Šest rad, jak po topné sezoně uspat kamna, abyste příští rok nevyhořeli

aktualizováno 
Nejvhodnější doba na údržbu krbu nadchází v okamžiku, kdy skončí topná sezona. Udržovaný krb odvádí lepší práci a hlavně se tím prodlouží jeho životnost. Jinak se postupuje u kamen a u krbů.

Kuchyňská kamna se používají celý rok, ale krby a krbová kamna slouží jen přes topnou sezonu. | foto: Jan Temr

„Údržba krbu je snadná, jen u krbu na dřevo to chce trpělivost,“ říká kamnář Jan Temr, mnohaletý člen Cechu kamnářů ČR. „Postup pro posezonní údržbu je třeba odlišit pro tři základní individuálně stavěná topidla: kachlová a omítaná akumulační kamna, kachlové sporáky a krby. U každého je potřeba něco trochu jiného,“ popisuje.

Přestože jaro považuje za ideální čas pro údržbu, setkává se s lidmi, kteří to nechávají naopak až na podzim na dobu před začátkem topné sezony. „Což není problém, údržbu lze provést vždycky, když necháte celý systém vychladnout. Raději pozdě, než nikdy,“ radí.

1.Kachlová (případně omítaná) akumulační kamna

Kromě občasného odpopelňování topeniště (vybírání popela) v průběhu topení, je nutné po sezoně vyčistit akumulační tahy od pevných usazenin (sazí, v horším případě dehtu). Pokud není uživatel dokonale znalý svých kamen i způsobu jejich čištění, je vždy lepší, pokud je čistí vždy kamnář, který je projektoval a stavěl.

Fotogalerie

Akumulační tahy jsou přístupné skrz čisticí kachle (otvory) v kachlovém nebo omítaném plášti, nebo samostatnými víčky. Kamna stavěná moderními postupy se vzduchovou mezerou mají obvykle víčka dvojí, otevření takových víček někdy vyžaduje speciální nářadí či přípravek.

Občas je nutná speciální čisticí štětka, která nepoškodí materiál tahů, jindy zase fígl, který zajistí, aby nedošlo k nenávratnému propadnutí demontovaného víčka do dutiny kamen.

Běžnou údržbou je také přespárování kachlů. Jejich spárování je však záležitost spíše estetická než funkční. Kachle jsou spojeny mnohem silnější vrstvou kamnářské hlíny nebo kamnářské malty až za spárou uvnitř kamen.

2.Kachlové kuchyňské sporáky

Oproti pokojovým akumulačním kamnům je sporák nutné v sezoně odpopelňovat mnohem častěji. Při každodenním vaření a pečení se spálí více dřeva a starší sporáky pak mají i horší kvalitu spalování.

Jak poznat kvalitní dřevo na topení

Kvalita dřeva spočívá především v obsahu vlhkosti. Sklo může být čisté pouze za předpokladu, že je spalováno čisté štípané dřevo s obsahem vody do 15-20 %, což znamená 2-3 roky přirozeně proschlé, případně rychleji „uměle“ sušené v sušárně.

Vnitřní části topeniště i šamotové cesty spalin je nutné čistit nejlépe jednou ročně po topné sezoně (respektive do začátku té další), vymazat šamotovou výmazovou hmotou nebo speciálním tmelem s vysokou tepelnou odolností.

Od sazí je potřeba vyčistit nejen topeniště, ale i celý tahový systém vedoucí ve sporáku pod plotnou k troubě, případně ke kamnovci na teplou vodu a dále do kouřovodu. Pro dobrou funkci pečení a ohřívání je také nutné pamatovat na nánosy na samotném těle trouby a kamnovce.

3.Krby

Každý, kdo má krb na dřevo, jistě bude souhlasit, že je kolem něj stále nepořádek, ale atmosféra, kterou dokáže praskající dřevo vytvořit, za to stojí. Nejjednodušší je údržba u krbů s krbovými vložkami, omezuje se prakticky jen na průběžné odpopelňování.

Neodstraňujte popel

Většina nových uživatelů krbu dělá zbytečnou chybu, když se snaží popel odstraňovat neustále a zcela. Je třeba si uvědomit, že popel obsahuje velké množství stále ještě nespáleného uhlíku, což je právě ta hořlavina, která dělá dřevo dřevem a představuje tak jeho pravou energetickou hodnotu.

Pokud tedy množství popela neobtěžuje tím, že např. při otevření dvířek vylétává do obývacího pokoje, je dobré si jej v topeništi v rozumné míře (tj. ve vrstvě cca 4-5 cm po celém dně topeniště) nechávat pro další topení.

O kvalitním fungování krbu často rozhoduje čistota komínu, a je tedy nutné jej pravidelně čistit. Pro tento účel bývá vybaven čisticím (a často zároveň i revizním) otvorem například v podobě vyjímatelné výdechové mřížky.

V některých případech ovšem takové čištění není možné technicky zajistit a je nutné nejprve vyndat deflektor (stropní desku) z krbové vložky a kouřovod vymetat touto cestou.

Zkontrolujte, zda není deflektor poškozen nebo do něj nenapadal nepořádek a nehrozí ucpání.

4.Více údržby čeká majitele teplovodních kamen a krbů

Chladné plochy teplovodních výměníků se logicky zanášejí podstatně více než rychle se ohřívající plochy šamotu. Podstatné je dodržování tří zásad spokojeného používání krbu či kamen: kvalitní výrobek, kvalitní dřevo a kvalitní obsluha, tedy správné dávkování dřeva a správné ovládání regulačních prvků.

Zvlášť důležité je při pořizování a provozu teplovodních topidel dbát na výběr dodavatele, na kvalitu skladování a přípravy dřeva (tedy štípání na správný rozměr) a na regulaci spalovacího procesu. Poslední podmínka je dnes už dobře řešitelná takzvanou automatickou elektronickou řídicí jednotkou spalování. Lze ji dokoupit za ceny řádově v tisícikorunách a ušetří hodně běhání kolem kamen při regulaci hoření.

5.Nezapomeňte na čištění skla

Pravidelnou nutnou údržbou kamen i krbů s pohledovými dvířky je čištění jejich skla.

Frekvence čištění zásadně závisí na třech již zmiňovaných faktorech: kvalitě topidla, kvalitě dřeva a kvalitě obsluhy, tedy správném dávkování dřeva a správném ovládání regulačních prvků.

Sklo raději drhněte častěji, aby nečistoty neměly čas vytvořit velkou vrstvu, která jde odstraňovat těžko.

6.Pečujte i o těsnění

Běžnou údržbou je také výměna těsnících provazců (šňůr) v rámu dvířek a pod jejich sklem, které v horizontu tří až pěti let ztrácí pružnost, a neplní tak těsnicí funkci.

Je třeba dát zejména pozor na používání stékavých tekutých přípravků na čištění skel krbů a kamen. Může se stát, že přípravek zateče do mezery mezi rámem dvířek a po vyschnutí vytvoří spolu se sazemi tvrdou hmotu. Ta zabrání tepelné dilataci skla, které pak praskne.

Autor:



Nejčtenější

Skotská klapouchá. Kočičí společnice, která je stínem svého majitele

Klapouchost se projeví jen u jedinců, kteří jsou nositeli genu způsobujícího...

Jemná malá ouška sklopená dopředu dávají této kočce jedinečný výraz, těžko si ji spletete s jinou. Tedy pokud zdědila...

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...



Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Inteligentní kočka ocicat připomíná ocelota, ale aportuje jako pejsek

Jana Georgievová má chovný pár, kterému se nedávno narodila čtyři koťata. Toto...

Jana Georgievová za Žďárska chová atraktivní a inteligentní plemeno kočky domácí. Připomíná divokou šelmu ocelota, ale...

Vybíráme wapku: větší tlak, nebo průtok vody? Lepší je to sjednotit

Pro očistu tvrdých povrchů je dobrým pomocníkem vysokotlaký čistič.

U výběru tlakové myčky není rozumné honit se jenom za jediným parametrem, kterým se chlubí výrobci. Mnohem lepší je...

Další z rubriky

Někteří šílení sběratelé dávají jmění i za nedojedený toast celebrity

Sbírka Johna Hoatsona

Zaplatili byste desítky nebo stovky tisíc za použitý těhotenský test, vytržený zub, nakousnutý toast nebo nošené spodní...

VIDEO: Přines, vyber si a odnes. Celý týden se na Žižkově swapuje

Swap se neobejde bez dobrovolníků, kteří donesené věci pomáhají vážit a třídit.

Přines, co chceš poslat dál. Vyber si, co potřebuješ, nebo se ti to líbí a odnes si to. V množství ti ani v jednom...

TasteAtlas mapuje typické chutě, Česku přisoudil tlačenku i utopence

Mapování světa podle typických pokrmů

Projekt TasteAtlas by chtěl být světovým atlasem jídla a nápojů i encyklopedií chutí. Zatím zaznamenal více než deset...



Najdete na iDNES.cz