Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jen ocet, slupky z citronů a panák vodky a vyrobíte univerzální čistič

aktualizováno 
Některé čističe si blogerka Marcela Sobotová doma vyrábí sama. Obvykle z běžných kuchyňských surovin a s jednoduchým postupem. Její snad největší objev za poslední dva roky je univerzální citronový čistič.

Slupky z citronu s octem uzavřete do sklenice a skladujte na temném místě. | foto: Zijememinimalismem.cz

„Výrobní cena 10 Kč, výroba 10 minut, funkčnost 100 %. Chci vám ukázat můj prověřený recept, jak jej vyrábím. Lépe řečeno, jak jej namíchám a nechám pracovat přírodu za mě,“ popisuje na svém blogu Žijememinimalismem.cz.

Jedinou nevýhodou tohoto receptu je čas. „Přírodu musíme nechat pracovat tři měsíce. Tudíž čím dříve ho namícháte, tím dříve ho vyzkoušíte,“ říká blogerka a pokračuje svým návodem.

Nač takový čistič

Vlastnosti octa, citronu, alkoholu a tea tree působí jako čisticí kombo. Desinfikuje, odstraňuje mastnotu i vodní kámen a je antibakteriální. Zároveň netoxické a ekologické. Jeho univerzálností rozhodně zabijete více much jednou ranou.

Budete potřebovat

  • běžný kvasný 8% ocet
  • slupky ze dvou vymačkaných citronů
  • esenciální olej tea tree
  • vysokoprocentní alkohol
  • větší uzavíratelnou sklenici
  • rozprašovač s pumpičkou na hotový čistič

Čistič používám k mytí nejrůznějších nánosů zašlé špíny ve dřezu, sprchovém koutě, na kovové desce sporáku, na dlaždicích v kuchyni. Funguje také na vodovodní baterie na čištění usazenin z vodního kamene.

Čistič nastříkejte a nechte chvilku působit, než zasáhnete houbičkou, kartáčkem nebo hadrem.

Dá se s ním mýt i zrcadlo, kdy v poslední fázi dočistím zrcadlo papírovou utěrkou. Nenahraditelný je pro maminky skladující použité látkové pleny v kýblu. Prázdný použitý kýbl vystříkám čističem, chvíli počkám a domyju kartáčkem s teplou vodou.

Krok první: nakládám

Do sklenice naliju zhruba do poloviny ocet. Do octa vložím na kousky nakrájenou citronovou slupku (odpad po vymačkání šťávy). 

Fotogalerie

Slupka časem docela nabobtná, tak nedávejte citronu příliš. Slupka má být stále potopená.

Do větší sklenice dejte slupku z maximálně dvou středně velkých citronů. Slupku můžete vkládat postupně během prvních dvou týdnů vždycky, když si vymačkáte další citron.

Sklenici uzavřu a dám do temna, třeba pod dřez. Poznačím si štítkem na sklenici datum, kdy jsem čistič založila.

Krok druhý: čekám

Když si vzpomenu, zhruba jednou týdně ocet se slupkami jemně promíchám točivým pohybem. Slupky se tak budou lépe macerovat a aroma se rovnoměrněji rozšíří do octa. Citrony postupem času překryjí silný pach octa.

Za tři měsíce je čistič hotový a krásně voní po citronech. Pokud nevydržíte tak dlouho, můžete maceraci ukončit už po dvou měsících. Čistič bude více octový, ale funkční.

Krok třetí: sliju

Hotový ocet přecedím přes jemné sítko (nebo plátýnko). Slupky vyhodím. Přiliju zhruba malého panáka vysokoprocentního alkoholu (slivovice, vodky, rumu) a nakapu 10 kapek éterického oleje tea tree. Zamíchám a naliju do rozprašovače.

Dále skladuji v běžné úklidové skříňce do vypotřebování. Zatím se mi nikdy nestalo, že by čistič zplesnivěl nebo se jinak znehodnotil. Suroviny v něm ho konzervují.

Následně založím další dávku čističe. Jedna várka mi vydrží zhruba na čtvrt roku. Jeden čistič používám a druhý si kontinuálně připravuji pod dřezem.

Vychytávky

  • Pokud jste fanoušky éterických olejů, můžete hotový čistič dále ovonět dalšími éterickými oleji. Třeba mandarinka nebo pomeranč fungují výborně.
  • Místo běžného kvasného octa můžete použít i jablečný ocet. Je to sice dražší varianta, ale čistič bude mít jemnější kyselou vůni. Už po dvou měsících bude jablečný ocet cítit jen velmi decentně (oproti běžnému octu).
  • Při opakovaném použití sklenice na macerování vám může působením octa korodovat kovové víčko. Víčko ochráníte tak, že pod něj dáte kus pečícího papíru. Ten je tak tenký, že půjde zašroubovat i s víčkem.

Přeji vám, ať je díky němu vaše úklidová skříňka prázdnější o nějakých pár super drahých značkových prostředků.

Autor:


Témata: Úklid, ocet, vodka

Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Po vstupu do EU začalo v Česku rychleji ubývat ptáků, zjistila studie

Skřivan polní (Alauda arvensis)

Od vstupu Česka do Evropské unie začalo rychleji ubývat polní ptactvo, zjistili vědci z Přírodovědecké fakulty...



Drahý kopaný bazén stavět nemusíte. Osvěžení na zahradě rychle a levně

Bazén je vítaným letním osvěžením.

Ceny malých bazénů strmě klesají, a tak dávají možnost každému, kdo má trochu místa na zahradě, zchladit se po úmorném...

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

Klidná zahrada plná ovoce uprostřed města je splněným rodinným snem

Vysazení třešně a meruňky bylo prvním zahradnickým počinem manželů, kteří si...

„Naším prvním zahradnickým počinem bylo vysazení třešně a meruňky, které se nám po letech péče odměňují velkou úrodou...

Další z rubriky

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Šest věcí, na které v rámci zabezpečení před dovolenou zapomínáme

Před odjezdem na dovolenou nepodceňujte drobnosti.

Zámky všech druhů a kategorií, čtečky, fólie, alarmy. Možností, jak zabezpečit byt nebo dům, je nespočet....

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

Najdete na iDNES.cz