Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vyprané prádlo páchne zatuchlinou, když perete jen na nízké teploty

aktualizováno 
Zatímco většinou věšíte jakžtakž vonící prádlo, čas od času z pračky vytáhnete oblečení, které je cítit zatuchlinou? Možných důvodů a řešení je hned několik, nejpravděpodobněji perete jen s malým množstvím vody a na nižší teploty.

Občas se stane, že z pračky vytáhnete prádlo sice vyprané, ale nevábně páchnoucí. | foto: Profimedia.cz

"Vypadá to, jako kdybychom nechali prádlo celý den v bubnu zavřené pračky, ale věším ho hned, přesto páchne, zvláště tmavé, mám dojem," popisuje v jedné z webových diskusí na tohle téma čtenářka Lucie. Filtr pračky čistí pravidelně a tvrdí, že v něm proto většinou nic není.

Opravář praček a myček Jan Švestka, který se stará o spotřebiče AEG a Electrolux, má vysvětlení, které nepotěší příznivce ekologie. Podle něj je příčinou stále oblíbenější praní při nízkých teplotách a s nižší spotřebou vody.

"Z pračky se proto nevypláchnou všechny po různých koutech usazené a zahnívající nečistoty, jako jsou různé nitě, vlasy, chlupy a podobně. Ty se mohou uvolňovat nárazově, proto některé várky prádla páchnou a některé ne," vysvětluje.

Mezi další možné příčiny patří také používání pracích gelů, některé z nich totiž mohou kvůli konzistenci zanášet úzká místa, kterými se mají spláchnout do pračky. Bohužel, podobný efekt má i úsporný a k přírodě přátelský mýdlový sliz, případně používání nekvalitních, levných aviváží.

Lze vyzkoušet několik možných řešení

Jako první pomoc vyčistěte důkladně filtr, a pokud to jde, vyberte usazeniny i z prostoru za ním. Pravidelně pouštějte pračku na vysokou teplotu a na delší program, ručníkům praní na 60 ani na 90 stupňů neublíží a vás to jednou za dva až tři týdny nepřivede na mizinu.

Zelený tip

Pusťte naprázdno program na 90 stupňů a místo prášku do pračky nalijte lahev octa, je to přírodní dezinfekce a navíc uvolní případné vápenaté usazeniny, které rovněž zhoršují průtok vody pračkou.

Také můžete vyzkoušet čistič pračky Denkt Mit, což je privátní značka drogerie DM. Balení stojí 40 korun, používá se dvakrát až třikrát ročně. Na zanesený zásobník od pračky se osvědčil i koupelnový čistič z řady Cif Power Cream ve spreji, ideální je nechat ho působit přes noc.




Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Další z rubriky

Čtenářské recepty: Grilovaný čerstvý tuňák s opečenými bramborami

Tuňák s pečenými bramborami a rajčatovým salátem

V dalším dílu naší grilovací soutěže přinášíme recept, který udělá radost všem milovníkům ryb. Tentokrát si můžete...

VIDEO: Smrkové výhonky využijete v kuchyni jako koření i na marmeládu

Smrkové výhonky jsou jakousi alternativní sezonní jarní zeleninou, kterou...

K volně dostupnému jarnímu býlí v podobě medvědího česneku či pampelišek, které může obohatit váš jídelníček, si v...

Burgery, panenka i zelenina. Další várka příspěvků do grilovací soutěže

Hovězí hamburger s vlastními houskami

Nejnovější přispěvatelé do naší soutěže pokryli široké grilovací spektrum. Vedle burgerové klasika tak na rošt házejí...

Najdete na iDNES.cz