutí demontovaného víčka do dutiny kamen.

Běžnou údržbou je také přespárování kachlů. Jejich spárování je však záležitost spíše estetická než funkční. Kachle jsou spojeny mnohem silnější vrstvou kamnářské hlíny nebo kamnářské malty až za spárou uvnitř kamen.

2. Kachlové kuchyňské sporáky

Oproti pokojovým akumulačním kamnům je sporák nutné v sezoně odpopelňovat mnohem častěji. Při každodenním vaření a pečení se spálí více dřeva a starší sporáky pak mají i horší kvalitu spalování.

Jak poznat kvalitní dřevo na topení

Kvalita dřeva spočívá především v obsahu vlhkosti. Sklo může být čisté pouze za předpokladu, že je spalováno čisté štípané dřevo s obsahem vody do 15-20 %, což znamená 2-3 roky přirozeně proschlé, případně rychleji „uměle“ sušené v sušárně.

Vnitřní části topeniště i šamotové cesty spalin je nutné čistit nejlépe jednou ročně po topné sezoně (respektive do začátku té další), vymazat šamotovou výmazovou hmotou nebo speciálním tmelem s vysokou tepelnou odolností.

Od sazí je potřeba vyčistit nejen topeniště, ale i celý tahový systém vedoucí ve sporáku pod plotnou k troubě, případně ke kamnovci na teplou vodu a dále do kouřovodu. Pro dobrou funkci pečení a ohřívání je také nutné pamatovat na nánosy na samotném těle trouby a kamnovce.

3. Krby

Každý, kdo má krb na dřevo, jistě bude souhlasit, že je kolem něj stále nepořádek, ale atmosféra, kterou dokáže praskající dřevo vytvořit, za to stojí. Nejjednodušší je údržba u krbů s krbovými vložkami, omezuje se prakticky jen na průběžné odpopelňování.

Neodstraňujte popel

Většina nových uživatelů krbu dělá zbytečnou chybu, když se snaží popel odstraňovat neustále a zcela. Je třeba si uvědomit, že popel obsahuje velké množství stále ještě nespáleného uhlíku, což je právě ta hořlavina, která dělá dřevo dřevem a představuje tak jeho pravou energetickou hodnotu.

Pokud tedy množství popela neobtěžuje tím, že např. při otevření dvířek vylétává do obývacího pokoje, je dobré si jej v topeništi v rozumné míře (tj. ve vrstvě cca 4-5 cm po celém dně topeniště) nechávat pro další topení.

O kvalitním fungování krbu často rozhoduje čistota komínu, a je tedy nutné jej pravidelně čistit. Pro tento účel bývá vybaven čisticím (a často zároveň i revizním) otvorem například v podobě vyjímatelné výdechové mřížky.

V některých případech ovšem takové čištění není možné technicky zajistit a je nutné nejprve vyndat deflektor (stropní desku) z krbové vložky a kouřovod vymetat touto cestou.

Zkontrolujte, zda není deflektor poškozen nebo do něj nenapadal nepořádek a nehrozí ucpání.

4. Více údržby čeká majitele teplovodních kamen a krbů

Chladné plochy teplovodních výměníků se logicky zanášejí podstatně více než rychle se ohřívající plochy šamotu. Podstatné je dodržování tří zásad spokojeného používání krbu či kamen: kvalitní výrobek, kvalitní dřevo a kvalitní obsluha, tedy správné dávkování dřeva a správné ovládání regulačních prvků.

Zvlášť důležité je při pořizování a provozu teplovodních topidel dbát na výběr dodavatele, na kvalitu skladování a přípravy dřeva (tedy štípání na správný rozměr) a na regulaci spalovacího procesu. Poslední podmínka je dnes už dobře řešitelná takzvanou automatickou elektronickou řídicí jednotkou spalování. Lze ji dokoupit za ceny řádově v tisícikorunách a ušetří hodně běhání kolem kamen při regulaci hoření.

5. Nezapomeňte na čištění skla

Pravidelnou nutnou údržbou kamen i krbů s pohledovými dvířky je čištění jejich skla.

Frekvence čištění zásadně závisí na třech již zmiňovaných faktorech: kvalitě topidla, kvalitě dřeva a kvalitě obsluhy, tedy správném dávkování dřeva a správném ovládání regulačních prvků.

Sklo raději drhněte častěji, aby nečistoty neměly čas vytvořit velkou vrstvu, která jde odstraňovat těžko.

6. Pečujte i o těsnění

Běžnou údržbou je také výměna těsnících provazců (šňůr) v rámu dvířek a pod jejich sklem, které v horizontu tří až pěti let ztrácí pružnost, a neplní tak těsnicí funkci.

Je třeba dát zejména pozor na používání stékavých tekutých přípravků na čištění skel krbů a kamen. Může se stát, že přípravek zateče do mezery mezi rámem dvířek a po vyschnutí vytvoří spolu se sazemi tvrdou hmotu. Ta zabrání tepelné dilataci skla, které pak praskne.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...