Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Odborník: Halogenovým žárovkám zbývají dva roky, úsporné umřou samy

aktualizováno 
Halogenovým žárovkám zbývají ještě něco přes dva roky, dokud jejich výrobu nezakáže Evropská komise. Ale do té doby zřejmě trh plně ovládnou LED svítidla. A úsporky, které celý proces nastartovaly, zřejmě zmizí do propadliště dějin. Jsou sice úsporné, ale mají také spoustu nevýhod.

Poslední roky pro halogenovou žárovku | foto: Profimedia.cz

Evropská komise v roce 2009 původně předložila návrh na zákaz halogenových zdrojů, přesněji všech zdrojů s energetickou hodnotou D nižší s datem 1. září 2016, což odůvodnila tím, že sedm let je dostatečně dlouhá doba na to, aby se mohli výrobci připravit.

Největší výrobci žárovek ovšem lobbovali tak dlouho, že 17. dubna 2015 členské státy posunuly zákaz halogenových žárovek o dva roky na 1. září 2018.

„Výrobci argumentovali tím, že sedm let je moc krátká doba na to, aby vyvinuli LED zdroje dostatečně kvalitní a levné, aby mohly úplně nahradit takzvané halogenky,“ říká Filip Pfeifer z prodejně-poradenského portálu eSvětlo.cz. Členské státy nakonec souhlasily s tvrzením, že LED světelné zdroje ještě nejsou dostatečně efektivní, aby se už letos staly jediným dostupným svítidlem na trhu.

Od 1. 9. 2018 tak bude v EU celoplošně zakázáno prodávat halogenové zdroje. Ale zákaz se bude týkat hlavně halogenových zdrojů, které mají klasický tvar. Bodové (s označením GU10) s různými úhly budou pořád v prodeji, stejně jako diody, halogenové reflektory a halogenové trubice. Halogenových zdrojů rozšířených v autoprůmyslu, které tvoří velkou část těchto zdrojů, se tedy zákaz nedotkne.

Jak fungují halogenové zdroje

V první řadě mají pětkrát vyšší spotřebu než LEDkové žárovky a vydávají teplo. „Halogenky jsou takové klasické žárovky na steroidech, obsahují sice wolframové vlákno, ale zároveň směs plynů obsahující halogeny, převážně se jedná o jód,“ přibližuje Pfeifer.

Hodnoty Ra

Ra (anglicky CRI - color rendering index) může dosahovat hodnot od 0 do 100. Udává, jak pod tímto zdrojem světla budeme schopni rozeznávat barvy. Hodnota Ra = 0 znamená, že při tomto osvětlení není možno rozeznat barvy. Naproti tomu Ra = 100 ukazuje na světelný zdroj s přirozeným podáním barev, jako bychom je vnímali při slunečním osvětlení.

Blízko hodnotě 100 je klasická wolframová žárovka. U LED čipů to bývá v rozsahu 60-95. Avšak čím je vyšší index podání barev, o to nižší svítivost. Čím vyšší Ra, tím lépe se pod světlem budete cítit.

Zdroj: V-TAC.cz

Halogenové zdroje se pohybují na škále teploty světla mezi 2 900 až 3 100 K, u speciálních typů až 3 400 K (ale ty vydrží jen 15 hodin). Podání barev mají na výbornou, Ra = 100. Mají okamžitý start a vyrábějí se hodně výkonné verze pro průmyslové účely. Maximální životnost je u speciálních modelů pět tisíc hodin.

Halogenové zdroje mají hned několik nevýhod. Jsou hodně citlivé na napájecí napětí a při slabším výkyvu úplně ztmavnou. Nedají se téměř vůbec stmívat, jsou složité na výrobu a obsahují již zmíněné halogeny, které škodí životnímu prostředí.

Úsporky zůstanou

Alternativou nadále zůstávají úsporné žárovky, které se budou moci vyrábět i po roce 2018. Oproti LEDkám mají spoustu minusů, počínaje pomalým startem. Po zapnutí světla se tedy musí čekat několik desítek sekund, než žárovka začne svítit na plný výkon. Také mají kratší životnost a postupem času ztrácejí svítivost. Obsahují rtuť, kvůli které byly zakázány klasické teploměry. „Co je ale také podstatné, po vypnutí musíte čekat asi 30 minut, než úsporku znovu zapnete. V opačném případě se rapidně zkracuje životnost. Očekáváme, že tyto zdroje skončí také, protože si je zákazníci prostě přestanou kupovat,“ uzavírá Filip Pfeifer.

Autor:




Nejčtenější

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Další z rubriky

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.