Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jen ocet, slupky z citronů a panák vodky a vyrobíte univerzální čistič

aktualizováno 
Některé čističe si blogerka Marcela Sobotová doma vyrábí sama. Obvykle z běžných kuchyňských surovin a s jednoduchým postupem. Její snad největší objev za poslední dva roky je univerzální citronový čistič.

Slupky z citronu s octem uzavřete do sklenice a skladujte na temném místě. | foto: Zijememinimalismem.cz

„Výrobní cena 10 Kč, výroba 10 minut, funkčnost 100 %. Chci vám ukázat můj prověřený recept, jak jej vyrábím. Lépe řečeno, jak jej namíchám a nechám pracovat přírodu za mě,“ popisuje na svém blogu Žijememinimalismem.cz.

Jedinou nevýhodou tohoto receptu je čas. „Přírodu musíme nechat pracovat tři měsíce. Tudíž čím dříve ho namícháte, tím dříve ho vyzkoušíte,“ říká blogerka a pokračuje svým návodem.

Nač takový čistič

Vlastnosti octa, citronu, alkoholu a tea tree působí jako čisticí kombo. Desinfikuje, odstraňuje mastnotu i vodní kámen a je antibakteriální. Zároveň netoxické a ekologické. Jeho univerzálností rozhodně zabijete více much jednou ranou.

Budete potřebovat

  • běžný kvasný 8% ocet
  • slupky ze dvou vymačkaných citronů
  • esenciální olej tea tree
  • vysokoprocentní alkohol
  • větší uzavíratelnou sklenici
  • rozprašovač s pumpičkou na hotový čistič

Čistič používám k mytí nejrůznějších nánosů zašlé špíny ve dřezu, sprchovém koutě, na kovové desce sporáku, na dlaždicích v kuchyni. Funguje také na vodovodní baterie na čištění usazenin z vodního kamene.

Čistič nastříkejte a nechte chvilku působit, než zasáhnete houbičkou, kartáčkem nebo hadrem.

Dá se s ním mýt i zrcadlo, kdy v poslední fázi dočistím zrcadlo papírovou utěrkou. Nenahraditelný je pro maminky skladující použité látkové pleny v kýblu. Prázdný použitý kýbl vystříkám čističem, chvíli počkám a domyju kartáčkem s teplou vodou.

Krok první: nakládám

Do sklenice naliju zhruba do poloviny ocet. Do octa vložím na kousky nakrájenou citronovou slupku (odpad po vymačkání šťávy). 

Fotogalerie

Slupka časem docela nabobtná, tak nedávejte citronu příliš. Slupka má být stále potopená.

Do větší sklenice dejte slupku z maximálně dvou středně velkých citronů. Slupku můžete vkládat postupně během prvních dvou týdnů vždycky, když si vymačkáte další citron.

Sklenici uzavřu a dám do temna, třeba pod dřez. Poznačím si štítkem na sklenici datum, kdy jsem čistič založila.

Krok druhý: čekám

Když si vzpomenu, zhruba jednou týdně ocet se slupkami jemně promíchám točivým pohybem. Slupky se tak budou lépe macerovat a aroma se rovnoměrněji rozšíří do octa. Citrony postupem času překryjí silný pach octa.

Za tři měsíce je čistič hotový a krásně voní po citronech. Pokud nevydržíte tak dlouho, můžete maceraci ukončit už po dvou měsících. Čistič bude více octový, ale funkční.

Krok třetí: sliju

Hotový ocet přecedím přes jemné sítko (nebo plátýnko). Slupky vyhodím. Přiliju zhruba malého panáka vysokoprocentního alkoholu (slivovice, vodky, rumu) a nakapu 10 kapek éterického oleje tea tree. Zamíchám a naliju do rozprašovače.

Dále skladuji v běžné úklidové skříňce do vypotřebování. Zatím se mi nikdy nestalo, že by čistič zplesnivěl nebo se jinak znehodnotil. Suroviny v něm ho konzervují.

Následně založím další dávku čističe. Jedna várka mi vydrží zhruba na čtvrt roku. Jeden čistič používám a druhý si kontinuálně připravuji pod dřezem.

Vychytávky

  • Pokud jste fanoušky éterických olejů, můžete hotový čistič dále ovonět dalšími éterickými oleji. Třeba mandarinka nebo pomeranč fungují výborně.
  • Místo běžného kvasného octa můžete použít i jablečný ocet. Je to sice dražší varianta, ale čistič bude mít jemnější kyselou vůni. Už po dvou měsících bude jablečný ocet cítit jen velmi decentně (oproti běžnému octu).
  • Při opakovaném použití sklenice na macerování vám může působením octa korodovat kovové víčko. Víčko ochráníte tak, že pod něj dáte kus pečícího papíru. Ten je tak tenký, že půjde zašroubovat i s víčkem.

Přeji vám, ať je díky němu vaše úklidová skříňka prázdnější o nějakých pár super drahých značkových prostředků.

Autor:


Témata: Úklid, ocet, vodka

Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Inteligentní domácnost můžete vybudovat bez kopání a vrtání

Svůj domov můžete řídit odkudkoliv.

Bezdrátový systém Cockpit umožňuje řídit domácnost z libovolného místa s pomocí intuitivní aplikace ve smartphonu a...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

KVÍZ: Ošibori, maguro nebo wašoku. Jak se vyznáte v japonské kuchyni?

Jen malá ukázka z pochoutek, které si můžete v restauraci objednat.

Japonská kuchyně je u nás čím dál populárnější. Protože rádi objevujeme nové chutě a také proto, že se u nás...

Najdete na iDNES.cz