Jen ocet, slupky z citronů a panák vodky a vyrobíte univerzální čistič

aktualizováno 
Některé čističe si blogerka Marcela Sobotová doma vyrábí sama. Obvykle z běžných kuchyňských surovin a s jednoduchým postupem. Její snad největší objev za poslední dva roky je univerzální citronový čistič.

Slupky z citronu s octem uzavřete do sklenice a skladujte na temném místě. | foto: Zijememinimalismem.cz

„Výrobní cena 10 Kč, výroba 10 minut, funkčnost 100 %. Chci vám ukázat můj prověřený recept, jak jej vyrábím. Lépe řečeno, jak jej namíchám a nechám pracovat přírodu za mě,“ popisuje na svém blogu Žijememinimalismem.cz.

Jedinou nevýhodou tohoto receptu je čas. „Přírodu musíme nechat pracovat tři měsíce. Tudíž čím dříve ho namícháte, tím dříve ho vyzkoušíte,“ říká blogerka a pokračuje svým návodem.

Nač takový čistič

Vlastnosti octa, citronu, alkoholu a tea tree působí jako čisticí kombo. Desinfikuje, odstraňuje mastnotu i vodní kámen a je antibakteriální. Zároveň netoxické a ekologické. Jeho univerzálností rozhodně zabijete více much jednou ranou.

Budete potřebovat

  • běžný kvasný 8% ocet
  • slupky ze dvou vymačkaných citronů
  • esenciální olej tea tree
  • vysokoprocentní alkohol
  • větší uzavíratelnou sklenici
  • rozprašovač s pumpičkou na hotový čistič

Čistič používám k mytí nejrůznějších nánosů zašlé špíny ve dřezu, sprchovém koutě, na kovové desce sporáku, na dlaždicích v kuchyni. Funguje také na vodovodní baterie na čištění usazenin z vodního kamene.

Čistič nastříkejte a nechte chvilku působit, než zasáhnete houbičkou, kartáčkem nebo hadrem.

Dá se s ním mýt i zrcadlo, kdy v poslední fázi dočistím zrcadlo papírovou utěrkou. Nenahraditelný je pro maminky skladující použité látkové pleny v kýblu. Prázdný použitý kýbl vystříkám čističem, chvíli počkám a domyju kartáčkem s teplou vodou.

Krok první: nakládám

Do sklenice naliju zhruba do poloviny ocet. Do octa vložím na kousky nakrájenou citronovou slupku (odpad po vymačkání šťávy). 

Fotogalerie

Slupka časem docela nabobtná, tak nedávejte citronu příliš. Slupka má být stále potopená.

Do větší sklenice dejte slupku z maximálně dvou středně velkých citronů. Slupku můžete vkládat postupně během prvních dvou týdnů vždycky, když si vymačkáte další citron.

Sklenici uzavřu a dám do temna, třeba pod dřez. Poznačím si štítkem na sklenici datum, kdy jsem čistič založila.

Krok druhý: čekám

Když si vzpomenu, zhruba jednou týdně ocet se slupkami jemně promíchám točivým pohybem. Slupky se tak budou lépe macerovat a aroma se rovnoměrněji rozšíří do octa. Citrony postupem času překryjí silný pach octa.

Za tři měsíce je čistič hotový a krásně voní po citronech. Pokud nevydržíte tak dlouho, můžete maceraci ukončit už po dvou měsících. Čistič bude více octový, ale funkční.

Krok třetí: sliju

Hotový ocet přecedím přes jemné sítko (nebo plátýnko). Slupky vyhodím. Přiliju zhruba malého panáka vysokoprocentního alkoholu (slivovice, vodky, rumu) a nakapu 10 kapek éterického oleje tea tree. Zamíchám a naliju do rozprašovače.

Dále skladuji v běžné úklidové skříňce do vypotřebování. Zatím se mi nikdy nestalo, že by čistič zplesnivěl nebo se jinak znehodnotil. Suroviny v něm ho konzervují.

Následně založím další dávku čističe. Jedna várka mi vydrží zhruba na čtvrt roku. Jeden čistič používám a druhý si kontinuálně připravuji pod dřezem.

Vychytávky

  • Pokud jste fanoušky éterických olejů, můžete hotový čistič dále ovonět dalšími éterickými oleji. Třeba mandarinka nebo pomeranč fungují výborně.
  • Místo běžného kvasného octa můžete použít i jablečný ocet. Je to sice dražší varianta, ale čistič bude mít jemnější kyselou vůni. Už po dvou měsících bude jablečný ocet cítit jen velmi decentně (oproti běžnému octu).
  • Při opakovaném použití sklenice na macerování vám může působením octa korodovat kovové víčko. Víčko ochráníte tak, že pod něj dáte kus pečícího papíru. Ten je tak tenký, že půjde zašroubovat i s víčkem.

Přeji vám, ať je díky němu vaše úklidová skříňka prázdnější o nějakých pár super drahých značkových prostředků.

Autor:
Témata: Úklid, ocet, vodka

Nejčtenější

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Zákaz srkaček, háku i míra na okouny. Nová pravidla při lovu ryb

Okoun má konečně míru.

Rybářský řád se každý rok nějakým způsobem mění. Většinou jsou to změny kosmetické a nejinak je to i v řádu pro revíry...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Čeští modeláři v Británii opět nezklamali. Přivezli 63 medailí

Jeden z exemplářů na výstavě ke stům letům československé aviatiky.

Čeští modeláři letos opět zabodovali na mezinárodním mistrovství v britském Telfordu. Na klání, které se konalo během...

Další z rubriky

Brambory šetrně skladujte i zpracovávejte, je jich málo a zřejmě zdraží

Brambor se letos urodilo méně, kvůli suchu nenarostly.

Letošní horká a suchá sezona zrovna nenahrávala solidní úrodě brambor, podle bramborářů je sklizeň zhruba o 25 nižší...

OBRAZEM: Mláďata zvířat celého světa v podzimních kulisách Zoo Praha

Podzim není úplně typickým obdobím pro mláďata, v pražské zoo jich ovšem lze o...

Podzim není úplně typickým obdobím pro mláďata, v pražské zoo jich ovšem lze o letošním krásném podzimu obdivovat...

OBRAZEM: Ty nejlepší fantastické pohledy z dronů na svět kolem nás

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby....

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby. Vše nafocené z ptačí perspektivy díky...

Najdete na iDNES.cz