Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Češi zkoušejí vyrobit umělé maso. Chtějí, aby stálo stokorunu za kilo

Do výzkumu výroby kvalitního a přitom pokud možno co nejlevnějšího umělého masa jsou ve světě investovány stovky milionů dolarů. Uspět se snaží i česká firma Bene Meat Technologies, popisuje týdeník 5plus2.

Pokusy s kultivací masa v laboratořích probíhá po celém světě už mnoho let. | foto: Profimedia.cz

Snaha o udržitelný život na Zemi vede odborníky k hledání cest, jak zajistit dostatek masa a přitom omezit porážku stovek tisíc kusů dobytka denně. Vedou k tomu dvě cesty. Buď vyrábět maso „rostlinné“, což je ovšem jen jeho náhražka; nebo maso „umělé“. 

„Hlavní rozdíl je v tom, že rostlinné maso není maso, ale jeho náhražka jinými, podobně chutnajícími složkami. Umělé, respektive kultivované maso je maso, které vzniká stejně jako ve zvířeti, jen mimo něj,“ popisuje Roman Kříž, vývojář umělého masa z české laboratoře Bene Meat Technologies.

Z milimetru bude masa jako ze dvou set býků

Jak si tedy takovou tvorbu umělého masa představit? „Vyvíjíme způsob, jak zvířeti odebrat maličký kus svalu, vybrat z něj buňky tvořící svalovou tkáň, ty následně namnožit a zformovat z nich zase zpátky svalovou tkáň. Hodně svalové tkáně,“ popisuje zkráceně mechanismus výroby. 

Umělé maso dnes mnoho firem po celém světě již vyrábí, ovšem celý proces je velmi drahý. 

3D tisk, respektive tvorba svaloviny řízeným skládáním buněk, pomáhá vytvořit...

K vytvoření finálního kusu masa pomáhá i 3D tiskárna. „3D tisk, respektive tvorba svaloviny řízeným skládáním buněk, pomáhá vytvořit kousky kultivovaného masa, nicméně podle nás to není technologie, která by šla u buněk používat ve velkém tak, aby to dávalo ekonomický smysl,“ vysvětluje ředitel Bene Meat Technologies Roman Kříž. 

Vítězem v pomyslném závodě bude ten, kdo najde způsob, jak vyrobit umělé maso co nejlevněji. 

„Na samotnou výrobu se ještě nesoustředíme. Pokud bychom se teď pustili do výroby ve velkém, neměli bychom šanci se dostat pod pět tisíc korun za kilo ‚mletého‘ hovězího. To nechceme,“ popisuje Kříž současný stav. 

„Představte si, že z buněk, které se vejdou na plošku 1×1 milimetr, budeme mít po nějakých třech měsících maso jako z dvou set býků. Rádi bychom se dostali na cenu kolem stovky korun za kilo ‚mletého‘ kultivovaného masa. Jen tak se stane skutečnou alternativou pro lidstvo, nikoliv jen zajímavostí pro bohaté,“ vysvětluje. 

První umělé maso už od roku 2013

První hamburger z umělého hovězího masa na světě vyrobil už v roce 2013 nizozemský vědec Mark Post, spoluzakladatel společnosti Mosa Meats. A byla to velmi drahá záležitost. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

„Vychovat“ v laboratoři 20 tisíc vláken burgeru o váze 450 gramů trvalo tři měsíce a stálo 1,2 milionu dolarů. V následujících letech však cena prudce klesla. V březnu 2017 se společnost Memphis Meats dostala na cenu devět tisíc dolarů za 450 gramů laboratorně vypěstovaného kuřecího masa, rok poté její generální ředitel oznámil, že cena klesla pod tisíc dolarů. 

Ještě v roce 2019 se mluvilo o 250 dolarech, dnes už firmy slibují hamburger o 450 gramech za 50 dolarů. Celý proces zlevňuje fakt, že výroba se přesouvá z laboratoří k automatizovaným systémům.

Po hovězím další druhy

Bene Meat Technologies byli založeni v lednu 2020. Zatím se soustředí na kultivaci hovězího masa, co ale drůbeží, vepřové či krevety nebo třeba ryby? 

Vývoj umělého masa v české laboratoři Bene Meat Technologies

„Až zvládneme hovězí, pustíme se i do dalších druhů masa. Nicméně hodně věcí funguje u různých živočichů různě. Nevěděl jsem třeba, že nejbližším ‚příbuzným‘ krávy je geneticky velryba – není to prostě tak jednoduché,“ dodává Roman Kříž, který přiznává, že své kultivované maso zatím neochutnal. 

„Ještě nemáme finální produkt. Ale bude ze stejných buněk jako maso ze zvířete, takže by mělo chutnat stejně,“ uzavírá.

Postup výroby laboratorního masa podle Romana Kříže

Ředitel Bene Meat Technologies Roman Kříž

Pokud to zjednoduším, pak z odebraného vzorku svaloviny vyizolujeme svalové buňky, tukové buňky a fibroblasty. Ty tvoří základ svalu. Každý typ buněk dáme zvlášť a snažíme se ho (pro každou buňku ve specifických podmínkách) co nejvíce namnožit. 

Pak buňky dáme dohromady a působíme na ně tak, aby vznikla svalová vlákna, konkrétní postupy jsou naším know-how. Onen vyrobený ‚kus masa‘ je něco jako svatý grál pro všechny firmy, které kultivované maso vyvíjejí. 

Buňky totiž k přežití potřebují kyslík a živiny, které jsou jim v těle přirozeně dodávány z krevních vlásečnic, kterými je tkáň hustě protkaná. 

My máme teoretický koncept, jak takovou síť kapilár vytvořit, na kterém také pracujeme. Máme imortalizované linie potřebných buněk, umíme buňky kultivovat v médiu bez fetálního bovinního séra, pracujeme na vývoji našeho kultivačního média a systému jeho recyklace, vyvíjíme vlastní bioreaktory. Věříme, že s levným kultivačním médiem je levná výroba dosažitelná.

Slovníček pojmů

  • Fetální bovinní sérum: Součást živného média, iniciuje buňky k dělení, a tedy i růst celé kultury. Získává se ze zvířecích embryí. Je však velmi drahé.
  • Bioreaktor: Umělé zařízení sloužící ke kultivaci živočišných buněk. Kultivované maso = termín označující maso (zahrnující svalové buňky, tukové buňky, pojivové tkáně, krev a další složky) produkované kultivací zvířecích buněk, nikoli porážkou živého zvířete.
  • Imortalizace: Proces nekonečného dělení. 
  • Kultivační médium: Roztok s živinami, ve kterém se kultivují svalové buňky. 
  • Fibroblast: Základní buňka vazivové tkáně.
Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti

19. dubna 2024

Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...

Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů

18. dubna 2024

Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...