Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Plátky libové krkovičky proměňte v úžasný dlabanec podle Sapíka

aktualizováno 
K pořádnému kusu masa se listová jarní zelenina hodí. Podle šéfkuchaře Jaroslava Sapíka, který má českou kuchyni v malíčku, jde navíc obojí dobře zkombinovat i s oblíbenou houbovou omáčkou. Pokud houby milujete, můžete je dokonce v sezoně využít k jakýmkoliv grilovaným masům.

S krkovičkou si pravděpodobně takto pohrajete, když pozvete třeba přátele, takže se vám rozpočet pro šest osob bude hodit. Jinak si recept samozřejmě přepočítejte podle potřeby.

Fotogalerie

Potřebovat budete 6 libovějších plátků krkovice, 6 plátků veky nebo jiné bílé pečivo (třeba rohlíky či housky, zhruba den staré, pečiva by mělo být méně než masa), 150 g libového uzeného boku, špenát (místo něj můžete použít i polníček či jinou jarní zeleň, třeba kopřivy), 1 najemno nakrájenou cibuli, 100 g másla, 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť), 150 ml smetany na vaření, sůl, pepř a trochu muškátového květu.

Na omáčku si připravte 50 g másla, 100 g sušených hub (případně čerstvé houby), 1 cibuli, 1 až 2 lžíce hladké mouky, 200 ml smetany na vaření, čtvrt lžičky utřeného česneku, 2 až 3 lžíce majonézy, 1 kg vařených brambor, 2 lžičky sádla a hrst medvědího česneku.

Příprava uhlířského měšce s houbovou omáčkou

Dejte si předem vařit namočené sušené houby (pokud nemáte čerstvé) a zvlášť brambory na přílohu. K těm přidejte lístky medvědího česneku.  

Krkovičku, která by neměla být moc tučná, nakrájejte na plátky.
Plátky krkovičky pěkně rozklepejte.
Plátky krkovičky lehce osolte a opepřete.

Plátky krkovičky pěkně naklepejte a lehce osolte a opepřete.

Pečivo nakrájejte na kostičky.
Pečivo osolte, lehce popraště muškátovým květem a přendejte do misky.
Očištěný špenát pokrájejte.

Pečivo pokrájejte na kostičky, osolte a lehce poprašte muškátovým květem. Špenátové listy také pokrájejte, vsypte k pečivu a v misce vše promíchejte.

Uzený bok pokrájejte na kostičky.
Kostičky dejte prohřát na pánev s kouskem másla.
K uzenému masu přidejte i pokrájenou cibuli a také jen nechte prohřát.

Uzený bok si nakrájejte na kostičky, cibuli také. Na pánvi rozehřejte polovinu másla, přidejte uzený bok - jen ho ale ohřejte, aby uzené maso pustilo vůni, nevyškvařujte ho. Přisypte ještě cibuli a také ji spolu s uzeným prohřejte.

Veškeré ingredience na nádivku pečlivě promíchejte.
Přidejte žloutky.
Přidejte pevný sníh ušlehaný z bílků.

Poté směs z pánve smíchejte s nakrájeným špenátem a pečivem. Vmíchejte nejprve žloutky a poté pevný sníh ušlehaný z bílků.

Směs na nádivku prolijte smetanou.
Pekáček vytřete sádlem.
Na pekáček přihoďte pokrájenou cibuli a pár snítek rozmarýnu.

Nádivkovou směs nakonec ještě zalijte smetanou a promíchejte. Připravte si zapékací mísu, kterou vytřete sádlem nebo máslem, přidejte pár větviček rozmarýnu a nahrubo nakrájenou cibuli.

Nádivky dejte na každý plátek jen tak akorát, aby šla pěkně zabalit.
Protilehlé strany masového plátku stáhněte pěkně k sobě.
Plátek zabalte do tvaru měšce (naplněného nádivkou)  převažte nití.

Na každý plátek masa dejte přiměřený kopeček nádivky a kraje plátku stáhněte tak, abyste mohli maso s náplní svázat do tvaru měšce. Nit moc nezatahujte.

Nit zavažte, ale nestahujte tak, aby se zařezávala do masa - budete ji muset...
Měšce poskládejte na pekáček jeden vedle druhého.
Pekáček s masem strčte do rozehřáté trouby.

Naskládejte do zapékací mísy a pečte v troubě předehřáté na 200°C asi půl hodiny, až maso změkne. (Z každého měšce pak před podáváním odstraňte nit.)

Lehce orestujte pokrájenou cibulku a přidejte k ní uvařené houby.

Lehce orestujte pokrájenou cibulku a přidejte k ní uvařené houby.

Mezitím si připravte omáčku: v kastrolu rozehřejte máslo, vsypte na něj najemno nakrájenou cibuli, zaprašte lžící mouky a orestujte. Zalijte vařenými houbami i s tekutinou, promíchejte a přiveďte k varu. Vlijte smetanu, přidejte česnek. Osolte, opepřete a omáčku zjemněte několika lžícemi majonézy.

Uhlířský měšec s restovanými brambory, houbovou omáčkou a bylinkami.

Uhlířský měšec s restovanými brambory, houbovou omáčkou a bylinkami.

Vařené brambory lehce promastěte sádlem, přidejte k nim nakrájený medvědí česnek, případně další bylinky podle chuti, promíchejte a prohřejte. Naservírujte na talíř spolu s uhlířským měšcem, který případně můžete rozkrojit, a vše přelijte houbovou omáčkou.

Pokud chcete vidět šéfkuchaře Jaroslava Sapíka vidět připravovat další dobroty z českých ingrediencí, zapněte si v nedělní podvečer televizi Prima. 

Autor:




Nejčtenější

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Další z rubriky

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.