Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Když radiátor kape nebo se zavzdušňuje. Sedm otázek k předsezonní údržbě

aktualizováno 
Jsme sice teprve uprostřed léta, ale kontrolu topení rozhodně není dobré nechávat až na začátek topné sezony. Tehdy mají topenáři nejvíce práce a mohli by vás během prvních mrazíků nechat ve štychu, protože prostě nestíhají.

Výměna litinového radiátoru za ocelový | foto: Korado

Oslovili jsme odborníka Martina Preclíka ze společnosti Korado s několika otázkami, které mohou zajímat nejen lidi, kteří už teplovodní vytápění používají, ale i ty, kteří se chystají k rekonstrukci stávajícího otopného systému.

1.Jak poznat, že začne kapat?

Podle mého názoru jediným znakem může být koroze v okolí připojovacího závitu, která tam původně nebyla. To by značilo, že spoj není úplně těsný. Pokud nechcete strávit zimu tím, že pod kapající spoje budete „nastrkovat“ hrníčky, je čas volat topenáře, který spoj zkontroluje a přetěsní.

2.Jak často čistit topnou soustavu?

Na internetu kolují informace, že topná soustava by se měla jednou za čas vyčistit, čímž se zlepši průtok vody a celá účinnost systému.

Fotogalerie

Norma o projektování a montáži ústředního vytápění předepisuje propláchnutí zařízení před vyzkoušením a uvedením do provozu nebo při instalaci nového kotle do stávajících systémů. Smyslem této povinnosti je odstranit nežádoucí nečistoty z otopné soustavy, zejména o mechanické nečistoty, tuky, oleje a zbytkové produkty po sváření a pájení.

Jestliže jsou následně splněny požadavky výrobců jednotlivých komponent otopné soustavy (to je například zdroje tepla, otopných těles, potrubí atd.) na kvalitu vody v otopné soustavě, potom není potřeba soustavu čistit či jinak upravovat parametry vody.

Problém nastává v případech, kdy výše uvedené není splněno, zejména když není zamezeno vstupu vzdušného kyslíku (O2) do systému. Díky tomu potom dochází k pokračující korozi jednotlivých prvků systému.

V případě, že k takovým problémům dochází, doporučuji oslovit odborníky, kteří by měli být schopni odhalit a následně i řešit příčinu problému (například netěsnost v systému, nevhodný materiál potrubí, chybu v projektu, parametry vody).

Pak se přistupuje k úpravě části sytému, která problém způsobuje, nebo k chemickému, či fyzikálnímu odstraňování přítomného kyslíku.

3.Je vhodné napustit soustavu obyčejnou vodou, nebo raději použít nějakou speciální směs?

Ochrana vnitřního povrchu otopných těles je zabezpečena vodou v topném okruhu. Na počátku dochází k tomu, že kyslík obsažený v topné vodě reaguje s ocelovým povrchem za vzniku malého množství koroze na vnitřním povrchu. Toto spojení vytvoří ochrannou vrstvu, která je při nízkém obsahu kyslíku dobrou protikorozní ochranou. Důležité tedy je, aby se systém dal bez problémů odvzdušnit, aby se do systému nedostával vzdušný kyslík a aby zbytečně nedocházelo k opakovanému napouštění a vypouštění okruhu, respektive byla udržována standardní kvalita vody.

Co se týče kvality vody v topném systému, v případě ocelových otopných těles je nutné dodržet tyto hlavní znaky kvality vody:
- rozsah pH 8,5-9,5 (platí pro soustavu neobsahující hliník)
- celková tvrdost vody (obsah Ca + Mg iontů) do 1 mmol/l
- solnost v rozmezí 300 - 500 S/cm
- obsah kyslíku max. 0,1 mg/l

Otopná soustava musí být nepřetržitě naplněna vodou. V případě poruchy je nutné zkrátit opravu na nezbytně nutnou dobu a po dokončení okamžitě otopnou soustavu znovu naplnit.

Jestliže použitá voda splňuje výše popsané parametry, není žádná další úprava potřeba. V opačném případě je potřeba vodu upravit, možné je i použití inhibitorů (chmeckých látek, které snižují korozivní působení na kov). Na vhodnost použití roztoku doporučuji se zeptat dodavatele, který by měl garantovat vhodnost použití této látky v kombinaci s ocelovým tělesem či jednotlivými prvky systému.

4.Jaký je optimální návod k odvzdušnění radiátorů?

Odvzdušňování se provádí vždy na začátku topné sezony, ale i jejím v průběhu. Kdykoliv máme pocit, že radiátory topí méně. Už jen na dotyk je v tomto případě zřejmé, že v zavzdušněném radiátoru se teplo nerozprostírá rovnoměrně.

V zavzdušněných soustavách se často při každém sepnutí ozývá bublání. V takových případech je nutnou podmínkou dobrého chodu celé soustavy její odvzdušnění. Doporučuje se začít od nejníže položených radiátorů a skončit u těch nejvýše položených.

U odvzdušňování radiátorů se vedou spory, zda by při něm nemělo být spuštěno oběhové čerpadlo a zda je vhodnější odvzdušňovat za studena či zahřáté radiátory. Ať už se rozhodnete jakkoli, je princip jasný: dostat z radiátorů nežádoucí vzduch pryč.

Vzduch z topných těles vypusťte otočením odvzdušňovacího ventilu doleva. Ventil uzavřete ihned, jakmile přestane syčet unikající vzduch a z ventilu začne kapat voda. Tento postup opakujte po půlhodině znovu, to již však nechejte odkapat asi tak půl decilitru vody.

Po odvzdušnění prověříme množství vody v systému a tlak a případně vodu dopustíme, čímž se i zvýší provozní tlak.

5.Zanášejí se radiátory vodním kamenem?

Ano. Souvisí to opět s kvalitou vody v systému. To znamená, že pokud voda vyhovuje, vyvarujete se tak následným problémům.

Vodní kámen může mít závažné škodlivé účinky na životnost kotle a energetickou účinnost ústředního topení. Usazuje se na stěnách nádob, trubek, a podobě ve formě pevného povlaku, který s časem narůstá do síly. Zvláště pak se vodní kámen tvoří tam, kde dochází ke změnám teploty v rozmezí do 100 °C.

Působení tvrdé neupravené vody a souvisejících korozních procesů na topnou soustavu je všeobecně známé. Proto existuje řada výrobců „topenářské chemie a zařízení“ pro úpravu napájecí a oběhové vody, protikorozní ochranu a čištění již zanesených topných soustav.

6.Jaké jsou modely moderního nizkoobjemového radiátoru, které by mohly nahradit litinové panelákové?

Deskové otopné těleso v provedení RADIK KLASIK-R je upravené pro rychlou náhradu článkových litinových nebo ocelových radiátorů s připojovací roztečí 500 mm. Umožňuje levé, nebo pravé boční připojení na rozvod otopné soustavy a konstrukcí je určeno pro otopné soustavy s nuceným nebo samotížným oběhem.

Ze zadní strany jsou přivařeny dvě horní a dolní příchytky, otopná tělesa o délce 1 800 mm a delší mají navařena šest příchytek.Široký typový sortiment umožňuje vždy vybrat tu nejvhodnější adekvátní délku.

7.Když si je teď o prázdninách nechám vyměnit, nemůže to dělat neplechu v otopném systému panelového domu, který má nějak vyváženou soustavu?

Pokud měním tělesa v celém bytě a tato tělesa mají stejný výkon jako původní, nemělo by to mít na nic vliv. Vždy je však dobré (a někdy i nutné) konzultovat výměnu se společenstvím vlastníků jednotek, družstvem či provozovatelem kotelny.

Autor:




Nejčtenější

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich v jednom z konfrontačních rozhovorů s majitelem Bílého koníčka...
VIDEO: Z Třeboně jede Pohlreich nadšený i znechucený, hvězdu dá a nedá

Jako předkrm vydlabané plněné brambory, po kterých už máte dost. Neestetické lečo, které může chutnat milionově, ale do restaurace nepatří. Majitel, který se...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.