Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyprané prádlo páchne zatuchlinou, když perete jen na nízké teploty

aktualizováno 
Zatímco většinou věšíte jakžtakž vonící prádlo, čas od času z pračky vytáhnete oblečení, které je cítit zatuchlinou? Možných důvodů a řešení je hned několik, nejpravděpodobněji perete jen s malým množstvím vody a na nižší teploty.

Občas se stane, že z pračky vytáhnete prádlo sice vyprané, ale nevábně páchnoucí. | foto: Profimedia.cz

"Vypadá to, jako kdybychom nechali prádlo celý den v bubnu zavřené pračky, ale věším ho hned, přesto páchne, zvláště tmavé, mám dojem," popisuje v jedné z webových diskusí na tohle téma čtenářka Lucie. Filtr pračky čistí pravidelně a tvrdí, že v něm proto většinou nic není.

Opravář praček a myček Jan Švestka, který se stará o spotřebiče AEG a Electrolux, má vysvětlení, které nepotěší příznivce ekologie. Podle něj je příčinou stále oblíbenější praní při nízkých teplotách a s nižší spotřebou vody.

"Z pračky se proto nevypláchnou všechny po různých koutech usazené a zahnívající nečistoty, jako jsou různé nitě, vlasy, chlupy a podobně. Ty se mohou uvolňovat nárazově, proto některé várky prádla páchnou a některé ne," vysvětluje.

Mezi další možné příčiny patří také používání pracích gelů, některé z nich totiž mohou kvůli konzistenci zanášet úzká místa, kterými se mají spláchnout do pračky. Bohužel, podobný efekt má i úsporný a k přírodě přátelský mýdlový sliz, případně používání nekvalitních, levných aviváží.

Lze vyzkoušet několik možných řešení

Jako první pomoc vyčistěte důkladně filtr, a pokud to jde, vyberte usazeniny i z prostoru za ním. Pravidelně pouštějte pračku na vysokou teplotu a na delší program, ručníkům praní na 60 ani na 90 stupňů neublíží a vás to jednou za dva až tři týdny nepřivede na mizinu.

Zelený tip

Pusťte naprázdno program na 90 stupňů a místo prášku do pračky nalijte lahev octa, je to přírodní dezinfekce a navíc uvolní případné vápenaté usazeniny, které rovněž zhoršují průtok vody pračkou.

Také můžete vyzkoušet čistič pračky Denkt Mit, což je privátní značka drogerie DM. Balení stojí 40 korun, používá se dvakrát až třikrát ročně. Na zanesený zásobník od pračky se osvědčil i koupelnový čistič z řady Cif Power Cream ve spreji, ideální je nechat ho působit přes noc.





Nejčtenější

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Detail hlavy psa
Rumunský carpatin: pro pohodový život je to značka ideál

Kdo se setká s carpatinem, pozná jeho neskutečně klidnou a vyrovnanou povahu. Pokud tedy zrovna neohrožujete jeho stádo ovcí či rodinu. To netradiční plemeno...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Další z rubriky

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.