Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Odborník: Halogenovým žárovkám zbývají dva roky, úsporné umřou samy

aktualizováno 
Halogenovým žárovkám zbývají ještě něco přes dva roky, dokud jejich výrobu nezakáže Evropská komise. Ale do té doby zřejmě trh plně ovládnou LED svítidla. A úsporky, které celý proces nastartovaly, zřejmě zmizí do propadliště dějin. Jsou sice úsporné, ale mají také spoustu nevýhod.

Poslední roky pro halogenovou žárovku | foto: Profimedia.cz

Evropská komise v roce 2009 původně předložila návrh na zákaz halogenových zdrojů, přesněji všech zdrojů s energetickou hodnotou D nižší s datem 1. září 2016, což odůvodnila tím, že sedm let je dostatečně dlouhá doba na to, aby se mohli výrobci připravit.

Největší výrobci žárovek ovšem lobbovali tak dlouho, že 17. dubna 2015 členské státy posunuly zákaz halogenových žárovek o dva roky na 1. září 2018.

„Výrobci argumentovali tím, že sedm let je moc krátká doba na to, aby vyvinuli LED zdroje dostatečně kvalitní a levné, aby mohly úplně nahradit takzvané halogenky,“ říká Filip Pfeifer z prodejně-poradenského portálu eSvětlo.cz. Členské státy nakonec souhlasily s tvrzením, že LED světelné zdroje ještě nejsou dostatečně efektivní, aby se už letos staly jediným dostupným svítidlem na trhu.

Od 1. 9. 2018 tak bude v EU celoplošně zakázáno prodávat halogenové zdroje. Ale zákaz se bude týkat hlavně halogenových zdrojů, které mají klasický tvar. Bodové (s označením GU10) s různými úhly budou pořád v prodeji, stejně jako diody, halogenové reflektory a halogenové trubice. Halogenových zdrojů rozšířených v autoprůmyslu, které tvoří velkou část těchto zdrojů, se tedy zákaz nedotkne.

Jak fungují halogenové zdroje

V první řadě mají pětkrát vyšší spotřebu než LEDkové žárovky a vydávají teplo. „Halogenky jsou takové klasické žárovky na steroidech, obsahují sice wolframové vlákno, ale zároveň směs plynů obsahující halogeny, převážně se jedná o jód,“ přibližuje Pfeifer.

Hodnoty Ra

Ra (anglicky CRI - color rendering index) může dosahovat hodnot od 0 do 100. Udává, jak pod tímto zdrojem světla budeme schopni rozeznávat barvy. Hodnota Ra = 0 znamená, že při tomto osvětlení není možno rozeznat barvy. Naproti tomu Ra = 100 ukazuje na světelný zdroj s přirozeným podáním barev, jako bychom je vnímali při slunečním osvětlení.

Blízko hodnotě 100 je klasická wolframová žárovka. U LED čipů to bývá v rozsahu 60-95. Avšak čím je vyšší index podání barev, o to nižší svítivost. Čím vyšší Ra, tím lépe se pod světlem budete cítit.

Zdroj: V-TAC.cz

Halogenové zdroje se pohybují na škále teploty světla mezi 2 900 až 3 100 K, u speciálních typů až 3 400 K (ale ty vydrží jen 15 hodin). Podání barev mají na výbornou, Ra = 100. Mají okamžitý start a vyrábějí se hodně výkonné verze pro průmyslové účely. Maximální životnost je u speciálních modelů pět tisíc hodin.

Halogenové zdroje mají hned několik nevýhod. Jsou hodně citlivé na napájecí napětí a při slabším výkyvu úplně ztmavnou. Nedají se téměř vůbec stmívat, jsou složité na výrobu a obsahují již zmíněné halogeny, které škodí životnímu prostředí.

Úsporky zůstanou

Alternativou nadále zůstávají úsporné žárovky, které se budou moci vyrábět i po roce 2018. Oproti LEDkám mají spoustu minusů, počínaje pomalým startem. Po zapnutí světla se tedy musí čekat několik desítek sekund, než žárovka začne svítit na plný výkon. Také mají kratší životnost a postupem času ztrácejí svítivost. Obsahují rtuť, kvůli které byly zakázány klasické teploměry. „Co je ale také podstatné, po vypnutí musíte čekat asi 30 minut, než úsporku znovu zapnete. V opačném případě se rapidně zkracuje životnost. Očekáváme, že tyto zdroje skončí také, protože si je zákazníci prostě přestanou kupovat,“ uzavírá Filip Pfeifer.

Autor:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....



Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta...

Další z rubriky

Veganská strava i neplýtvání. Deset trendů pro gastronomii v roce 2018

Náplavka Street Food

Světem gastronomie kolují tradičně na konci roku velké předpovědi do budoucna. Americká National Restaurant Association...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Číšnický, křidélkový, nebo pákový? Každý otvírák má svá pro a proti

Otevřít víno vypadá jako triviální úkon, ale s nekvalitní vývrtkou to dá hodně...

Otevření lahve vína je pro mnoho lidí problém a zvláště ženy s tím mohou mít problém. Normálně nechávají tento proces...

Najdete na iDNES.cz