Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Šest rad, jak po topné sezoně uspat kamna, abyste příští rok nevyhořeli

aktualizováno 
Nejvhodnější doba na údržbu krbu nadchází v okamžiku, kdy skončí topná sezona. Udržovaný krb odvádí lepší práci a hlavně se tím prodlouží jeho životnost. Jinak se postupuje u kamen a u krbů.

Kuchyňská kamna se používají celý rok, ale krby a krbová kamna slouží jen přes topnou sezonu. | foto: Jan Temr

„Údržba krbu je snadná, jen u krbu na dřevo to chce trpělivost,“ říká kamnář Jan Temr, mnohaletý člen Cechu kamnářů ČR. „Postup pro posezonní údržbu je třeba odlišit pro tři základní individuálně stavěná topidla: kachlová a omítaná akumulační kamna, kachlové sporáky a krby. U každého je potřeba něco trochu jiného,“ popisuje.

Přestože jaro považuje za ideální čas pro údržbu, setkává se s lidmi, kteří to nechávají naopak až na podzim na dobu před začátkem topné sezony. „Což není problém, údržbu lze provést vždycky, když necháte celý systém vychladnout. Raději pozdě, než nikdy,“ radí.

1.Kachlová (případně omítaná) akumulační kamna

Kromě občasného odpopelňování topeniště (vybírání popela) v průběhu topení, je nutné po sezoně vyčistit akumulační tahy od pevných usazenin (sazí, v horším případě dehtu). Pokud není uživatel dokonale znalý svých kamen i způsobu jejich čištění, je vždy lepší, pokud je čistí vždy kamnář, který je projektoval a stavěl.

Fotogalerie

Akumulační tahy jsou přístupné skrz čisticí kachle (otvory) v kachlovém nebo omítaném plášti, nebo samostatnými víčky. Kamna stavěná moderními postupy se vzduchovou mezerou mají obvykle víčka dvojí, otevření takových víček někdy vyžaduje speciální nářadí či přípravek.

Občas je nutná speciální čisticí štětka, která nepoškodí materiál tahů, jindy zase fígl, který zajistí, aby nedošlo k nenávratnému propadnutí demontovaného víčka do dutiny kamen.

Běžnou údržbou je také přespárování kachlů. Jejich spárování je však záležitost spíše estetická než funkční. Kachle jsou spojeny mnohem silnější vrstvou kamnářské hlíny nebo kamnářské malty až za spárou uvnitř kamen.

2.Kachlové kuchyňské sporáky

Oproti pokojovým akumulačním kamnům je sporák nutné v sezoně odpopelňovat mnohem častěji. Při každodenním vaření a pečení se spálí více dřeva a starší sporáky pak mají i horší kvalitu spalování.

Jak poznat kvalitní dřevo na topení

Kvalita dřeva spočívá především v obsahu vlhkosti. Sklo může být čisté pouze za předpokladu, že je spalováno čisté štípané dřevo s obsahem vody do 15-20 %, což znamená 2-3 roky přirozeně proschlé, případně rychleji „uměle“ sušené v sušárně.

Vnitřní části topeniště i šamotové cesty spalin je nutné čistit nejlépe jednou ročně po topné sezoně (respektive do začátku té další), vymazat šamotovou výmazovou hmotou nebo speciálním tmelem s vysokou tepelnou odolností.

Od sazí je potřeba vyčistit nejen topeniště, ale i celý tahový systém vedoucí ve sporáku pod plotnou k troubě, případně ke kamnovci na teplou vodu a dále do kouřovodu. Pro dobrou funkci pečení a ohřívání je také nutné pamatovat na nánosy na samotném těle trouby a kamnovce.

3.Krby

Každý, kdo má krb na dřevo, jistě bude souhlasit, že je kolem něj stále nepořádek, ale atmosféra, kterou dokáže praskající dřevo vytvořit, za to stojí. Nejjednodušší je údržba u krbů s krbovými vložkami, omezuje se prakticky jen na průběžné odpopelňování.

Neodstraňujte popel

Většina nových uživatelů krbu dělá zbytečnou chybu, když se snaží popel odstraňovat neustále a zcela. Je třeba si uvědomit, že popel obsahuje velké množství stále ještě nespáleného uhlíku, což je právě ta hořlavina, která dělá dřevo dřevem a představuje tak jeho pravou energetickou hodnotu.

Pokud tedy množství popela neobtěžuje tím, že např. při otevření dvířek vylétává do obývacího pokoje, je dobré si jej v topeništi v rozumné míře (tj. ve vrstvě cca 4-5 cm po celém dně topeniště) nechávat pro další topení.

O kvalitním fungování krbu často rozhoduje čistota komínu, a je tedy nutné jej pravidelně čistit. Pro tento účel bývá vybaven čisticím (a často zároveň i revizním) otvorem například v podobě vyjímatelné výdechové mřížky.

V některých případech ovšem takové čištění není možné technicky zajistit a je nutné nejprve vyndat deflektor (stropní desku) z krbové vložky a kouřovod vymetat touto cestou.

Zkontrolujte, zda není deflektor poškozen nebo do něj nenapadal nepořádek a nehrozí ucpání.

4.Více údržby čeká majitele teplovodních kamen a krbů

Chladné plochy teplovodních výměníků se logicky zanášejí podstatně více než rychle se ohřívající plochy šamotu. Podstatné je dodržování tří zásad spokojeného používání krbu či kamen: kvalitní výrobek, kvalitní dřevo a kvalitní obsluha, tedy správné dávkování dřeva a správné ovládání regulačních prvků.

Zvlášť důležité je při pořizování a provozu teplovodních topidel dbát na výběr dodavatele, na kvalitu skladování a přípravy dřeva (tedy štípání na správný rozměr) a na regulaci spalovacího procesu. Poslední podmínka je dnes už dobře řešitelná takzvanou automatickou elektronickou řídicí jednotkou spalování. Lze ji dokoupit za ceny řádově v tisícikorunách a ušetří hodně běhání kolem kamen při regulaci hoření.

5.Nezapomeňte na čištění skla

Pravidelnou nutnou údržbou kamen i krbů s pohledovými dvířky je čištění jejich skla.

Frekvence čištění zásadně závisí na třech již zmiňovaných faktorech: kvalitě topidla, kvalitě dřeva a kvalitě obsluhy, tedy správném dávkování dřeva a správném ovládání regulačních prvků.

Sklo raději drhněte častěji, aby nečistoty neměly čas vytvořit velkou vrstvu, která jde odstraňovat těžko.

6.Pečujte i o těsnění

Běžnou údržbou je také výměna těsnících provazců (šňůr) v rámu dvířek a pod jejich sklem, které v horizontu tří až pěti let ztrácí pružnost, a neplní tak těsnicí funkci.

Je třeba dát zejména pozor na používání stékavých tekutých přípravků na čištění skel krbů a kamen. Může se stát, že přípravek zateče do mezery mezi rámem dvířek a po vyschnutí vytvoří spolu se sazemi tvrdou hmotu. Ta zabrání tepelné dilataci skla, které pak praskne.

Autor:




Nejčtenější

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Další z rubriky

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.